Technology03.07.2021

​De Ajax-challenge – Kun je in een uur je huis beveiligen?


Ajax ken je als schoonmaakmiddel, voetbalploeg en moedige, Griekse held. Er is echter ook een beveiligingssysteem dat Ajax heet. We besloten dit systeem uit te dagen voor een test: kun je in één uur je huis beveiligen?

Je huis beveiligen binnen een uur

Zaterdagmiddag 12:00 uur – de start

Het Ajax-pakket ligt op ons te wachten: het zit boordevol producten die allemaal een bijdrage moeten leveren aan een veiliger huis. We noemen een sirene, paniekknop, lekkagemelder, rookmelder en een bewegingsmelder. Genoeg te doen dus. Voor ons ligt de Ajax hubkit, plus nog enkele extra’s. Om deze challenge te doen, besluiten we om niet alles al vast te gaan monteren, het gaat nu puur even om de technische installatie. We installeren eerst de gratis Ajax-app en openen elk product. In de Ajax-app moet je wel een account aanmaken, waarbij je zowel de telefoonnummer als je e-mail moet registreren en bevestigen met een code. Echter is dat zo gepiept, want je hebt vrijwel meteen de installatiecodes binnen.

Zaterdagmiddag 12:10 uur – de hub

Na alle pakjes open te hebben gemaakt en een foto te hebben gekiekt van het geheel, is het tijd om te begiñnen. Evèn de kast wegschuiven waar het internetmodem is geplaatst, want die heb je nodig om de Ajax-hub te installeren. Je kunt het ook mobiel doen, maar dit is zeker voor een beveiligingssysteem net een wat stabielere methode. Gelukkig levert Ajax een compleet pakket: overal zitten al batterijen in en er zit zelfs bij elk item dat dat nodig heeft schroefjes. De hub installeren lijkt een tijdrovend karwei, maar dat valt heel erg mee. Stekkers erin, de QR-code op de verpakking -of het product- scannen met de Ajax-app en je kunt het een kamer toewijzen en een naam geven en thats it.

ajaxhub
ajaxhub

De Ajax-app voor jouw smarthome

Zaterdagmiddag 12:15 uur – de app

Nu de hub geïnstalleerd is, moet het helemaal gemakkelijk zijn om andere onderdelen toe te voegen. We nemen even de tijd om de app wat beter te bekijken. Je ziet bij de hub duidelijk allerlei onderdelen staan: de batterijlading, of de deksel gesloten is (het klepje op de achterkant), of de externe voeding aan is, of de verbinding online is, of hij mobiel is verbonden, actieve sim, of ethernet verbonden is en de gemiddelde ruis (dBm). Leuk detail: als je met je vinger op het plaatje van het apparaat staat en en swipet, dan draait hij rond. Een enorm tof detail dat we niet hadden verwacht.

Zaterdagmiddag 12:20 uur – producten toevoegen

We besluiten wat meer producten toe te voegen, want aan alleen een hub heb je weinig. We installeren door de QR-code op het product of de verpakking te scannen de rookmelder. Op elk product zit een knop en als je die indrukt (soms een x aantal seconden, maar dat geeft de app aan bij installatie) dan maakt hij verbinding met de hub. Het gaat zo snel via het Ajax eigen protocol Jeweller, dat we waarschijnlijk met gemak tien producten kunnen laten verbinden in minder dan een minuut.

Ajax werkt als een trein: als het installeren net zo snel en smooth gaat als het detecteren van onraad, dan durven wij het huis wel te verlaten. Het is sowieso geclassificeerd als Grade 2-alarm. Ajax zelf geeft overigens saan dat je het beste een installateur kunt vragen de alarmen te installeren, omdat je dan minder snel last hebt van vals alarm en zekerder bent dat het werkt als levens ervan afhangen.

Screenshot_20210703-131201
Screenshot_20210703-131201

Beveiliging van je huis

Zaterdagmiddag 12:30 uur – instellingen in de app regelen

Na producten te hebben toegevoegd, duiken we nog even in de app om dingen te regelen. Zo is er bijvoorbeeld een apparaatje dat alleen maar een sirene is. Hij is geconnecteerd en hij staat aan, maar wanneer moet hij dan precies gaan brullen? Hetzelfde geldt voor het numerieke pad: het is een indrukwekkend ding, maar wat doe je er vervolgens mee? Eerlijk is eerlijk, Ajax neemt je wat dat betreft in zijn app niet aan de hand mee. Je kunt wel altijd tekstuele handleidingen raadplegen van elk product, maar in de app had er wel wat meer ruimte mogen zijn voor de connectie.

Bij sommige producten zie je echter als je op het tandwiel tikt al dat je bijvoorbeeld een scenario kunt instellen, zodat bijvoorbeeld je slimme stekker aan gaat wanneer je de paniekknop indrukt. De app geeft met handige icoontjes weer in welke staat je apparaat verkeert: een volledig rondje is aan en afgesloten en een open rondje is aan maar wel bewerkbaar. Je kunt de hub bijvoorbeeld met het numerieke pad aan en uitzetten.

Zaterdagmiddag 12:45 uur – ophangen en monteren

Alles is geïnstalleerd, dus het is nu tijd om de producten ook daadwerkelijk op te hangen en vast te monteren. Dat wilden we eigenlijk niet gaan doen, maar we hebben tijd over! Denk bijvoorbeeld aan het installeren van de deursensor, die uiteraard op zowel de deur als het kozijn moet worden gemonteerd. Het enige wat je nodig hebt zijn gereedschappen, want Ajax geeft je al tape en schroeven voor de montage, zodat je meteen op maat hebt wat je nodig hebt.

ajaxnumeriekpad
ajaxnumeriekpad

Eén uur challenge

Zaterdagmiddag 13:00 uur – Klaar!

Alles is niet alleen technisch geïnstalleerd, maar ook vastgezet. De producten werken meteen, de app is over het algemeen duidelijk in wat je kunt verwachten bij welk product en in een uur tijd is de woning en stuk beter beveiligd wanneer inbrekers hun kans proberen te grijpen. Het mooie is dat de producten -op de hub na- allemaal draadloos zijn, zodat je ze goed kunt wegwerken in je interieur. Ook zijn veel producten vrij klein, waardoor ze niet enorm veel ruimte innemen. De hub is nog het grootste apparaat, plus het numerieke pad. Die laatste is wel uitzonderlijk groot en had wat kleiner gemogen, want dit is wel nogal een flinke eyecatcher die bovendien vrij ver uitsteekt als je hem op de muur monteert.

Verder hebben we weinig te klagen. Het Ajax-systeem is in aanschaf weliswaar aanzienlijk duurder dan veel andere producten die we de laatste op de markt zien komen in het smarthomesegment, tegelijkertijd hoef je er niet zoals bij een Ring deurbel elke maand geld aan te besteden. Het is gratis, het is binnen een uur (eigenlijk zelfs binnen een half uur, als je een beetje voortmaakt) geïnstalleerd en je hebt er daarna eigenlijk geen omkijken naar, tenzij je zelf iets wenst aan te passen.

ajaxslimstopcontact
ajaxslimstopcontact

Ajax Systems huisbeveiliging: het oordeel

We zijn zeer te spreken over dit beveiligingspakket, dat niet alleen een fijn gevoel geeft als je buiten huis bent, maar ook binnen. Zo kun je de kleine paniekknop bijvoorbeeld naast je bed leggen. Wanneer je inbrekers hoort, druk je op die knop en gaat bijvoorbeeld de sirene af. Je kunt ook instellen dat bijvoorbeeld je ouders, je partner of je kinderen een melding krijgen wanneer de knop wordt ingedrukt. Vooral die sirene kan hierbij goed helpen om inbrekers af te schrikken.

ajaxproducten
ajaxproducten

Op de bovenstaande foto zie je wat we allemaal hebben geïnstalleerd en getest: Hub (309 euro), DoorProtect deursensor (48 euro), MotionCam bewegingsmelder (187 euro), FireProtect rookmelder (147 euro), LeaksProtect lekkagemelder (65 euro), Button paniekknop (41 euro), KeyPad numeriek pad (129 euro), SpaceControl afstandsbediening (41 euro), HomeSiren sirene (81 euro) en Socket slimme stekker (90 euro). Een flink bedrag bij elkaar, maar wanneer je voor een pakket kiest, dan ben je minder kwijt. Bovendien belooft Ajax een batterijduur van jaren, dus je hebt na de financiële investering en het uurtje installatieinvestering jaren plezier van dit slimme beveiligingssysteem. Vind je wit niet mooi, dan kun je voor hetzelfde bedrag een zwarte variant kopen.

ajaxsirene
ajaxsirene
Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Review

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Verder lezen over Security

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Verder lezen over Smarthome

Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht

Philips Hue-lampen kampen op dit moment alleen met een probleem, waardoor ze zichzelf nogal op de voorgrond zetten. Ze branden op 100 procent.

Gadgets10.07.2024

Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht

De smarthomemarkt in Nederland blijft groeien

De smarthomemarkt is inmiddels een serieuze industrie aan het worden. In slechts een jaar tijd steeg de marktwaarde van €5,8 miljard naar €6,3 miljard.

Gadgets09.07.2024

De smarthomemarkt in Nederland blijft groeien

Nieuwe film Afraid doet je twee keer nadenken over een Ring-deurbel

De nieuwe Blumhouse-film doet aan Paranormal Activity denken door de smarthomeapparaten: Afraid gooit echter ook nog wat AI in de mix.

Entertainment05.07.2024

Nieuwe film Afraid doet je twee keer nadenken over een Ring-deurbel

Top 5 tuintips om nog meer te genieten van je tuin

Met de hete zomermaanden op komst heb je nog meer zin om van je tuin te gaan genieten. Welke onderdelen mogen dan absoluut niet ontbreken en hoe kun je van tuin een mooie en unieke buitenruimte maken om nog meer van te genieten. Of je nu gezellig met je vrienden tijd wilt doorbrengen of gezellig met de kids in de tuin wilt spelen. We hebben in ieder geval een paar mooie en handige tips voor je op een rij gezet waarmee je nog meer genot uit je tuin kan halen.

Lifestyle05.07.2024

Top 5 tuintips om nog meer te genieten van je tuin

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

LG neemt Nederlandse smarthomeplatform Homey over

LG koopt een Nederlands bedrijf. Het gaat om Athom, dat onder die naam niet zo bekend is, maar wel onder Homey: een smarthomeplatform.

Gadgets03.07.2024

LG neemt Nederlandse smarthomeplatform Homey over

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Het was ooit een succesvolle Kickstarter-campagne, waar ook echt producten uit voortkwamen, maar helaas: Innovation In Motion is niet meer. Slide blijft werken, maar iets niets komt niet meer.

Gadgets06.05.2024

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Amazon heeft niet alleen Ring als smarthomemerk, het is ook de eigenaar van Blink. En Blink heeft een nieuwe camera.

Gadgets30.04.2024

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera