Gloednieuwe Mars-rover heeft een processor van een iMac uit 1998

Gloednieuwe Mars-rover heeft een processor van een iMac uit 1998

Vorig artikel Volgend artikel

De peperdure gloednieuwe rover van NASA die miljoenen kilometers verderop geland is op Mars heeft dezelfde processor als de 'Bondi Blue' iMac uit 1998.

Het ruimtewagentje, Perseverance genaamd, draait op een PowerPC 750, een single-core, 233 MHz processor met slechts 6 miljoen transistors. Hetzelfde type dus als in een iMac uit 1998.

Hoge kosten, oude chips

De totale kosten van de rover zijn maar liefst 2,7 miljard dollar. Je zou kunnen zeggen dat er dan best wel wat budget is geweest om een mega geavanceerde chip in het ruimtewagentje te plaatsen. Alleen is zo'n geavanceerde chip eigenlijk een nadeel voor de unieke omstandigheden op Mars, zeggen specialisten tegen The Verge.

Dat komt grotendeels doordat de atmosfeer van Mars veel minder bescherming biedt tegen schadelijke straling en geladen deeltjes dan de atmosfeer van onze planeet.

De specialisten zeggen: "Een zware uitbarsting van straling kan de gevoelige elektronica van een moderne processor ernstig vernielen - en hoe complexer de chip, hoe meer er mis kan gaan. Bovendien is het op 138 miljoen mijl afstand niet dat NASA zomaar de processor kan verwisselen als de zaken zijwaarts gaan."

NASA heeft goed nagedacht over de materialen

Om het systeem nog duurzamer te maken, is de PowerPC 750-chip in de rover een beetje anders dan die in de oude iMacs uit 1998. Het is technisch gezien een RAD750-chip, een speciale variant die gehard is tegen straling en meer dan 200.000 dollar kost.

De chip is ook gebruikt in andere ruimtevaartuigen van NASA. Hoewel de processor misschien veel minder sterk is in vergelijking met de huidige moderne smartphones, de chip is krachtiger dan in oudere rovers van NASA.

[Afbeeldingen © Apple]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...