Technology11.03.2013

De nieuwe Office 365


de-nieuwe-office-365.jpg
de-nieuwe-office-365.jpg

Office 365 is bijna 2 jaar oud. Van de onderliggende producten Microsoft Office, Exchange, SharePoint en Lync is inmiddels een nieuwe versie uitgegeven (de 2013 versie). Tijd dus voor Microsoft om ook Office 365 aan te passen. Een overzicht van de nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten.

Office 365 is een combinatie van verschillende Microsoft Office Server producten plus Microsoft Office aangeboden door Microsoft als een dienst. Microsoft host dus de producten in haar eigen datacentra. Organisaties die Office 365 gebruiken hoeven geen software te implementeren, maar nemen de producten als cloud-dienst. Ze dragen de verantwoordelijkheid over aan Microsoft en betalen daarvoor een vast bedrag per gebruiker per maand. Daar krijgen ze de garantie voor terug dat de dienst minimaal 99,9% van de tijd beschikbaar is en dat Microsoft de software continue up-to-date houdt met de nieuwste versies van de onderliggende producten.

Altijd en overal werken

Drie thema’s voeren de boventoon bij de nieuwe Office 365. Altijd en overal kunnen werken; beter kunnen samenwerken; en vermindering van werkdruk voor de IT medewerker.

In de nieuwe Office 365 is veel aandacht besteed aan mobiliteit. De dienst is (zolang er de beschikking is over een internet verbinding) altijd beschikbaar. Ook zijn er nieuwe Apps gekomen voor mobiele apparaten. Voor Windows Phone en Windows RT tablets is dit de volledige Office suite. Voor iPhone en Android apparaten zijn dat op dit moment alleen de Lync en OneNote apps. Er zijn echter speculaties dat binnen afzienbare termijn ook echter een Office versie worden gelanceerd.

Gemakkelijker samenwerken

Gemakkelijker samenwerken is het tweede thema. Binnen alle producten die onderdeel zijn van Office 365 is veel aandacht besteed aan het op een gemakkelijke manier samenwerken met andere personen. Binnen de Microsoft Office 365 ProPlus applicaties kan bijvoorbeeld rechtstreeks documenten gedeeld worden met derden door deze op de SkyDrive Pro te plaatsen. Die personen worden er vervolgens op geattendeerd dat er een document klaar staat. Het rechtstreeks wegschrijven van documenten naar sociale media (zoals Windows Live SkyDrive en Facebook) is ook mogelijk. In SharePoint kan tot tienduizend externe personen toegang gegeven worden tot sites. Daarnaast worden de contactgegevens weergegeven van een persoon zodra er een naam in beeld staat. De kan dan die persoon direct bellen of een chatgesprek op te starten.

Verminderen van beheer

Verminderen van beheer is het derde thema. Hierbij wordt gedoeld op het verminderen van de werkdruk van IT-medewerkers. Office 365 wordt onderhouden en beheert door Microsoft. Het technisch beheer, de beveiliging en de installatie van nieuwe updates en patches vallen allemaal onder de verantwoordelijkheid van Microsoft. Ook de upgrade naar nieuwe versies zijn een onderdeel hiervan. Daarnaast werken IT-medewerkers met de middelen die ze al kennen. Om Exchange bijvoorbeeld te configureren kunnen IT beheerders nog steeds gebruik maken van de middelen die ze op dit moment ook gebruiken. De Exchange Management Console staat gewoon nog tot hun beschikking.

De verschillende producten (of zijn het nu diensten?)

Office 365 bestaat uit een combinatie van Exchange Online, SharePoint Online, Lync Online, Yammer en Microsoft Office 365 ProPlus. Die laatste is eigenlijk geen cloud dienst maar zijn de Microsoft Office applicaties die iedereen al jaar en dag lokaal op computers installeert. Het grote verschil tussen de traditionele Office en de Office 365 ProPlus is dat de installatie vanuit de Microsoft cloud gebeurt. De software wordt wel gewoon op een computer geïnstalleerd en is dus bijvoorbeeld zonder internet verbinding te gebruiken. Naast Microsoft Office 365 ProPlus beschikking gebruikers ook over de Office Web Apps. Dit is een “light” versie van Microsoft Office waarmee in de browser bestanden kunnen worden bekeken, bewerkt en worden aangemaakt.

De andere producten zijn allemaal aangepast aan de nieuwste versie. Qua functionaliteit en uiterlijk zijn ze dus aangepast aan de 2013 versie van deze verschillende serverproducten.

Suites

Office 365 bestond altijd uit een tweetal suites (als je de speciale overheid en onderwijs versies niet zou meerekenen). Dat aantal is uitgebreid naar vier. Naast Office 365 voor zelfstandigen en kleinbedrijf en Office 365 Enterprise is er nu ook een Office 365 versie voor middelgrote bedrijven en een Office 365 versie voor consumenten gelanceerd.

Als je door de bomen het bos niet meer ziet hieronder een overzicht:

  • Consumenten: Office 365 Home Premium
  • Tot 5 gebruikers: Office 365 voor Professionals en Kleine Bedrijven
  • Tot 25 gebruikers: Office 365 voor Middelgrote en Grote Ondernemingen
  • Vanaf 250 gebruikers: Office 365 Enterprise

Snel aan de slag

Een belangrijk voordeel van Office 365 is dat organisaties binnen enkele minuten een Office 365 omgeving kunnen aanmaken. Afhankelijk van de omvang van een organisatie en complexiteit van inrichting is het vervolgens mogelijk binnen enkele uren al aan de slag te zijn. Grote bedrijven die ook nog eens delen van hun informatiesystemen naar Office 365 migreren zullen echter veel meer tijd nodig hebben en soms weken bezig zijn.

Wil je na het lezen van dit overzicht zelf aan de slag gaan dan kun je een gratis proefabonnement op Office 365 aanvragen. Daarmee kun je met maximaal 25 gebruikers gedurende dertig dagen de oplossing testen.

Ik hoor graag je mening

Danny Burlage

Danny is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell.

Verder lezen over Microsoft

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Verder lezen over Office 365

Wéér een call? Microsoft komt met AI-assistent in jouw plaats

Weer een MS Teams-meeting in je agenda? Kom je eigenlijk niet meer aan werken toe? Microsoft komt met een reddende engel. Een reddende AI-engel, want per 1 november kun je dankzij Autopilot zelf lekker even flink doorwer...

Online19.10.2023

Wéér een call? Microsoft komt met AI-assistent in jouw plaats

Microsoft Surface-evenement: de 5 grootste aankondigingen

Microsoft hield gisteren een Surface-evenement en daar heeft het veel aankondigingen gedaan. Een nieuwe laptop en een heleboel kunstmatige intelligentie vooral. Dit zijn de vijf belangrijkste aankondigingen. De echte on...

Gadgets22.09.2023

Microsoft Surface-evenement: de 5 grootste aankondigingen

Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot

Wie Clippy nog kent, weet dat Microsoft al vroeg mensen wilde helpen om zijn programma’s beter te gebruiken. Nu komt er een soort Robocop-versie van het koddige paperclipje, namelijk Copilot. Copilot is een AI-assisten...

Online17.03.2023

Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot

​Microsoft-mascotte Clippy is terug: nu als achtergrond in Teams

Hoezeer Microsoft Windows 11 ook anders maakt dan eerdere versies, er blijven dingen die we altijd terug willen zien. Het Teletubbie-achtige landschap als achtergrond van Windows? Dat hoeft niet zo nodig. Maar een graag...

Technology12.07.2021

​Microsoft-mascotte Clippy is terug: nu als achtergrond in Teams

Office Online wordt gewoon Office

Microsoft verandert de benaming van de webversie van Office. De term ‘Online’ verdwijnt om zo een meer uniform naamgeving te krijgen. Dit omdat verschillende apps op meer dan een platform worden gebruikt en een speci...

Online26.07.2019

Office Online wordt gewoon Office

Microsoft: Office 2019-update alleen voor Windows 10

Microsoft Office is nog steeds één van de meest gebruikte softwarepakketten ter wereld. Mensen zijn er niet bij weg te slaan, wat verklaart waarom Office 365 het zo goed doet. Er zijn echter ook nog altijd mensen die g...

Technology02.02.2018

Microsoft: Office 2019-update alleen voor Windows 10

Office 365 ook om in 2020
Microsoft komt met besturingssysteem Windows S

Microsoft heeft gisteren tijdens het MicrosoftEDU Event een aantal op onderwijs gerichte producten en diensten gepresenteerd. Ondermeer een nieuwe ervaring van het besturingssysteem Windows, genaamd Windows S. Meer mogel...

Technology03.05.2017

Microsoft komt met besturingssysteem Windows S

En meer nieuwe soft- en hardware voor studenten
Microsoft Office is nu ook beschikbaar op iPad

Microsoft heeft zoals verwacht Office voor de iPad uitgebracht. Je kon al geruime tijd het bekende pakket gebruiken op iPhone en Android smartphones, daar komt nu ook de Apple tablet bij. Sinds gisteren is Office Mobile...

Technology28.03.2014

Microsoft Office is nu ook beschikbaar op iPad