Technology28.05.2017

Dit sportshirt opent gaatjes op de rug zodra je begint te zweten


Het afvoeren van lichaamswarmte is een van de voornaamste taken van sportkleding. Je kunt je haast niet meer voorstellen dat een paar decennia geleden nog gesport werd met katoenen shirts, die alles behalve warmte kunnen afvoeren. Nike kwam met Dri-fit, Adidas noemt het Climacool en zo hebben alle topmerken hun eigen technologie die sporters warm kan houden, maar tegelijkertijd overbodige warmte en vocht kan afvoeren. New Balance heeft wat dat betreft een innovatie te pakken: samen met een team van onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology werd een sportshirt ontwikkeld met gaatjes (flapjes) die automatisch open gaan staan wanneer je begint te zweten.

Natuurlijke airconditioning

De latex flapjes bevinden zich op de rug van het shirt, en reageren op lichaamsvocht door middel van levende bacteriën in de stof. Deze cellen kunnen slinken en opzwellen wanneer ze wel of geen zweet ervaren en werken zo als een natuurlijke airconditioning voor de drager van het shirt. Begin je te zweten, dan zullen de bacteriën aan de kant van de huid opzwellen en gaan de flapjes open.

De flapjes zitten op strategische plaatsen het rug van het sportshirt, op plaatsen waar normaal gesproken de meeste warmte en zweet worden geproduceerd. Precies dus op de plek waar je wat verkoeling kunt gebruiken. Wanneer je minder zweet, zullen ze dus ook weer sluiten. Uit verschillende tests blijkt dat het ook daadwerkelijk werkt. In deze video zie je hoe dat werkt.

Levende bacteriën in je sportshirt? Dat klinkt misschien niet zo gezond, maar dat is het wel. De onderzoekers hebben speciale cellen gebruikt zijn ongevaarlijk om aan te raken en zelfs wanneer je ze binnenkrijgt is dat niet schadelijk voor je. Het voordeel is dat ze eenvoudig in grote aantallen te produceren zijn. En het team ziet nog meer mogelijkheden, voor het genetisch manipuleren van bacteriën om ze te gebruiken voor toepassingen in de sport. Want wat geldt voor een shirt, kan mogelijk ook gelden voor schoenen, die andere plek waar je veel last hebt van transpiratie maar die je tijdens het sporten niet ontbloot kunt laten.

Betere prestaties?

Het is nu de vraag of deze innovatie ook zal leiden tot betere prestaties, maar dat is tot op heden nog niet onderzocht. New Balance, een van de partijen die betrokken was bij dit onderzoek, heeft nu een octrooi aangevraagd voor deze uitvinding. Hopelijk gaan we hier nog meer van horen en zien.

© foto’s: Hannah Cohen + MIT

De stof is in staat te buigen bij contact met zweet
De stof is in staat te buigen bij contact met zweet
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

Verder lezen over Sport

Het EK Voetbal zie je in UHD-beeldkwaliteit bij Ziggo

Alle klanten van Ziggo kunnen het EK voetbal vanaf de eerste wedstrijd op 14 juni in Ultra-HD (UHD) zien. Gedurende het toernooi geeft de provider namelijk NPO 1 UHD door op kanaal 999. UHD geeft een intensere kijkervaring dan HD. Bij dezelfde resolutie (minimaal 1080p) geeft het beeld een rijker contrast en groter kleurenpalet.

Entertainment06.06.2024

Het EK Voetbal zie je in UHD-beeldkwaliteit bij Ziggo

de aftrap van een lange sportzomer
DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Duits tijdschrift fakete interview met Schumacher door AI

Het blad deed alsof het een interview met hem had, en zette eronder met kleine lettertjes dat het AI was.

Media22.05.2024

Duits tijdschrift fakete interview met Schumacher door AI

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Verhoogt Basic-Fit abonnementsgelden zonder vooraankondiging?

Verschillende leden van Basic-Fit klagen erover dat de sportschoolketen de periodieke abonnementsgelden verhoogt zonder hen hier voorafgaand van op de hoogte te stellen. Overeenkomstig consumentenrecht gelden er namelijk...

Nieuws04.04.2024

Verhoogt Basic-Fit abonnementsgelden zonder vooraankondiging?

Stuur Basic-Fit dan onderaan een email!
De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

In Nederland is nu voor het eerst een voetbalwedstrijd te zien in virtual reality. Het gaat dus niet om een virtuele voetbalwedstrijd: het is een echte wedstrijd tussen twee topteams, namelijk AZ en PSV die ook in VR wor...

Technology03.04.2024

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

Formule 1 gaat verhuizen: maar niet definitief

Het gonst van de geruchten over de uitzendrechten van de Formule 1: er wordt gezegd dat die eer straks aan Ziggo is, maar dat is nog niet definitief. Wel is er een kleine verhuizing: de Formule 1-uitzendingen zijn straks...

Entertainment02.04.2024

Formule 1 gaat verhuizen: maar niet definitief

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Er is tennis, er is squash en er is padel. Steeds vaker zien we in Nederland padelbanen verschijnen en dat is niet vreemd: het is een enorm goede sport. Nu blijkt volgens een onderzoek van Holidu dat er bepaalde steden i...

Lifestyle20.03.2024

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers