Technology28.06.2013

Start-up Xuntos wil gemeentelijke webbranche opschudden


start-up-xuntos-wil-gemeentelijke-webbra.jpg
start-up-xuntos-wil-gemeentelijke-webbra.jpg

“Standaardisatie gemeentelijke websites levert snelle bezuiniging op”

Binnen een week een toegankelijke, ‘toptaken’-website voor gemeentes. Dat is waar start-up Xuntos zichzelf mee in de markt zet. Kwaliteit hoeft helemaal niet lastig of duur te zijn volgens de oprichters. Gemeentes bieden in principe hetzelfde aan, dus een sterke basis-website die naar wens wordt uitgebreid en van huisstijlen voorzien, is een prima werkende oplossing.

Xuntos introduceert met xGov, naar eigen zeggen, een volledig functionerende website in een vormgeving naar wens, met mogelijkheden en functionaliteit die een moderne gemeente-site moet hebben. De open source web-omgeving wordt gratis aangeboden en is in nauwe samenwerking met een gemeente ontwikkeld. Hierbij is het ‘toptaken-principe’ het uitgangspunt, waarbij wordt aangenomen dat gebruikers een bepaalde taak snel willen uitvoeren. Dit is een andere benadering dan het traditionele, communicatieve eenrichtingsverkeer.

Samenwerken

xGov is een kant-en-klare website die samen met een of meerdere gemeentes vorm krijgt. Die samenwerking is van belang voor Xuntos, dat Galicisch is voor ‘samen’. Ze willen graag samen met gemeentes een passend webconcept ontwikkelen. Dit kan voor een bepaalde gemeente zijn, maar ook overkoepelend, bijvoorbeeld voor samenwerkende gemeentes.

Mede-oprichter van Xuntos Jan Willem Bergsma zegt: “Iedere gemeente probeert opnieuw het wiel uit te vinden en gaat een langdurig, kostbaar traject in met als eindresultaat een vrijwel zelfde webomgeving als andere gemeentes. Dat is zonde van het geld en de inspanning. Wij bieden een website op basis van het toptaken-principe die kan worden aangesloten op achterliggende systemen en voldoet aan alle richtlijnen ten aanzien van toegankelijkheid. Door uit te gaan van een vaste basis kunnen we veel sneller werken. Bovendien is het een open source-oplossing, en zitten gemeentes niet vast aan de leverancier. We gaan juist samen met hen en derden aan de slag om een optimaal resultaat te boeken in korte tijd en tegen realistisch kostenplaatje. Het stoort ons dat er nog zoveel aanbod op de markt is dat helemaal niet voldoet aan die richtlijnen. Gemeentes (en daarmee de burgers) krijgen de rekening gepresenteerd van alle aanpassingen die nodig zijn, als het überhaupt lukt om aan de regels te voldoen.”

Liverpool als voorbeeld
De nieuwe website van Liverpool wordt beschouwd als een van de schoolvoorbeelden als het gaat om gemeentelijke toptaken-websites. Xuntos heeft zich qua inrichting en vormgeving laten inspireren door deze website. Verschillende gemeentes hebben Liverpool al als uitgangspunt genomen.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.