Technology26.05.2014

Startup Undagrid maakt materieel op Schiphol traceerbaar


startup-undagrid-maakt-materieel-op-schi.jpg
startup-undagrid-maakt-materieel-op-schi.jpg

Op ieder vliegveld, waar dan ook, worden duizenden trailers, aanhangers en vliegtuigtrappen op het platform gebruikt, zogenaamde Ground Support Equipment. Vliegvelden beslaan vaak enorme oppervlaktes, het opsporen van materieel is daardoor vaak een moeilijk en kostbaar proces, zeker voor materieel dat dagelijks door diverse partijen gebruikt wordt.

S-P-S Group buigt zich voor schiphol al jaren over deze vraag. Natuurlijk zijn er tracking oplossingen met bestaande netwerken zoals GSM, WiFi of Bluetooth, maar deze bieden geen antwoord op dit vraagstuk. Het is te kostbaar, de batterij is te snel leeg -duizenden trailers kunnen niet elke dag worden opgeladen- of het bereik van het netwerk is te beperkt.

De startup Undagrid biedt nu een ander netwerk; de apparaten vormen zelf het netwerk, zonder routers of configuratie en met een ultra laag energieverbruik. Apparaten die zijn voorzien van Undagrid technologie, zenden hun informatie naar alle naburige apparaten, welke op hun beurt deze informatie verder delen. Op een vliegveld delen op deze manier duizenden verbonden trailers, karren en trappen informatie, in dit geval de positie, met elkaar. Eén batterij per apparaat is voldoende om dit netwerk jaren operationeel te houden. “We waren al 5 jaar op zoek naar een antwoord. Met deze oplossing werkt het eindelijk, zonder gedoe,” aldus Michel van Hal, General Manager S-P-S Group.

Internet of Things
Undagrid is een technologiebedrijf dat een communicatienetwerk levert speciaal gericht op de snel groeiende markt van het Internet der dingen, oftewel “the Internet of Things”. Een markt die naar verwachting met enkele tientallen miljarden apparaten zal groeien tot het einde van dit decennium en onze wereld ingrijpend zal veranderen.