Technology21.10.2013

Poetsende mini-robots winnen Electrolux Design Lab 2013


poetsende-mini-robots-winnen-electrolux-.jpg
poetsende-mini-robots-winnen-electrolux-.jpg

Hoe ziet de toekomst van ons huis eruit? Hoe gaan we het inrichten? Krijgen we vliegende robots die schoonmaken, een luchtreinigende muur of misschien wel een keukenhologram? Het zou kunnen, want deze 3 concepten maken deel uit van de inzendingen die tijdens de 11e Electrolux Design Lab 2013 de finale haalden.

De Colombiaanse student Adrian Perez Zapata heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de finale in het Fotografiska Museum in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Zijn winnende concept, Mab, is spectaculair: Perez Zapata laat honderden vliegende mini-robots het huis schoonmaken. Mab scant het huis en bepaalt welke plekken vuil zijn. De vliegende robots doen vervolgens het werk door een druppel water op het vervuilde oppervlak achter te laten.

De student is dolblij met zijn eerste plaats, en vertelt waar hij zijn inspiratie voor het winnende concept vandaan haalde: “In de tuin van de universiteit zag ik vaak zwermen bijen vliegen, die op een zeer gecontroleerde manier bloemen bestoven. Het was magisch om dat proces te zien. Mijn project borduurt hierop voort. Je hoeft Mab maar kort te configureren om het systeem autonoom te laten functioneren. Je kan zo rustig achterover leunen en kijken naar een zwerm robots die je huis schoonmaakt.”

Ook de jury was onder de indruk: “Mab is een innovatief concept dat ervoor zorgt dat de schoonmaak-werkzaamheden in huis en op de zaak tot een minimum worden beperkt, met maximaal resultaat. Het verandert onze kijk op robots,” zegt Stefano Marzano, Chief Design Officer bij Electrolux en voorzitter van de jury.

De tweede prijs ging naar de Braziliaan Luiz Silva voor zijn 3D-voedselprinter. Dit concept kan volgens de jury bijdragen aan een gezondere levensstijl en het terugdringen van chronische ziektes. Jeabyun Yeon uit Zuid-Korea won de derde prijs met zijn luchtreinigende muur. De jury vond het een uniek concept dat een poetische bijdrage kan leveren aan de bouwwereld. Het winnende concept met de poetsende mini-robots won ook de Publieksprijs. Mab kreeg meer dan 40 procent van de stemmen via de website van Design Lab.

electrolux-design-lab-winners-2013-001.jpg
electrolux-design-lab-winners-2013-001.jpg

Podium voor aanstormend talent
Met de wedstrijd wil Electrolux design studenten stimuleren verder te denken, en hun ideeën te delen op internationaal niveau. Deelnemers doen hun best baanbrekende ideeën te verzinnen voor het huishouden van de toekomst. Het beste idee wordt beloond 5.000 euro en een betaalde stage bij één van de design instituten van Electrolux. De winnaar van de tweede prijs krijgt 3.000 euro en de nummer drie gaat naar huis met 2.000 euro. De deelnemer met de meeste stemmen van het publiek wint de Publieksprijs, een geldprijs van 1.000 euro.

1.700 inzendingen

Er waren in totaal vijf rondes en meer dan 1.700 inzendingen uit zestig landen. Uiteindelijk bleven er iets meer dan honderd deelnemers over. Het thema dit jaar was ‘Inspired Urban Living’. Hoe gaan we in huis om met minder ruimte en opslag en blijven we toch zo comfortabel mogelijk leven?

Thema’s van de voorgaande jaren waren:

2003 – Gebruiksvriendelijke oplossingen
2004 – Designs van de toekomst
2005 – Designs van de toekomst
2006 – Designs voor gezond eten
2007 – ‘Groene’ designs
2008 – De Internet Generatie
2009 – Designs voor de komende 90 jaar
2010 – De tweede Space Age
2011 – Intelligente Mobiliteit
2012 – Beleving = design

Verder lezen over Design

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
Stap voor stap: hoe kies je de beste tuinmeubelen?

Om de uitstraling van je huis en in het bijzonder die van je tuin te verbeteren, zal je moeten investeren in functionele en stijlvolle tuinmeubels.

Lifestyle06.05.2024

Stap voor stap: hoe kies je de beste tuinmeubelen?

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

De Alfa Romeo Milano is geen toeval. Het Italiaanse merk wil net als alle neven en nichten een footprint hebben in het grootste segment van de Europese markt, een Alfa Romeo in een compacte vorm.

Automotive17.04.2024

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI
3 tips als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken

Het kiezen van een nieuwe vloer voor je huis kan een spannende maar ook uitdagende taak zijn. Met zoveel verschillende opties beschikbaar, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Hier zijn drie handige tips o...

Lifestyle09.04.2024

3 tips als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

De populaire designtool Canva doet een grote overname: Affinity. Misschien zegt Canva je meer dan Affinity, maar het betekent vooral dat Adobe moet gaan oppassen. Affinity maakt namelijk dezelfde soort producten als Adob...

Online27.03.2024

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen