Artemis I test van NASA door storing verplaatst naar vandaag

Artemis I test van NASA door storing verplaatst naar vandaag

Onwillige ventilatoren doen eerste poging mislukken

Vorig artikel Volgend artikel

NASA had voor gisteren de zogenoemde ‘wet dress rehearsal test’ met de Artemis I (maan)raket gepland staan. Die werd echter op het laatste moment geannuleerd omdat er problemen waren met het onder druk zetten van de mobiele draagraket. Vandaag, 4 april, wordt wellicht een nieuwe poging gedaan. Bij deze test wordt de raket, simpel gezegd, volgetankt.

Onwillige ventilatoren

Het probleem dat zich tijdens de test voordeed werd ontdekt bij het onder druk zetten van de draagraket. Dat wordt gedaan om te voorkomen dat zich tijdens het tanken, dat daarna zou plaatsvinden, te voorkomen dat er gevaarlijke gassen kunnen binnendringen. De ventilatoren die voor de benodigde drukopbouw moeten zorgen lieten het afweten. Daarom moesten technici het op afstand laden van de brandstof in de kerntrap van de raket en de tussentijdse cryogene voortstuwingstrap afblazen.

Na het staken van de test is een team van engineers gestart met het evalueren van de mislukte test. Op dit moment wordt daar nog hard aan gewerkt, aldus NASA. Vandaag, om 06u00 lokale tijd (12u00 Nederlandse tijd, red.) komt het team van de Artemis I test weer bijeen. Dan wordt bepaald of de ‘wet dress rehearsal test’ vandaag wél door kan gaan. Die staat vooralsnog gepland om 14u40 lokale tijd (20u40 bij ons). Vooralsnog voorspellen de lokale meteorologen dat de weersomstandigheden rond die tijd gunstig zijn.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...