Technology11.01.2022

De eerste mens met een varkenshart


Nee, dit is niet het plot voor een nieuwe horrorfilm op een of ander streaming platform, maar een heuse medische wereldprimeur. In de VS zijn chirurgen van de Universiteit van Maryland erin geslaagd een varkenshart te implanteren in een patiënt die dringend een harttransplantatie nodig had. Het was voor de 57-jarige David Bennet de laatste kans op een verlengd leven. De operatie, zo werd vannacht bekend, is geslaagd en Bennet is inmiddels ook alweer bij kennis.

Genetisch gemodificeerd varkenshart

David Bennet lag vlak voor de transplantatie al op sterven. Daarom kwam hij niet meer in aanmerking voor een ‘normaal’ hart van een menselijke donor. Zijn enige kans op overleving was de experimentele behandeling die nu dus met succes uitgevoerd is. De chirurgen van de Universiteitskliniek gebruikten een genetisch gemodificeerd varkenshart.

De operatie duurde in totaal zo’n acht uur. Hoewel de patiënt bij kennis is, is nog niet met zekerheid te zeggen of het varkenshart ook op de langere termijn door het lichaam geaccepteerd zal worden. Het risico op afstoting is altijd, ook bij transplantatie van menselijke organen, aanwezig. Maar voor wat betreft dierlijke organen zijn er op dat gebied nog geen ervaringscijfers. Simpelweg omdat dit nog nooit, bij een levende patiënt, gedaan is. De komende dagen en weken worden dus een spannende tijd voor zowel de chirurgen als de 57-jarige ontvanger van het varkenshart.

De Universiteitskliniek maakte onderstaande videocompilatie van deze medische wereldprimeur.

Niet op je bord

Toegegeven, het klinkt niet alleen onwijs gaaf dat het mogelijk is om een orgaan van een dier in een mens te implanteren, maar een beetje bizar is het ook wel. Ik bedoel, varkensharten zijn, net als die van runderen, ook gewoon te koop bij de slager, om te eten.

Tijdens mijn zoektocht naar meer informatie over de transplantatie stuitte ik op de volgende beschrijving voor de preparatie van een varkenshart. Let wel, voordat je hem kunt bereiden als (hoofd)gerecht.

“De kleine hartkamers eraf snijden (dat is dat bovenste, iets roziger stuk), rest hart doormidden snijden, bloed en die vezeltjes eruit halen (net alsof je een halve paprika schoonmaakt zeg maar), in partjes snijden en dan van die partjes het eventuele vet aan de buitenkant wegsnijden.” (Bron: Aalvink Vleesspecialiteiten)

Natuurlijk, we eten meer orgaanvlees, zoals lever, tong en niertjes, maar toch. De stap van op je bord en verteren naar ‘werkend, in je lichaam’ is toch even wennen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Innovatie

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein