Technology08.06.2017

Internet of Things in de praktijk: havens van de toekomst


Technologiebedrijven presenteren het Internet of Things vaak als oplossing voor allerlei problemen. Maar hoe zien die oplossingen met connected sensoren, big-dataplatformen, drones met IP-camera’s en smalbandnetwerken er in de praktijk uit? Durban en Hamburg, beide steden met enorm drukke havens, laten zien hoe het IoT niet alleen op papier processen versoepelt.

De haven van het Zuid-Afrikaanse Durban verwerkt maar liefst 80 miljoen ton vracht per jaar en blijft maar groeien. Die drukte en groei kende een schaduwzijde: de doorstroming was matig en er ontstonden lange wachttijden voor voertuigen die het havengebied betreden. Voor continuïteit en verdere groei was een oplossing noodzakelijk.

Goed overzicht

Een van de oorzaken van de matige doorstroming was een gebrek aan realtime overzicht op alle activiteiten in de haven. Alleen met dat overzicht kunnen controllers de dagelijkse processen stroomlijnen, op elkaar afstemmen en een goede doorstroming garanderen.

Beheerder Transnet National Ports Authority bouwde een oplossing gebaseerd op het IoT. Daartoe werden door de gehele haven sensoren geplaatst. De sensoren leveren allerlei meetwaarden op. Van het aantal mensen dat door de poorten het gebied betreedt tot de exacte locatie van containers.

Met drones kan Transnet meerdere zaken automatiseren. Denk hierbij aan toezicht op het havengebied, het lokaliseren van boeien en het inspecteren van havenmuren of scheepsrompen. Een gloednieuw LTE-netwerk knoopt alle devices aan elkaar en zorgt voor een razendsnel draadloze connectiviteit.

In-memoryplatform

Alle meetgegevens komen terecht op een in-memoryplatform. Dit platform verwerkt alle binnenkomende ruwe data razendsnel tot presenteerbare en actiegerichte informatie. Hiermee kan Transnet alle werkzaamheden stroomlijnen en hebben havenmanagers zicht op alle activiteiten. Ook maakt het de onderlinge afstemming van werkzaamheden en een efficiënte inzet van resources eenvoudiger. Met als gevolg een betere doorstroming en een afname van de wachttijden.

Na een succesvolle proof-of-concept rolt Durban het project momenteel verder uit. De komende maanden moeten uitwijzen of het slimmehavenproject in Durban als blauwdruk kan dienen voor andere havens over de hele wereld.

Ook Hamburg ging ‘smart’

Durban is niet de enige ‘smart’ haven die met het IoT zijn operatie versoepelt. Ook de haven van Hamburg profiteert inmiddels volop van sensoren en big-data-analyse. Dat is erg welkom, want ook Hamburg maakt een enorme groei door. De haven verwerkt maar liefst 8 miljoen containers per jaar, met in totaal 140 miljoen ton vracht. Zo’n 8.000 trucks rijden per dag af en aan. In 2030 zijn deze cijfers naar verwachting verdubbeld. De haven ligt midden in de stad en heeft daardoor maar weinig fysieke ruimte voor uitbreiding.

Voor een effectievere inrichting van de Duitse haven heeft beheerder Hamburg Port Authority (HPA) het project ‘smartPort Logistics’ opgezet. Hiertoe is de haven volledig ‘behangen’ met sensoren. Het Internet of Things koppelt in de Hamburgse haven mensen, bruggen, kranen, trucks, containers en schepen aan elkaar. Dit stroomlijnt het management van goederenstromen, verbetert de trucktoevoer en voorkomt opstopping van de havendoorgangen. HPA pakt op deze manier de kwaliteit en de efficiëntie van de gehele logistieke keten aan.

Fleetmanagement

De havenexploitanten maken voor de logistieke optimalisatie gebruik van een private cloudoplossing. Delen daarvan zijn gebaseerd op connected-car-oplossingen voor fleetmanagement. Deze oplossingen leveren toegang en integratie van alle relevante data in realtime. Hierdoor krijgen alle stakeholders – van haven- en fleetmanagers tot vrachtvervoerders, chauffeurs en tankstationbedienden – zicht op specifieke, op de minuut nauwkeurige informatie.

Een in-memoryplatform verrijkt de data verder met gedetailleerde informatie over weg- en brugsluitingen, bouwplaatsen en orders. Door het combineren en overzichtelijk presenteren van al die informatie weet iedere stakeholder precies waar hij of zij aan toe is.

Durban en Hamburg tonen de kracht van IoT in de praktijk. Maar ze laten vooral zien hoe je met slimme technologie complexe problemen aanpakt. Dat biedt hoop voor de toekomst.

Deze blogpost is geschreven door Raymond Luijbregts.

Verder lezen over Internet of Things

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

Tegenwoordig is het plaatsen van zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Toch blijkt hier ook een groot gevaar in te schuilen. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Westerhof, onderzoeker op het gebied van Cyber Securi...

Cybercrime04.11.2022

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

De traditionele stofzuiger wordt in toenemende mate ingewisseld voor een robotstofzuiger. Waarom zou je zelf immers het huis schoonmaken terwijl dit tegenwoordig ook geheel automatisch kan gaan? In dit artikel lees je 8...

Lifestyle31.10.2022

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) in San Francisco kwamen ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers bijeen om ideeën uit te wisselen op het gebied van connectiviteit en verbonden ervaringen. Tijdens h...

Technology21.10.2022

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

​TU Delft opent drie 5G testfaciliteiten

Vandaag heeft DoIoT, het fieldlab op de TU Delft Campus voor innovatie rondom het Internet of Things, drie 5G-onderzoeksfaciliteiten geopend met de nieuwste generatie in mobiele communicatietechnologie. Deze faciliteiten...

Technology12.11.2021

​TU Delft opent drie 5G testfaciliteiten