Technology21.05.2013

AKO op Schiphol heeft de primeur met contactloos betalen


ako-op-schiphol-heeft-de-primeur-met-con.jpg
ako-op-schiphol-heeft-de-primeur-met-con.jpg

AKO op Schiphol is de eerste winkellocatie in Nederland waar consumenten contactloos kunnen betalen aan de kassa. AKO Books & Travel op de luchthaven start met de acceptatie van betalingen met betaalpassen die voorzien zijn van MasterCard en Maestro contactloze betaaltechnologie.

De komende weken zal deze technologie bij de overige winkels van AKO op de luchthaven worden geïmplementeerd. Hiermee kunnen consumenten met een betaalpas of creditcard zonder een pincode in te toetsen kleine bedragen tot 25 euro betalen door hun pas tegen de betaalterminal te houden. Een krant of een tijdschrift afrekenen met munten en papiergeld is niet meer nodig.

AKO zit in Nederland op veel high traffic locaties zoals airports en stations waar snelheid aan de kassa erg belangrijk is. Wij willen onze klanten de mogelijkheid bieden om gemakkelijk en snel te kunnen betalen,” aldus Sjaak Mark, algemeen directeur van AKO.

Op korte termijn zal de meerderheid van alle Nederlandse consumenten met betaalpas of creditcard naar verwachting contactloos kunnen betalen. Een aantal Nederlandse banken zal in de loop van dit jaar gefaseerd contactloze betaalpassen uitgeven. Deze innovatie op de betaalpas is de eerste contactloze betaalfunctionaliteit op de Nederlandse markt en zal worden gevolgd door betalen met de mobiele telefoon. Dit is mogelijk via dezelfde technologie. In augustus wordt er door de Nederlandse grootbanken in Leiden een introductie met mobiel betalen gestart met dezelfde Maestro technologie die op Schiphol wordt ingezet.

Via Near Field Communication (NFC) technologie kunnen kaarthouders zonder een pincode in te toetsen kleine bedragen betalen door hun betaalpas of creditcard heel dicht tegen een betaalterminal aan te houden. Zowel winkelier als kaarthouder profiteren van een snellere doorlooptijd en dus kortere rijen bij de kassa. Dit is een groot voordeel bij winkels waar snelheid essentieel is, zoals supermarkten, kiosken, parkeergarages, benzinestations, taxi´s, horeca en luchthavens. Tal van internationale winkelketens accepteren al contactloze MasterCard en Maestro betalingen, waaronder Franse supermarkten, Duitse pompstations en fast food restaurants in verschillende Europese landen.

Contactloos betalen is net zo veilig als pinnen. De chip in de pas of telefoon maakt contact met de betaalterminal via een innovatieve encryptietechnologie die de gegevens van kaarthouders beschermt. Daarnaast zijn er in de toepassing van contactloos betalen veiligheidsmaatregelen  ingebouwd. Zo dienen consumenten met een betaalpas of creditcard voor bedragen boven 25 euro hun pincode in te voeren, en wordt de kaarthouder als hij een bepaald aantal contactloze betalingen heeft gedaan ook om zijn pincode gevraagd.

De bewezen MasterCard en Maestro technologie voor contactloos betalen wordt op dit moment al geaccepteerd op een half miljoen locaties – variërend van supermarkten tot voetbalstadions en van fast food ketens tot openbaar vervoer – in meer dan vijftig landen wereldwijd. Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 100 miljoen betaalpassen en creditcards met deze contactloze technologie in omloop. 

Partners

De innovatieve kassasoftware en betaaloplossingen bij AKO op Schiphol zijn geleverd door Bovertis. “De afgelopen maanden hebben we contactloos betalen getest en we zijn erg enthousiast over de snelheid en het gemak waarmee de klant kan afrekenen,” aldus René Balvert, directeur van Bovertis. Hij vervolgt: “Op Schiphol heeft AKO al veel internationale klanten die een geschikte mobiele telefoon of creditcard hebben. In de zomer kunnen ook de eerste Nederlandse consumenten kennis maken met deze snelle manier van betalen. Wij zijn er klaar voor.”

Verder lezen over Innovatie

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

McDonald’s heeft recent wel geprobeerd om die mensen te vervangen door AI, maar die deed het waarschijnlijk minder goed dan zijn menselijke collega.

Online17.06.2024

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Het leek even moeilijk te worden voor de hyperloop, maar de studenten van TU Delft hebben nu een groot succes bereikt.

Technology10.06.2024

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

Philips TV zal na 73 jaar tv-kijken in Nederland (waar zij de grondlegger van zijn) voor jou niet een onbekende zijn. In 1985 waren zij daarnaast de eerste die met de platte tv kwamen zoals we die tegenwoordig kennen en dit jaar vieren ze het 20-jarige bestaan van Ambilight TV.

Technology29.05.2024

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Verder lezen over Schiphol

Schiphol maakt veel lawaai, maar het kan nog veel erger

De afgelopen weken is weer veel gedoe rondom onze nationale luchthaven Schiphol. Al jaren wordt gesproken over het terugdringen van het aantal vluchten. Dat leek in kannen en kruiken, maar enkele dagen geleden bleken die...

Technology21.11.2023

Schiphol maakt veel lawaai, maar het kan nog veel erger

JetBlue dient nieuwe klacht in tegen de Nederlandse staat

Enkele weken geleden wist JetBlue nog vol trots te melden dat de luchtvaartmaatschappij dagelijks vanaf Schiphol naar New York ging vliegen. Die blijdschap heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid. JetBlue dreigt name...

Nieuws29.09.2023

JetBlue dient nieuwe klacht in tegen de Nederlandse staat

Nieuwkomer dreigt door nieuwe regelgeving van Schiphol verdreven te worden
Schiphol gaat nachtsluiting invoeren

Het kwam vandaag als een donderslag bij heldere hemel. De nieuwe, tijdelijke, CEO, Ruud Sondag, heeft geroepen dat hij ernaar streeft om Schiphol binnen enkele jaren te ‘verlossen’ van nachtvluchten, privéjets en la...

Nieuws04.04.2023

Schiphol gaat nachtsluiting invoeren

Schiphol test AI-technologie in securityproces

De handbagage van passagiers op Schiphol wordt straks bij de security gecontroleerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De luchthaven start daarvoor een samenwerking met security technologiebedrijf Pangiam. Do...

Technology13.03.2023

Schiphol test AI-technologie in securityproces

AI moet lange wachtrijen en geannuleerde vluchten helpen voorkomen
Een goedkope zomervakantie in eigen land. Of toch daarbuiten?

Uit een onderzoek van het onderzoeksbureau iVOX blijkt dat de prijs, het weer en de natuur belangrijke factoren zijn voor het vastleggen van onze vakantiebestemming. Maar kunnen we nog dezelfde eisen stellen als voor de...

Lifestyle27.02.2023

Een goedkope zomervakantie in eigen land. Of toch daarbuiten?

Proef met zelfrijdende rolstoelen op Schiphol

Wie wel eens op Schiphol geweest is, heeft ze wel eens gezien, de karretjes waarop minder valide passagiers naar hun bestemming op het vliegveld getransporteerd worden. Ze hebben wel wat weg van een golfkar en nemen noga...

Technology22.02.2023

Proef met zelfrijdende rolstoelen op Schiphol

​Waarom de bagageband op Schiphol zo open en bloot is

Het blijft bijzonder: op Schiphol arriveren en je koffer tussen allemaal andere koffers op de bagageband zien aankomen. Iedereen kan allerlei koffers pakken, maar is het wel zo vrijblijvend als het lijkt? Er is een reden...

Gadgets15.06.2022

​Waarom de bagageband op Schiphol zo open en bloot is

Schiphol gaat met een app vlieglawaai melden

Luchthaven Schiphol komt met een app die vlieglawaai voor omwonenden kan voorspellen. Dat is de uitkomst van een onderzoek uit 2019 naar de informatiebehoefte van omwonenden. Het ontdekte dat er een aanzienlijke vraag is...

Technology12.02.2021

Schiphol gaat met een app vlieglawaai melden