Technology12.06.2018

Een film die je kunt sturen met je brein


Aan de universiteit van Nottingham hebben ze iets voor elkaar gekregen wat in eerste instantie lijkt op een goed science fiction verhaal. Waar je normaal gesproken in de bioscoopzaal of op de bank een film kijkt waarvan de slotscène al lang en breed vastligt, kun je nu ook een film kijken die nog alle kanten op kan gaan.

De film ‘The Moment’ vormt zich naar de toestand van je brein. Dit zit zo. De activiteit in je brein wordt gemeten met EEG, middels een headset die het hoofd is bevestigd. Hiermee kan gekeken worden of je bijvoorbeeld slaapt, ontspannen bent of juist onrustig bent. Tijdens het kijken van de film worden er data verzameld over de activiteit in je hersenen. Op basis hiervan kan de film worden aangepast. De film gaat over een dystopie in de toekomst, waar de relatie tussen brein en computer als een gevaar wordt afgeschilderd.

Verschillende verhalen

De film past zich aan de mate van aandacht van de kijker. Als de aandacht verslapt, komt er een andere verhaallijn. In totaal zijn er drie verschillende verhaallijnen. In totaal zijn er 18 scènes. Elke scène heeft zes mogelijke combinaties. Met meer dan 18 scènes zijn er dus enorm veel verschillende combinaties mogelijk per kijker. De film is hierdoor iedere keer anders. Als de mate van aandacht van de kijker snel verandert, wordt er snel geschakeld tussen de eerste en tweede verhaallijn. Als de kijker meer van de eerste verhaallijn ziet, blijft de combinatie van de volgende scène hetzelfde. Maar als de kijker meer van de tweede verhaallijn ziet, zal de volgende scène de eerste verhaallijn vervangen door de derde verhaallijn.

Het doel van de film

Met deze film willen onderzoekers te weten komen hoe mensen reageren op een film die direct gepersonaliseerd wordt. De vraag is hoe passieve interactiviteit gebruikt kan worden om verhalen kracht bij te zetten. In de film The Moment wordt de afleiding van het verhaal verlaagd. Ook worden er storytelling technieken gebruikt die het verhaal van de film verduidelijken.

Verder lezen over Bioscoop

3 dingen die we al weten over Dune 3

Dune 2 verliep heel anders dan we hadden verwacht, maar wat is het een sterke film. Een film die bovendien naar meer smaakt. Er zijn immers nog heel wat open eindjes en we hopen natuurlijk dat bepaalde mensen al wormrijd...

Entertainment08.04.2024

3 dingen die we al weten over Dune 3

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Will Smith en Martin Lawrence zijn al jaren een geweldig duo. Als agenten Mike Lowrey en Marcus Burnett hebben ze al vele criminele zaken opgelost in de Bad Boys-films. En bovendien gezorgd voor wat leuke memes die nog s...

Entertainment28.03.2024

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Watcha gonna do?
Godzilla x Kong: The New Empire: alles wat je denkt en meer

Als je de titel van deze film leest, dan heb je daar waarschijnlijk al meteen een beeld bij. Een gigantische hagedis, een even zo grote aap, die dan samen een soort nieuw koninkrijk starten. Dat is wel ongeveer wat je ku...

Entertainment26.03.2024

Godzilla x Kong: The New Empire: alles wat je denkt en meer

Oscars 2024: hier stream je alle winnaars

De Oscars zijn vergeven: de beste films van 2023 hebben hun prijzen gekregen en hierbij viel vooral op dat Oppenheimer goed op stoom was: 7 Oscars gingen er naar die film, waaronder de meest begeerde, namelijk die van Be...

Entertainment11.03.2024

Oscars 2024: hier stream je alle winnaars

SkyShowtime komt met ‘standaard met reclame’ aan abonnement

SkyShowtime heeft de introductie van een nieuw abonnement aangekondigd. Vanaf 23 april kunnen abonnees kiezen voor het nieuwe abonnement 'Standaard met reclame'. Een abonnement dat aan zal worden geboden naast het bestaa...

Entertainment17.02.2024

SkyShowtime komt met ‘standaard met reclame’ aan abonnement

Oscar-nominaties bekend: Oppenheimer en Barbies strijden door

De Oscar-nominaties van dit jaar (maar voor films van 2023) zijn bekendgemaakt. We zien dat Oppenheimer de grootste kanshebber is met 13 nominaties, Poor Things heeft er 11, Killers of the Flower Moon 10 en het fijne Bar...

Entertainment23.01.2024

Oscar-nominaties bekend: Oppenheimer en Barbies strijden door

Barbie verslaat Oppie

Vorige week gingen twee grote ‘zomerfilms’ in première: Barbie en Oppenheimer. Natuurlijk, deze twee films hebben een uiteenlopend publiek. Barbie is een kinder- of familiefilm terwijl Oppenheimer duidelijk een hist...

Entertainment28.07.2023

Barbie verslaat Oppie

Online wordt veel meer gezocht naar Barbie dan naar Oppenheimer
5 redenen om naar de film Oppenheimer te gaan

Deze week is het eindelijk zover. Na veel hype is eindelijk Christopher Nolans nieuwe film uit: Oppenheimer. In tegenstelling tot het sci fi-verhaal Tenet (zijn vorige blockbuster) is Oppenheimer gebaseerd op waargebeurd...

Entertainment18.07.2023

5 redenen om naar de film Oppenheimer te gaan

Verder lezen over Onderzoek

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

De zoektocht naar leven elders in het universum wordt met enige regelmaat beschreven in populair wetenschappelijke artikelen. Concreet wetenschappelijk onderzoek hiernaar vindt hoofdzakelijk plaats op grond van ruimtemissies, ruimtetelescopen en op aarde gestationeerde grote telescopen.

Online05.08.2024

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositie
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten