Technology04.11.2012

Meest gehoorde problemen met Windows 8 en de oplossingen


meest-gehoorde-problemen-met-windows-8-e.jpg
meest-gehoorde-problemen-met-windows-8-e.jpg

De eerste gebruikerservaringen van Windows 8 worden volop op het internet gedeeld. Ditmaal niet van gebruikers die met een bèta of preview versie van Windows 8 werken, maar van echte eindgebruikers die wellicht iets minder ’tech-savvy’ zijn. Hoewel het aantal problemen of bugs waar mensen op het internet vragen over stellen minimaal is, worden er toch meldingen van problemen met Windows 8 gemaakt. In deze post een overzicht van de meest gehoorde problemen en, waar mogelijk, de oplossing.

De nieuwe Windows 8 interface en de ontbrekende startknop

Je vindt het geweldig, je moet eraan wennen of je vindt het niets. De nieuwe Windows 8 “Modern UI” die eerder Metro heette. Het nieuwe uiterlijk van Windows is voor veel mensen even wennen. Gebruik je een tablet dan valt het allemaal wel mee. De “Modern UI” kan dan ook optimaal gebruikt worden met aanraakschermen.

Gebruik je toetsenbord en muis zonder een aanraakscherm dan is de leercurve hoger. Onthoud de volgende tips om snel gewend te zijn:

 • Het startscherm (met de tegels) vervangt in feite het startmenu. Vanaf daar start je (oude Windows 7) apps op;
 • Apps start je op door ze aan te klikken of direct in het startscherm beginnen te typen. Type bijvoorbeeld Word, druk op Enter en Microsoft Word wordt opgestart;
 • Via de linkeronderhoek is het startscherm of de laatst geopende app altijd te bereiken;
 • Uitloggen gaat door in het startscherm op je foto te klikken;
 • De toetsencombinatie ALT-Tab om tussen programma’s te wisselen werkt gewoon. Er zijn ook veel andere sneltoetsen;
 • De knoppenbalken in apps zijn op te roepen met de rechtermuisknop.
 • Instellingen van programma’s kunnen altijd via de Settings functie in de Charms bar (rechterkant scherm) gewijzigd worden.
 • Programma’s kun je gewoon ‘pinnen’ op de taakbalk in de desktop modus. Doe dit door vanaf het startscherm een applicatie aan te klikken met je rechtermuisknop en Vastpinnen op taakbalk te kiezen.

Op de Windows 8 website een overzicht hoe de nieuwe functies van Windows 8 en Windows RT gebruikt kunnen worden met een muis en sneltoetsen.

De meeste mensen die enkele uren met Windows 8 werken, zijn gewend aan het nieuwe uiterlijk en de mogelijkheden. Indien dat niet lukt, kun je altijd één van de vele apps installeren die de Windows 7 startknop en startmenu nadoen. Zelf zou ik dat overigens nooit aanraden. Die optie is immers niet standaard.

Geen Nederlandse apps in de Store

Afhankelijk van de taalinstellingen van een computer wordt de weergave van apps in de Windows Store aangepast. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld veel chinees-talige apps opduiken indien je een app zoekt. Er zijn twee manieren om dit op te lossen. De filter in de store verwijderen of de taalinstellingen van de computer wijzigen.

De filter kun je als volgt verwijderen: Open de Windows Store-app en ga vervolgens naar de Instellingen-charm. Kies hier Voorkeuren en zet dan Makkelijker maken om apps te vinden in mijn voorkeurstalen op Uit. Nu kunnen alle apps worden teruggevonden.

Windows Updates worden niet automatisch geïnstalleerd

Om ervoor te zorgen dat Windows 8 up-to-date blijft brengt Microsoft net als bij eerdere versies van Windows continue updates uit. Deze updates worden volgens een vast schema gedownload en geïnstalleerd. In sommige gevallen is een herstart van Windows nodig.

Indien je een nieuwe Windows 8 computer hebt aangeschaft en optimale werking wil garanderen kun je het beste zelf controleren of er nieuwe updates zijn. Dit doe je als volgt;

 • Typ Windows Update in het startscherm.
 • Tik of klik op Instellingen of Settings in het zoekscherm.
 • Tik of klik op Install optional Updates of Optionele updates installeren.
 • Tik of klik op de koppeling waarin wordt gemeld dat er een update beschikbaar is. Als er optionele updates beschikbaar zijn, klikt u op de link waarmee u wordt geïnformeerd dat er ook optionele updates beschikbaar zijn.

Schakel de selectievakjes in voor alle updates die u wilt installeren en tik of klik vervolgens op de knop Installeren. Nadat de update is geïnstalleerd, moet u uw pc opnieuw opstarten om de wijzigingen door te voeren.

Sommige apps werken niet

Verschillende gebruikers melden dat apps opeens niet meer werken. Om dit op te lossen kun je het beste de desbetreffende apps verwijderen en via de Windows Store opnieuw installeren. Indien dat niet werkt en een antivirus pakket van een andere leverancier dan Microsoft is geïnstalleerd, is het raadzaam om te testen of de apps wel werken als dat anti-virus pakket is uitgeschakeld.

Anti-virus pakket werkt niet of geeft problemen met Windows 8

Windows 8 komt standaard met Windows Defender. Windows Defender is een door Microsoft ontwikkeld anti-virus pakket dat niet alleen op virussen scant maar ook beveiligt een computer ook tegen spyware en andere malware. Natuurlijk bieden de meeste anti-virus software leveranciers gewoon nog anti-virus pakketten die met Windows 8 werken.

Upgrade niet te betalen met iDeal

In de winkel kost een upgrade pakket voor Windows 8 bijna 60 euro. Online kan eenzelfde upgrade worden aangeschaft voor bijna 30 euro. Je krijgt dan niet zo’n mooi doosje of DVD maar moet zelf de software downloaden. Indien je de Windows 8 upgrade online wil aanschaffen kun je betalen met creditcard of PayPal. Het betalen via iDeal is dus niet mogelijk zondermeer mogelijk. Indien je gebruik wil maken van de online aanbieding en toch met iDeal wil betalen is het aan te raden een PayPal rekening te openen. PayPal tegoeden kunnen vervolgens middels automatische incasso worden betaald. Money2 biedt ook een goed alternatief. Met Money2 kun je geld overmaken naar een PayPal rekening. Money2 rekent geen kosten voor het storten van geld op een PayPal rekening middels iDeal.

Downloaden van de upgrade bestanden mislukt

Indien tijdens het downloaden van de Windows 8 bestanden de internet verbinding wegvalt de download voltooid is kan er geen installatie van Windows 8 plaatsvinden. Dit kan worden opgelost door op een link te klikken die bij de start van de download op het bureaublad is geplaatst. Ook wordt bij de bestelling van Windows 8 een email verstuurd met de productcode en download link. Door op die link te klikken zal het downloaden opnieuw opstarten.

Windows 8 upgrade kan niet geactiveerd worden

Het installeren van Windows 8 met een upgrade licentie op een geformatteerde of nieuwe harde schijf zal tijdens de installatie van Windows 8 een foutmelding (0xC004F061) geven. Om de installatie toch te laten slagen moet eerst het oude besturingssysteem op de computer worden geïnstalleerd. Daarna moet de installatie van Windows 8 opnieuw plaatsvinden.

Upgrade-installatie van Windows 8 mislukt

Op verschillende fora maken gebruikers er melding van dat de upgrade van Windows 8 mislukt. Uiteindelijk lukt het in bijna alle gevallen om Windows 8 te installeren. De meest gehoorde oplossingen om problemen van het mislukken van een installatie op te lossen zijn:

 • Zorg ervoor dat anti-virus en firewall software tijdens de upgrade uitgeschakeld zijn;
 • Sluit alle software die gedurende een installatie nog draait af;
 • Stop alle niet-Microsoft processen die op de achtergrond draaien. Doe dit door de Task Manager op te starten middels de toetsencombinatie CTRL-ALT-DEL en vervolgens alle niet essentiële processen te stoppen;
 • Schakel programma’s die automatisch bij het opstarten van de oude Windows versie worden opgestart uit en start Windows opnieuw op voordat verder gegaan wordt met de installatie;
 • Voer de upgrade uit zonder ‘oude’ programma’s mee te nemen tijdens de installatie. Je moet daarna wel weer alle software opnieuw installeren;
 • Zorg ervoor dat dat computer virusvrij is voordat je de installatie uitvoert;
 • Koppel randapparatuur af van de computer voordat je de upgrade uitvoert;
 • Schakel eventuele niet-Windows geluid of video drivers uit voorafgaand aan de installatie;
 • Update de oude versie van Windows voorafgaand aan de installatie;
 • Uninstall drivers van randapparatuur (zie tevens fout bij Paul in de reacties met Nvidia drivers).

Mocht dit alles niet werken, geef hieronder dan aan tegen welke problemen je aanloopt.

Overzicht Alle apps leeg

Via het startscherm kan met de rechtermuisknop of door vanaf beneden naar boven te ‘swipen’ een overzicht van alle apps bekeken worden. Dit overzicht bevat naast alle Windows Store apps ook de geinstalleerde Windows desktop programma’s. Het kan zijn dat dit overzicht leeg is. Dit doorgaans nadat update KB2756872 is geinstalleerd. Je kunt de update met onderstaande stappen verwijderen:

 • Type vanaf het startscherm de tekst “Geinstalleerde” (zonder aanhalingstekens).
 • Selecteer onder het zoekscherm Instellingen.
 • Klik op Geinstalleerde updates weergeven
 • Selecteer de update met nummer KB2756872
 • Klik op verwijderen en voer de stappen uit.

Na het voltooien van deze stappen zouden de apps weer zichtbaar moeten zijn.

UPDATE: Op basis van diverse reacties en vragen zijn er enkele wijzigingen in de blogpost gemaakt. 

Ben jij Windows 8 al aan het uitproberen? Gaat alles vlekkeloos of loop je ook tegen problemen aan?

Danny Burlage

Danny is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell.

Verder lezen over Microsoft

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Verder lezen over Windows 8

Microsoft sluit App-ontwikkelaars 24 uur op tijdens BarCode [Adv]

Eerder deze maand hebben een aantal app ontwikkelaars zich vrijwillig 24 uur op laten sluiten in de oude gevangenis van Rotterdam. Tijdens deze 24-uursmarathon, genaamd BarCode, hebben de aanwezige ontwikkelaars ongestoo...

Technology26.02.2014

Microsoft sluit App-ontwikkelaars 24 uur op tijdens BarCode [Adv]

Chrome komt met nieuwe versie voor Windows 8

Op de officiële blog over Chrome is aangekondigd dat de nieuwste versie van Chrome voor Windows 8 uit de Beta versie is gekomen. Daarmee creeert Google op een Windows 8 machine niet alleen een uitstekende browser, maar...

Technology15.01.2014

Chrome komt met nieuwe versie voor Windows 8

10 redenen om over te stappen naar Windows 8.1

Bijna een jaar terug lanceerde Microsoft Windows 8. De overstap van Windows 7 naar Windows 8 is voor velen een evengrote revolutie als de overstap van Windows 3.1 naar Windows 95 18 jaar geleden. Hoewel gebouwd op de ond...

Technology13.11.2013

10 redenen om over te stappen naar Windows 8.1

Windows 8 stijgt in augustus naar global OS-marktaandeel van 7,4%

De nieuwe cijfers van Net Applications over marktaandeel van internet traffic van augustus 2013 zijn beschikbaar en Windows 8 stijgt daarin (van 5,4% in juli) naar 7,4%, wat voor één maand best een grote groei is. Het...

Technology02.09.2013

Windows 8 stijgt in augustus naar global OS-marktaandeel van 7,4%

Het gaat niet goed met de verkoop van Windows 8

In één week melden zowel HP, als Dell en de grote Amerikaanse winkelketen in kantoorartikelen Staples dat de verkoop van Windows 8-based computers moeizaam gaat. En dat betekent dan ook automatisch dat de verkoop van W...

Technology25.08.2013

Het gaat niet goed met de verkoop van Windows 8

Windows 8 heeft nu 5,1% marktaandeel en is Windows Vista voorbij

De helft van 2013 hebben we weer achter de rug, Windows 8 blijft langzaamaan groeien terwijl Windows XP en Vista wat afnemen. Inmiddels is Windows 8 wel de grens van 5% marktaandeel gepasseerd, en is ook de voorganger va...

Technology02.07.2013

Windows 8 heeft nu 5,1% marktaandeel en is Windows Vista voorbij

Samsung presenteert twee nieuwe Windows 8 tablets

Samsung presenteert de ATIV Q en ATIV Tab 3, twee nieuwe Windows 8 tablets. De tablets bieden veel mogelijkheden om content te maken, te gebruiken en te delen. De ATIV Q blinkt uit in flexibiliteit, want je kunt deze tab...

Gadgets21.06.2013

Samsung presenteert twee nieuwe Windows 8 tablets

Kleinere Windows 8 tablets krijgen gratis versie Office 2013

Microsoft onthulde dat toekomstige 7- en 8-inch Windows 8 tablets verscheept zullen worden met een gratis versie van Office 2013. Tijdens het congres Computex vandaag vertelde Windows' CFO Tami Reller dat Office Home & S...

Technology05.06.2013

Kleinere Windows 8 tablets krijgen gratis versie Office 2013