Amerika wil af van grote aankopen door bigtech bedrijven

Amerika wil af van grote aankopen door bigtech bedrijven

Vorig artikel Volgend artikel

In de Amerikaanse politiek zitten steeds meer criticasters van de Big Tech bedrijven. Zo ook de Amerikaanse senator Josh Hawley, een Republikein. Hij is een fervente tegenstander van veel macht voor grote techbedrijven. Reuters schrijft over een wetsvoorstel dat hij heeft ingediend dat alle fusies en overnames door elk bedrijf met een marktwaarde van meer dan 100 miljard dollar zou verbieden. Die bedrijven zijn zoals je al kan raden de vijf grootste Amerikaanse technologiebedrijven.

Beschuldigingen van de senator

Het nieuwe wetsvoorstel van Hawley zou Apple, Microsoft, Amazon, Google en Facebook verbieden van zulke deals af te sluiten en het voorkomt dat hun platforms hun eigen producten prefereren boven die van rivalen.

Hawley is niet de enige in de Amerikaanse politiek die dit wil. In februari kwam de democratische senator Amy Klobuchar al met een wet die enkele van dezelfde problemen aanpakt. Hawley zegt hierover: "Ik ben bereid om met haar en iedereen van welke partij dan ook en met elke achtergrond samen te werken."

Hawley werd ook gevraagd of hij techcriticus Lina Khan zou steunen, een rechtenprofessor die werkt op het ministerie van Justitie. Hawley zei dat hij 'erg onder de indruk' was van haar, maar voegde eraan toe: 'Ik heb nog geen definitieve beslissing genomen.'

[foto: LOGAN WEAVER on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...