Eerste telefoongesprek van New York naar San Francisco

Eerste telefoongesprek van New York naar San Francisco

'Mr. Watson, come here. I want you'

Vorig artikel Volgend artikel

We worden tegenwoordig doodgegooid met prachtige hightech super strakke smartphones. Smartphones waar bellen een bijzaak is. Met een klik op de knop kunnen we de hele wereld rondbellen. Maar dat was wel eens anders.

Vandaag in 1915 slaagde uitvinder Alexander Graham Bell erin het eerste telefoongesprek van de Amerikaanse oostkust naar de westkust te voeren. Het was het allereerste transcontinentale telefoongesprek ooit.

Geniale uitvinder Bell

Alexander Graham Bell (1847 - 1922) was een Schots-Amerikaans uitvinder, autodidact en de oprichter van de telefoonmaatschappij Bell, die uitgroeide tot de American Telephone and Telegraph Company (AT&T). Bell werd geboren in Schotland, maar emigreerde naar Canada en daarvandaan naar de Verenigde Staten. Hoewel Bell vaak wordt genoemd als uitvinder van de telefoon is het een gedeelde uitvinding, waaraan ook Antonio Meucci, Elisha Gray en Philipp Reis een bijdrage hebben geleverd.

Telefoongesprek was een hoop werk

Het telefoongesprek ging niet vanzelf. Er waren veel middelen voor nodig om met elkaar te kunnen spreken over zo'n afstand. Zeventigduizend dollar, meer dan tienduizend palen en tienduizenden kilometers draad waren er nodig.

Hij sprak inmiddels de beroemde woorden: 'Mr. Watson, come here. I want you'. Die zin legden 5500 kilometer af van Bell in New York naar zijn compagnon Dr. Watson in San Francisco. Watson antwoordde: 'It would take me a week to get to you this time'. Tijdens een eerder telefoontje, tussen twee plekken die dichter bij elkaar lagen, had Bell namelijk precies dezelfde woorden laten vallen.

The New York Times besteedde ruim 1600 woorden aan het bijzondere telefoontje.

[foto: Katrin Hauf on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...