Technology11.08.2023

Britten gestart met bouw grootste windmolenpark op zee


De 277 windmolens worden op hun plek gezet door een Nederlands installatieschip

Het grootste windmolenpark ter wereld verrijst de komende jaren op zo’n 140 kilometer van de kust van Yorkshire (UK), midden op de Noordzee. Deze week zijn de eerste werkzaamheden gestart voor de plaatsing van wat in totaal 277 windturbines moeten worden die samen 3,6 GigaWatt aan elektriciteit gaan opwekken. Als alle windmolens geplaatst zijn, dan beslaat Dogger Bank een oppervlakte de bijna even groot Greater Londen, ruim 1.500 vierkante kilometer. Speciaal voor het windolenpark is op de Doggerbank een eiland gebouwd.

Om de 260 meter hoge windmolens naar de plek van het park, Dogger Bank Wind Farm, te verplaatsen, wordt gebruik gemaakt van een speciaal vaartuig, heel toepasselijk Voltaire genaamd, met een hijscapaciteit van 3.200 ton. Het installatieschip is het grootste offshore jack-up installatieschip dat ooit is gebouwd en is het eerste ultra-lage-emissieschip in zijn soort.

CO2-besparing van 1,5 miljoen auto’s

Elke windmolen heeft een capaciteit van 13 MegaWatt. Daarmee kun je zo’n vijf huizen een jaar van stroom voorzien als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden zo’n 2.800 KiloWatt per jaar verbruikt. De elektriciteit die elke windmolen met één omwenteling van zijn wieken opwekt, is genoeg om een gemiddeld huis twee dagen van stroom te voorzien.

Als het Dogger Bank windmolenpark volledig operationeel is levert het en jaarlijkse CO2-besparingen op die gelijk is aan de uitstoot van bijna 1,5 miljoen gemiddelde benzineauto’s met verbrandingsmotor.

277 windmolens gaan met Nederlands schip naar hun plek

Het zal niemand verbazen dat het installatieschip, de Voltaire, door een Nederlandse reder, Jan de Nul, gebouwd is. De Voltaire werd in 2022 opgeleverd. Hij heeft een lengte van ruim 169 meter (182 als je het heli-platform meetelt), is 60 meter breed en een zogenoemde moulded depth (zeg maar diepgang) van iets minder dan 15 meter. De Voltaire wordt aangedreven door meerdere moderne , low-emission, dieselmotoren die samen meer dan 4000 pk leveren.

De kraan is ook van Nederlandse makelijk, Huisman. Hij heeft niet alleen een hijscapacteit van 3.200 ton, maar kan een lading van 250 ton met gemak tot een hoogte van 135 meter tillen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Duurzaam

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Zonnepanelen hebben hun best gedaan: record zonne-energie gehaald

Het leek alsof het de hele maand regende, maar zonnepanelen hebben dus alsnog een heleboel zon weten op te vangen. Mei was een recordmaand voor zonne-energie.

Technology03.06.2024

Zonnepanelen hebben hun best gedaan: record zonne-energie gehaald

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

De salderingsregeling van zonnepanelen gaat veranderen. Althans, als het huidige kabinet zijn zin krijgt. Dat betekent een voordeel minder voor mensen met zonnepanelen.

Technology17.05.2024

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg