Technology22.06.2018

AI om wilde dieren in Tanzania te tellen


Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met artificial intelligence (AI). Van digitale assistenten tot chatbots, de ontwikkelingen gaan razendsnel. Onderzoekers buigen zich nu over een nieuwe toepassing van AI.

Wilde dieren op de foto

Onderzoekers van de universiteit van Wyoming ontwikkelen AI waarmee wilde dieren geïdentificeerd en geteld kunnen worden. Knap staaltje techniek zit hierachter. Artificial intelligence is pas écht intelligent als het minstens kan wat mensen ook kunnen. Daarom hebben de onderzoekers de prestaties van AI vergeleken met hoe goed mensen de dieren konden identificeren.

Er zijn 3.2 miljoen foto’s van wilde dieren in Tanzania gemaakt met verborgen camera’s die reageren op beweging. Deze foto’s zijn gemaakt voor het project Snapshot Serengeti, waarbij foto’s van wilde dieren in hun natuurlijke habitat door burgers worden geclassificeerd. Zo’n 50.000 vrijwilligers hebben de afgelopen jaren de foto’s van de dieren gelabeld.

Artificial intelligence versus mens

Om met AI de dieren te kunnen identificeren, hebben de onderzoekers machine learning technieken gebruikt. Neurale netwerken zijn een afspiegeling van hoe het menselijk brein patronen in de wereld ziet. Met deze diepe neurale netwerken is het systeem getraind. De software telde, labelde en beschreef een reeks dierenfoto’s. De AI screende 3.2 miljoen dierenfoto’s in een aantal weken tijd. Het systeem beschreef om welke van 48 soorten het ging, hoeveel van deze soort aanwezig waren op de foto en wat de dieren deden, zoals slapen, eten of bewegen. De AI presteerde bijna optimaal, met een accuratesse van 99,3 procent. En de mensen? Die hadden 99,6 procent goed.

Rangers hoeven in de toekomst misschien niet meer met hun verrekijkers in een schommelende jeep met zebraprint te zitten om leeuwen te tellen. De AI kan van pas komen bij het bestuderen van veranderingen van de ecologie, biologie en het gedrag van wilde dieren.

[Afbeelding © Photocreo Bednarek – Adobe Stock]

Hester Bastiaanse

Hester is afgestudeerd in de master Communicatie-en Informatiewetenschappen. Een nieuwsgierige houding, brede interesse en een passie voor schrijven kenmerken haar. Verder sport ze het liefst zo vaak mogelijk.

Verder lezen over Onderzoek

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen