Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Een nieuwe studie in Nature Communications laat zien dat we niet meer zo ver verwijderd zijn van robots die zich samen pakken om een groter geheel te vormen. Zo’n zwerm van robots zou een stuk flexibeler zijn dan één grote robot, want die moet aangepast worden als er een nieuwe taak of mogelijkheid is. Aan een zwerm robots hoef je alleen maar meer robots toe te voegen en dan kunnen ze samen meer.
Dat is de theorie, maar in de praktijk blijkt het moeilijk om autonome robots goed samen te laten werken. De parallel in de natuur is een kolonie mieren of termieten, maar daar weten de losse onderdelen van de zwerm wat ze moeten doen door te kijken wat er om hen heen gebeurt. Dat is lastig voor robots, maar je wil ook niet dat er één is die alles regelt, want als die er de brui aan geeft werken ze allemaal niet meer samen.
De onderzoekers hebben dat opgelost door de middenweg te kiezen: als er twee robots bij elkaar komen wordt één aangewezen als het brein en vanaf dat moment bepaalt die wat er gebeurt. Alle volgende robots die aansluiten schikken zich en zou er iets mis gaan met het brein, neemt een andere robot in de zwerm het over. Je kunt dat in de video zien: de (nu nog simpele) robots komen bij elkaar en degene met het witte licht wordt het brein.
Nu zijn deze robots niet spannend, maar daar gaat het ook niet om, zo zegt de primaire auteur van de paper Marco Dorigo tegen Popular Science: “het belangrijke hier is dat het juist niet om de robots zelf gaat, die dienen alleen maar als voorbeeld. De methode om de robots te laten coördineren en te laten helen als het brein wegvalt is waar het om gaat.”
Gewapend met deze kennis gaat het dan straks mogelijk zijn om allerlei robots eventueel samen dingen te laten doen. Het zal het makkelijker maken voor sommige robots om over lastig terrein te bewegen, om efficiënter een pad te vormen of zelfs om een soort verkeer te maken als ze toch dezelfde kant uit gaan. We zijn nog wel even verwijderd van een standaard daarin, maar het begin is er.
[Afbeeldingen © weerapat1003 – Adobe Stock]
Verder lezen over Onderzoek
Online11.12.2024
Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Verder lezen over Robots
Advertising11.12.2024
AI-bedrijf adverteert in San Francisco: ‘Neem geen mensen meer aan’
Technology30.11.2024
Is deze video van een ballen vangende Tesla-robot Optimus echt?
Gadgets18.11.2024
Roborock Black Friday deals: S8, S7 Max Ultra, JONR ED12 nu voor de laagste prijs ooit op Bol
ADVTechnology14.11.2024
Deze robot valt niet meer over draden
Online13.11.2024
Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots
Technology31.10.2024
Vernieuwing van de magazijncultuur: Kan automatisering zorgen voor een verbeterde werkomgeving?
Events22.10.2024
Was alles op Tesla’s We, Robot-event nep?
Gadgets20.10.2024