Technology23.12.2016

Frankrijk opent de eerste weg met zonnepanelen


Het Franse dorpje Tourouvre-au-Perche in Normandië staat figuurlijk op de kaart. Gisteren werd daar de eerste openbare weg met zonnepanelen geopend waar auto’s overheen kunnen rijden. Het dorp hoeft zich daarmee niet langer zorgen te maken over de verlichting van deze weg, want dat doet de zon voor ze.

Afgelopen woensdag werd de weg officieel geopend door de Franse minister van Ecologie Ségolène Royal. Er was maar liefst vijf jaar nodig om de weg te ontwikkelen en daar was ook 5,2 miljoen euro voor nodig. Het resultaat is een weg van één kilometer met zonnepanelen die genoeg stroom moeten leveren om het complete dorp Tourouvre-au-Perche van straatverlichting te voorzien. Bijzonder is dat het verkeer ook letterlijk over de zonnepanelen heen kan rijden. Daarvoor zijn ze voorzien van een super sterk glasvezel dat de impact van het verkeer van weerstaan.

Het is de eerste weg met zonnepanelen wereldwijd. En omdat deze panelen dus nog nergens anders gebruikt worden, zijn ze zeer kostbaar om te produceren. Ze zijn ook nog een wat minder efficiënt dan normale zonnepanelen omdat ze helemaal plat liggen (en normaal gesproken liggen zonnepanelen schuin om zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen nemen). Mochten de kosten van deze panelen omlaag kunnen, dan zijn de Fransen bereid om 1.000 extra kilometers weg van deze zonnepanelen te voorzien.

Het is dus duidelijk een testproject waarmee gekeken wordt of dit een oplossing kan zijn op weg naar duurzame energie.

Solar Freakin’ Roadways

Het is de eerste keer dat zonnepanelen op de weg gebruikt worden, al bestaat het idee al langer, zoals bijvoorbeeld Solar Freakin’ Roadways. Deze panelen gaan nog een stuk verder want ze zijn ook nog te verwarmen (zodat wegen niet meer kunnen bevriezen of glad kunnen zijn) en ze hebben led-lampjes om te weg te verlichten en om markeringen aan te geven. Via Indiegogo haalden de bedenkers meer dan 2 miljoen USD op en op dit moment zijn ze nog volop in ontwikkeling.

Fietspad met zonnepanelen in Krommenie

En ook in ‘ons eigen Krommenie’ hebben we zonnepanelen waar verkeer overheen gaat: een fietspad. Ook dit is een test en gekeken wordt of de opgewekte elektriciteit gebruikt kan worden voor wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en elektrisch rijden.

We gaan dus ongetwijfeld in de toekomst meer van dit soort concepten tegenkomen want in theorie is het natuurlijk een hele goede oplossing. Wegen en fietspaden liggen er toch al en als je die kunt vervangen met een materiaal dat in staat is zonne-energie op te vangen, dan hoeft de natuur bijvoorbeeld niet belast te worden met zonnepanelen. Het is alleen een kwestie van zoeken naar betaalbare panelen zodat het ook daadwerkelijk iets kan gaan opleveren.

Header: © COLAS – Joachim Bertrand

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

Verder lezen over Duurzaam

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat onderschrijft ook TNO: een duurzamer huis zou de ergste energie-armoede oplossen.

Nieuws24.09.2024

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis

Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van

Al die plastic zakjes, afhaalbakjes en overig weggooiplastic is waardeloos. Een nieuw plan is om het allemaal te veranderen in gas.

Nieuws23.09.2024

Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van

Nieuwe iPhone gekocht? 5 dingen die je met je oude iPhone kunt doen

Met de net aangekondigde iPhones is het voor sommige mensen moeilijk om niet voor een nieuw toestel te gaan. Sommige mensen kopen elk jaar of elke twee jaar steevast een nieuwe iPhone, anderen doen er langer mee. Maar, wat doe je met je oude iPhone als je je nieuwe in gebruik hebt genomen? Je hebt ruime keuze.

Mobile23.09.2024

Nieuwe iPhone gekocht? 5 dingen die je met je oude iPhone kunt doen