Technology15.06.2013

Samsung lanceert NX300 met Champion of Speed actie


Voor de lancering van de NX300 systeemcamera van Samsung hebben de Koreanen een campagne ontwikkeld waarbij bloggers en stemmers het gezicht van NX300 camera, Usain Bolt, kunnen fotograferen in Parijs. De Facebook stemactie die gisteren van start is gegaan had een tweedaags kick-off evenement eind mei/begin juni in Londen waar ik voor uitgenodigd was. Naast een verslag van het evenement kan je hier ook mijn ervaring lezen van de Samsung NX300 camera.

samsung-lanceert-nx300-met-champion-of-s.jpg
samsung-lanceert-nx300-met-champion-of-s.jpg

Samsung had voor Champion of Speed actie uit Duitsland (2) Frankrijk (4) Italië (5) en Nederland ook 5 bloggers uitgenodigd om 10 opdrachten te fotograferen en deze foto’s zo snel mogelijk te uploaden.
Mijn eerdere ervaringen met Samsung camera’s waren niet erg positief, met name de Galaxy Camera viel op fotogebied lelijk door de mand. De camera is lomp, start erg traag op en de beelden zijn over het algemeen niet erg scherp. Wat Samsung wel goed begrepen heeft is connectiviteit in fotocamera’s. De Galaxy Camera kan rechtstreeks met wifi en 3G foto’s uploaden naar bijvoorbeeld Facebook.
Samsung heeft de NX300 uitgerust met wifi waardoor het delen redelijk simpel te doen is, verder heeft de camera een 20.3 Megapixel APS-CMOS, een ISO-bereik van 100 tot 25600 daarnaast heeft de spiegelloze systeemcamera een 3.31 inch touch screen Tilt AMOLED, maakt het toestel 8.9 beelden per seconden in RAW en JPEG en heeft een sluitertijd van 1/6000 seconden. Met name de laatste twee zijn voor een systeemcamera best uitzonderlijk omdat nogal wat processorkracht nodig is om de beelden te verwerken. De fotocamera heeft een hybride Auto Focus systeem dat snel en accuraat scherp stelt.
Ribvaren
Tot zover even de hardware, terug naar het Champion of Speed evenement. Vrijdagochtend vertrok ik met 4 andere bloggers en een medewerkster van Samung Nederland naar Heathrow om daar vandaan naar Portsmouth gebracht te werden waar na een lunch en kennismaking met andere deelnemers en enorme Samung crew richting de haven te vertrekken waar we de eerst uitdaging hadden. Actie foto’s maken tijdens een tochtje me een ribboot op volle snelheid. Dat was de eerst serieuze kennismaking met de snelheid van de camera. Na de boottocht op zee vertrokken we naar het Goodwood circuit waar we helaas te laat aankwamen om daar nog een race te fotograferen.Goodwood motor circuit
Het zonnige weer en het weekend voor de deur zorgde voor enorme drukte op de wegen in de omgeving. Dit was ook te merken tijdens de verplaatsing van 4 kilometer wat een eeuwigheid leek te duren.
Goodwood racecourse
Op het Goodwood Racecourse (waar de paardenraces worden gehouden) kregen we weer twee nieuwe uitdagingen om de snelheid van de camera te testen en tijdens het feest na de races konden we de lichtgevoeligheid van de camera testen.
Goodwood festival
De Smart modus op de camera geeft je de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende situaties zoals Landschap, Macro, Actie, Panorama, Vuurwerk en Nacht (er zijn er nog meer maar gaat het zo’n lang verhaal worden. De camera op de nachtstand zorgt ervoor dat deze snel 5 foto’s maakt en voegt deze samen tot één redelijk ruisvrije foto.

Londen on the move
Dag twee bestond uit de City of Speed Challenge waarbij we een aantal foto uitdagingen in de Britse Hoofdstad moesten doen. Een met stroom en wifi uitgeruste Routemaster werden we van Trafalgar Square naar Borough Market, The Shard en London Eye/Big Ben vervoert om daar binnen het halfuur de sfeer vast te leggen.
Borough Market
ijdens de verplaatsing moesten onze beste foto uploaden via een tablet naar een vooraf opgegeven Dropbox locatie. Het bleek een behoorlijk hectische dag te worden waarbij het programma eigenlijk te vol was. Bijna niemand was instaat een echt goed beeld te maken of een beeld op tijd te uploaden. Het diner werd gehouden in de Gilgamesh waar ook de winnaars per land bekend werden gemaakt van de beste foto van de dag.
London Eye
De camera heeft me na twee dagen een aardig beeld gegeven van de snelheid en kwaliteit. Zoals ik al eerder schreef, waren mijn eerder ervaringen met Samsung camera’s niet al te best, maar de NX300 heeft zeker potenties. De camera heeft dan wel een retro look, van binnen is er niks retro’s aan. Sterker nog, Samsung heeft Tizen source code vrijgegeven zodat ontwikkelaars apps kunnen maken voor de fotocamera. Een handige app zou Dropbox kunnen zijn, daar heb je nu een smartphone of tablet voor nodig om je foto’s te kunnen uploaden.

Inmiddels ben ik wat weken verder met de camera en ik ben er aardig of te spreken. De camera is compact, je kan er verschillende NX-lenzen op gebruiken en heeft de matige Galaxy Camera echt wel achter zich gelaten. Naast wifi en NFC op de NX300 is het onbegrijpelijk dat Samsung geen GPS heeft toegevoegd. De losse flitser heb ik niet gebruikt en waar ik aan moest wennen is het ontbreken van een zoeker. Ik merk dat ik meer met het kader bezig ben als je een zoeker gebruikt dan een 3 inch scherm achterop de camera.

Londen zonsondergang
Samsung heeft met de Champion of Speed actie naast de 16 bloggers nog een sociaal element aan de campagne toegevoegd. Hierbij maken twee stemmers kans op de NX300 (twv € 799,-) en een 3 daags evenement in Parijs waar ook een ontmoeting met Usain Bolt op het programma staat. De blogger met de meeste stemmen vergezeld de twee winnaars naar Parijs. Dus een stem op mijn foto’s via de speciale Facebook pagina kan er voor zorgen dat we straks in Parijs drie dagen lang met de camera aan de slag kunnen.

Jöran Maaswinkel

Jöran Maaswinkel is cameraman/editor/regisseur en freelance fotograaf. Meestal is hij achter de schermen te vinden om andere beter in de spotlights te krijgen. Zijn passie ligt bij beelden, bewegende of stilstaande zolang ze maar aanspreken. Daarnaast is hij zeer geïnteresseerd in nieuwe- en social media.

Verder lezen over Facebook

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

Verder lezen over Samsung

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung heeft sneakers gemaakt in samenwerking met de Nederlandse ontwerper Roel van Hoff. Je kunt ze alleen winnen, en alleen in Nederland.

Gadgets13.06.2024

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

Samsung is verdacht open over zijn aankomende gadget, de slimme ring. Het laat het juist heel bewust weten om Oura voor te zijn.

Gadgets04.06.2024

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Er wordt verwacht dat Samsung Galaxy Ring aankondigt in juli, samen met nieuwe slimme horloges, foldables en oordopjes. Wat kan-ie?

Gadgets30.05.2024

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Ondertussen is Keukenhof tijdelijk gesloten, maar wij mochten een laatste magische night meemaken: A night at Keukenhof. Klinkt als een horrorfilm, is het verre van. Samen met de Samsung Galaxy S24 gingen we op pad, nachtfoto’s maken.

Mobile30.05.2024

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

Samsung Galaxy S24 Ultra review: AI is een heel gave bijzaak

Samsung Galaxy S24 Ultra is de ultieme telefoon van Samsung. Dat is tenminste wel wat het als vlaggenschip zou moeten zijn. Is Samsung erin geslaagd om inderdaad met een toestel te komen dat zowel iets nieuws brengt als...

Mobile29.02.2024

Samsung Galaxy S24 Ultra review: AI is een heel gave bijzaak

Samsung Galaxy S24-serie verbreekt verkooprecords

De Samsung Galaxy S24 Ultra, de Galaxy S24+ en de Galaxy S24 zijn sinds 25 januari verkrijgbaar in de winkels. De grote populariteit van deze nieuwe toestellen blijkt uit de eerste cijfers, met een opvallende groei van 5...

Mobile02.02.2024

Samsung Galaxy S24-serie verbreekt verkooprecords