Technology14.12.2016

​Game of Drones: de impact van vliegende robots


Een aantal jaren geleden, het was een mooie dag in augustus, zittend in de tuin, werd ik bruut gestoord door een zoemend geluid boven mij. Ik dacht eerst aan een zwerm wespen die het op mijn appeltaart met slagroom voorzien hadden maar het bleek een ‘Unmanned Arial Vehicle’ (UAV) te zijn of beter bekend een ‘drone‘. Vliegende robots zonder fysieke personen aan boord die worden bestuurd door een piloot op de grond of door een (kunstmatig) intelligent systeem.

Persoonlijk dacht ik dat er een spel met mij werd gespeeld. Het bleek echter een eerste voorzichtige test om woonkavels te identificeren. Leuke gadget dacht ik nog, toen nog sterk onwetend over de gigantische mogelijkheden die deze systemen kunnen leveren aan mens en maatschappij. Ze komen voor in alle soorten en maten. Er zijn zelfs al nano-drones op de markt, zo klein dat deze makkelijk in je handpalm past.

Drones zijn dus een elementair onderdeel van het Internet of Things ecosysteem. Gekoppeld aan een veilig netwerk kunnen deze systemen enorme hoeveelheden ongestructureerde real-time data (beeld, tekst, geluid) verzamelen en verwerken. Binnen drie jaar wordt er 1 miljoen minuten aan video getransporteerd over het Internet per seconde! Drones leveren hierin een significante bijdrage. Door de komst van 5G netwerken in de toekomst, ongeveer 66 maal sneller dan de huidige 4G netwerken, wordt hiermee een belangrijke randvoorwaarde geschapen.

Impact in de waardeketen

In de Verenigde Staten alleen al verwachten ze rond de 7 miljoen operationele drones in 2020. De totale wereldwijde drone-markt wordt ingeschat tussen de 120 en 130 miljard dollar in dezelfde periode. Een significante industrie dus.

Het gebruik van drones zal impact gaan hebben binnen de waardeketen van diverse industrieën. Binnen de verzekeringswereld kunnen drones worden ingezet om remote onderzoek te doen naar schade gevallen en deze gelijk real-time te verwerken zonder tussenkomst van mensen. Hierdoor krijg je een veel snellere claim-afhandeling.

In de Petrochemische en Telecommunicatie industrie worden drones met sensor, meet -en video-analyse-apparatuur ingezet om gebreken te identificeren bij boortorens, zendmasten, windmolens en andere technische installaties zonder een volledig service team op pad te hoeven sturen. Gevaarlijk werk kan dan tot een minimum worden beperkt. Het Nederlandse drone-bedrijf Aerialtronics gaat machine learning inzetten op het gebied van beeldanalyse zodat cognitieve computersystemen in de cloud afwijkingen in de installaties kunnen detecteren zoals roest, corrosie, gebroken kabels en defecte apparatuur.

In de retailsector gaan pakket leveringen via een drone steeds vaker voorkomen. Dit gaat vaak sneller dan vervoer over de weg. Amazon bijvoorbeeld heeft inmiddels al meer dan 100 locaties in de VS operationeel om goederen over lange afstanden te leveren. In de toekomst kan het zelfs zo ver gaan dat het direct op het eindpunt afgeleverd kan gaan worden met grote gevolgen voor de huidige pakketdiensten.

DHL heeft recent meer dan 100 vluchten uitgevoerd in bergachtig terrein met een gemiddelde levertijd van 8 minuten in plaats van 30 minuten over de weg nadat het sinds 2013 diverse testen heeft uitgevoerd.

Het kan nog meer ‘out of the box’. Een drone (Robird) ontwikkeld door Clear Flight Solutions. Bewust van haar omgeving, die volledig autonoom vogels kan herkennen, een aanvalsplan kan bedenken en daardoor vogels kan verjagen die boeren liever niet op hun weilanden willen zien.

Inzet van Kunstmatige Intelligentie en Blockchain

De inzet van Internet of Things in combinatie met Narrow Artificial Intelligence, Machine –en Deep Learning (neural networks) functionaliteit zal leiden tot nog effectievere en efficiëntere inzet van drone technologie.

Beeld, geluid en spraak herkenning in combinatie met weer data zullen straks leiden tot semi autonome en autonome systemen in diverse industrieën. Hierbij kan zelfs worden nagedacht om Blockchain technologie in te zetten om cybercrime tegen dit soort systemen te voorkomen.

Hierdoor evolueert het totale drone landschap van spel naar realiteit.

Gerard Smit

Gerard Smit is Chief Technology Officer van IBM Benelux onderdeel van de Europese CTO Office, IBM Distinguished Engineer en lid van de IBM Academy of Technology. Gerard is nieuwgierig naar nieuwe technologische ontwikkelingen en houdt ervan om creatief en buiten de kaders naar oplossingen te zoeken. Hij is sterk verbonden met onderzoeksinstellingen, trendwatchers, analisten en andere externe innovatie instellingen.

Verder lezen over Drone

DJI introduceert de handzame selfie-drone DJI Neo

De DJI Neo is echt gemaakt om mensen te verleiden tot het kopen van een drone. Het apparaat kost minder dan 200 euro.

Gadgets05.09.2024

DJI introduceert de handzame selfie-drone DJI Neo

Mysteryland sluit af met een spectaculaire show: 600 drones verlichten de hemel

Dit weekend heeft Mysteryland wederom zijn positie als voorloper in de festivalwereld bevestigd met een adembenemende en ongekende eindshow die bezoekers sprakeloos achterliet. Deze unieke show, ontwikkeld in samenwerking met BUD en TWOFIFTYK DRNS, integreerde 600 drones, vuurwerk, 3D-video, licht, muziek en zang samen in een perfecte choreografie die de grenzen tussen realiteit en virtualiteit liet vervagen.

Entertainment03.09.2024

Mysteryland sluit af met een spectaculaire show: 600 drones verlichten de hemel

Eindshow met drones, vuurwerk, 3D-video, licht, muziek en zang
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

De zomer is volop bezig, en dat is natuurlijk ook het perfecte moment om jezelf en/of je geliefden te verwennen met de nieuwste gadgets. Van draagbare luidsprekers voor strandfeesten tot slimme zonnebrillen en waterdichte drones voor avontuurlijke opnames, of leuke nieuwe gadgets voor in en om huis, er is voor ieder wat wils.

Gadgets15.08.2024

Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

DJI Neo gelekt: kleinste, betaalbare drone van DJI

DJI lijkt in de komende weken zijn lichtste budgetdrone tot nu toe aan te kondigen. Dit is de DJI Neo.

Gadgets01.08.2024

DJI Neo gelekt: kleinste, betaalbare drone van DJI

Olympische Spelen belanden nu al in een schandaal met drones

De Olympische Spelen moeten nog goed en wel beginnen, maar er is nu al een schandaal waardoor een Canadese coach alvast niet welkom is op het sportevenement.

Events24.07.2024

Olympische Spelen belanden nu al in een schandaal met drones

Deze droneshow is van een nieuw niveau

Als je de recente einde-van-de-dagshow van Disney hebt gezien, dan weet je dat drones een nieuwe dimensie toevoegen aan die show. Maar, wist je dat het nog heftiger kan?

Gadgets04.07.2024

Deze droneshow is van een nieuw niveau

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

DJI zal het dus niet onder zijn eigen naam doen: de ‘DJI’-fietsen lijken onder het merk Amflow Bikes uit te komen.

Gadgets02.07.2024

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

Verder lezen over Innovatie

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Hyundai & Kia tonen innovatieve technologie voor temperatuurbeheer

Tijdens ‘Heat Tech Day’ in Seoul, Zuid-Korea, hebben Hyundai en Kia een drietal nieuwe technologieën gepresenteerd om de temperatuur in de auto te regelen en daarmee het comfort van de inzittenden te verhogen én het energieverbruik te beperken.

Automotive02.09.2024

Hyundai & Kia tonen innovatieve technologie voor temperatuurbeheer

om comfort en efficiency te verhogen
Samsung Developer Conference 2024: een decennium aan open innovatie

Samsung organiseert op 3 oktober de Samsung Developer Conference 2024 (SDC24) in het San Jose McEnery Convention Center in Californië. Deze alweer tiende editie van de SDC viert een decennium vol open innovatie en samenwerking met developers, partners en klanten. Dit jaar legt Samsung de focus op de nieuwste AI-innovaties.

Events29.08.2024

Samsung Developer Conference 2024: een decennium aan open innovatie

en nu met AI in de spotlight
Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger

Schone lucht in huis, het is iets waar we niet vaak bij stilstaan. Toch is het wel degelijk belangrijk. Met al die regen van het afgelopen jaar is de luchtvochtigheid in huis vaak niet op orde. Iets dat je zelf niet in de gaten hebt maar pas zult merken als je een luchtreiniger in huis hebt.

Gadgets15.08.2024

Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger

The Lion King krijgt eigen attractie en themaland in Disneyland Paris

Tijdens D23: The Ultimate Disney Fan Event, dat plaatsvindt in Anaheim, Californië, deelde Disneyland Paris tijdens de Horizons: Disney Experience Showcase op 10 augustus enerverend nieuws over de nieuwe ervaringen die naar de twee Disney Parken komen.

Entertainment12.08.2024

The Lion King krijgt eigen attractie en themaland in Disneyland Paris

en de World of Frozen opent in 2026
Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Verder lezen over Toekomst

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag