Nederlandse deelscooter-economie relatief sterkst gegroeid wereldwijd

Nederlandse deelscooter-economie relatief sterkst gegroeid wereldwijd

Vorig artikel Volgend artikel

De e-scooter is steeds populairder in Nederland. Dat zien we nu ook terug in de feiten en de cijfers. Ondanks de coronapandemie is de deeleconomie van e-scooters wereldwijd met 58% gestegen sinds eind 2019: van 66.000 naar 104.000 stuks.

Tijdens dezelfde periode is het aantal geregistreerde gebruikers toegenomen van 5 naar 9 miljoen. Dat blijkt uit een rapport van elektrisch scooter producent Unu. In 2019 deden ze ook een dergelijk onderzoek.

image001
Grafiek onderzoek.

Andere uitkomsten uit het rapport

In Nederland zijn 5.650 e-scooters ingezet in 19 steden: een toename van niet minder dan 794% ten opzichte van de uitkomsten uit 2019. Hiermee is Nederland het 8ste land qua aantallen e-scooters en daarmee het hardst gegroeide land. Niet alleen grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag hebben een bloeiende e-scooter deeleconomie, ook kleinere steden als Enschede, Apeldoorn of Haarlem timmeren aan de weg.
P15_The global number of mopeds is on the rise (1)
Het wereldwijde aantal bromfietsen neemt toe.
unu-scooter
Unu scooter.

Rapport gemaakt door deskundigen

Het rapport is samengesteld door het unu team in Berlijn, onder leiding van co-auteur Felix Jakobson (Directeur Mobiliteitsdiensten unu), en de hoofd auteur Enrico Howe (onderzoeksleider unu) die zich de afgelopen zeven jaar heeft gespecialiseerd in deel-, digitale en elektrische mobiliteit, om nationale en internationale projecten aan te sturen.

Schermafbeelding 2020-11-26 om 08.15.02
Unu scooter.

Scooterfabrikant Unu uit Duitsland

De roots van Unu liggen in Berlijn, waar unu in 2013 werd opgericht door Pascal Blum, Mathieu Caudal en Elias Atahi. Het idee ontstond tijdens hun studie in Beijing, waar ze de beperkingen van mobiliteit in een grote stad ervaarden: files, vervuiling, dure parkeerplekken en overvolle metro’s. Binnen tien maanden lanceerde unu een eerste productgeneratie: de unu scooter classic. Het bedrijf is marktleider in Duitstalige landen op het gebied van elektrische scooters.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...