Technology02.11.2012

Windows Phone 8: top of flop?


windows-phone-8-top-of-flop.jpg
windows-phone-8-top-of-flop.jpg

Windows Phone heeft wereldwijd een klein marktaandeel. In een markt die voornamelijk gedomineerd wordt door Apple’s iPhone en Google Android telefoons zijn ze een kleine speler. Afgelopen maandag is Windows Phone 8 aangekondigd. Windows Phone 8 sluit nauw aan bij Windows 8. Wellicht kan Microsoft gaan profiteren van het potentiële succes van Windows 8. Gaat het Microsoft lukken nu eindelijk een groter marktaandeel te verwerven?

Windows Phone 8 heeft dezelfde levende tegels als Windows 8 en Windows Phone 7. Die tegels worden continu bijgewerkt met informatie van de onderliggende applicatie. Pin je bijvoorbeeld je vrienden vast op de startpagina, dan worden al hun updates op sociale netwerken en meest recente foto’s weergegeven. De tegels zijn qua omvang aan te passen. Doe je bijvoorbeeld veel met foto’s of sociale netwerken dan kun je die tegels groter maken zodat ze duidelijker aanwezig zijn.

Dat de interface tussen Windows 8 en Windows Phone 8 hetzelfde zijn is een duidelijk voordeel boven Apple en Android. Ook de levendigheid van de telefoon spreekt veel mensen aan.

Windows Phone 8 is niet alleen bedoeld voor consumenten. Bedrijven kunnen Windows Phones die ze aan hun medewerkers geven op een goede manier beveiligen, apps erop installeren en de telefoon wissen bij verlies. Naast dit alles kunnen bedrijven eigen ‘hubs’ maken waarmee ze informatie naar hun medewerkers kunnen sturen. Denk daarbij aan nieuws en door het bedrijf aanbevolen apps.

BlackBerry was voor lange tijd de ongekroonde koning voor zakelijke telefoons. Het marktaandeel van BlackBerry neemt echter in een ongekend tempo af. Android telefoons zijn nauwelijks goed te beveiligen. Alleen voor iPhones kan met aanvullende producten zoals MobileIron een goede vorm van Mobile Device management worden gevoerd. Deze suite integreert alleen niet met de netwerkomgeving (zoals Active Directory) die bedrijven gebruiken zoals de Microsoft oplossing dat wel doet.

Met Windows Live en SkyDrive zorgt Microsoft ervoor dat contactpersonen, documenten, foto’s en muziek vanaf ieder apparaat toegankelijk zijn. Zodra je een Windows Phone opstart wordt gevraagd je Microsoft ID op te geven. Direct daarna zijn je contactpersonen ingesteld, krijg je informatie uit Twitter, LinkedIn en Facebook, zijn je foto’s te bekijken en bestanden te openen.

Hoewel Apple het echt probeert is haar cloud strategie nog niet optimaal. Android heeft met Google een beter verhaal. De mate waarin Microsoft de verschillende clouddiensten geïntegreerd aanbiedt is echter uniek.

Hoewel nog niet bevestigd is de verwachting dat het ontwikkelplatform voor apps hetzelfde zal zijn voor Windows Phone 8 en Windows 8. Dit is een belangrijk voordeel voor zowel ontwikkelaars van apps als gebruikers van telefoons. Hiermee is het immers mogelijk dat apps ontwikkeld voor Windows 8 ook gelijk geschikt zijn voor Windows Phone 8. Daarmee is de complete lijn afgedekt. Van telefoon tot tablet tot laptop tot all-in-one.

Apple iPhone-apps en Android apps kunnen ook op de tablets van beide firma’s gebruikt worden. In beide gevallen worden laptops, desktops en game-consoles zoals de Xbox echter niet ondersteund. Dit is een duidelijke troef voor Microsoft.

Er zijn meerdere leveranciers zoals HTC en Samsung die Windows Phones maken, maar Nokia heeft haar lot echt verbonden aan de Windows Phone. Tot nu is dat niet erg lucratief geweest voor de telefoonreus. Dit heeft Nokia gedwongen verder te innoveren. De goedkoopste Nokia Windows Phones liggen inmiddels onder de 200 euro. Voor een high-end model moet echter nog steeds rond de 700 euro betaald worden. Andere innovaties van Nokia maken het bijvoorbeeld mogelijk om draadloos je telefoon op te laden. Iets wat we nog niet eerder hebben gezien bij andere leveranciers.

Hoewel de iPhone een geweldig apparaat is, is het ook een kostbare telefoon. Deels onderscheiden gebruikers zich met de telefoon, omdat ze kunnen laten zien bijna 1000 (correctie) 700 tot 900 euro te willen betalen voor een telefoon. In toenemende mate wekt dit echter irritatie op bij gebruikers. Daarnaast ligt de iPhone voor veel mensen budgettair buiten handbereik.

Zal Microsoft met de Windows Phone 8 nu eindelijk een substantiële rol kunnen spelen in de wereld van Smart Phones? Ik durf er geen antwoord op te geven. Zelf was ik al enorm onder de indruk van de Windows Phone 7. Dat platform slaagt er echter niet in voldoende marktaandeel te verkrijgen om er echt toe te doen. Microsoft heeft met Windows Phone 8 een aantal duidelijke troeven in handen die het tij wellicht zullen keren. Wat denk jij?

Danny Burlage

Danny is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell.

Verder lezen over Microsoft

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Verder lezen over Windows 8

Microsoft sluit App-ontwikkelaars 24 uur op tijdens BarCode [Adv]

Eerder deze maand hebben een aantal app ontwikkelaars zich vrijwillig 24 uur op laten sluiten in de oude gevangenis van Rotterdam. Tijdens deze 24-uursmarathon, genaamd BarCode, hebben de aanwezige ontwikkelaars ongestoo...

Technology26.02.2014

Microsoft sluit App-ontwikkelaars 24 uur op tijdens BarCode [Adv]

Chrome komt met nieuwe versie voor Windows 8

Op de officiële blog over Chrome is aangekondigd dat de nieuwste versie van Chrome voor Windows 8 uit de Beta versie is gekomen. Daarmee creeert Google op een Windows 8 machine niet alleen een uitstekende browser, maar...

Technology15.01.2014

Chrome komt met nieuwe versie voor Windows 8

10 redenen om over te stappen naar Windows 8.1

Bijna een jaar terug lanceerde Microsoft Windows 8. De overstap van Windows 7 naar Windows 8 is voor velen een evengrote revolutie als de overstap van Windows 3.1 naar Windows 95 18 jaar geleden. Hoewel gebouwd op de ond...

Technology13.11.2013

10 redenen om over te stappen naar Windows 8.1

Windows 8 stijgt in augustus naar global OS-marktaandeel van 7,4%

De nieuwe cijfers van Net Applications over marktaandeel van internet traffic van augustus 2013 zijn beschikbaar en Windows 8 stijgt daarin (van 5,4% in juli) naar 7,4%, wat voor één maand best een grote groei is. Het...

Technology02.09.2013

Windows 8 stijgt in augustus naar global OS-marktaandeel van 7,4%

Het gaat niet goed met de verkoop van Windows 8

In één week melden zowel HP, als Dell en de grote Amerikaanse winkelketen in kantoorartikelen Staples dat de verkoop van Windows 8-based computers moeizaam gaat. En dat betekent dan ook automatisch dat de verkoop van W...

Technology25.08.2013

Het gaat niet goed met de verkoop van Windows 8

Windows 8 heeft nu 5,1% marktaandeel en is Windows Vista voorbij

De helft van 2013 hebben we weer achter de rug, Windows 8 blijft langzaamaan groeien terwijl Windows XP en Vista wat afnemen. Inmiddels is Windows 8 wel de grens van 5% marktaandeel gepasseerd, en is ook de voorganger va...

Technology02.07.2013

Windows 8 heeft nu 5,1% marktaandeel en is Windows Vista voorbij

Samsung presenteert twee nieuwe Windows 8 tablets

Samsung presenteert de ATIV Q en ATIV Tab 3, twee nieuwe Windows 8 tablets. De tablets bieden veel mogelijkheden om content te maken, te gebruiken en te delen. De ATIV Q blinkt uit in flexibiliteit, want je kunt deze tab...

Gadgets21.06.2013

Samsung presenteert twee nieuwe Windows 8 tablets

Kleinere Windows 8 tablets krijgen gratis versie Office 2013

Microsoft onthulde dat toekomstige 7- en 8-inch Windows 8 tablets verscheept zullen worden met een gratis versie van Office 2013. Tijdens het congres Computex vandaag vertelde Windows' CFO Tami Reller dat Office Home & S...

Technology05.06.2013

Kleinere Windows 8 tablets krijgen gratis versie Office 2013

Verder lezen over Windows Phone 8

Nieuwe Lumia Cyan-software-update rolt vanaf vandaag uit

Microsoft heeft bekend gemaakt dat de nieuwste Lumia Cyan-software-update vanaf vandaag uitrolt op Nokia Lumia-toestellen met Windows Phone 8. Lumia Cyan biedt de nieuwste Windows Phone 8.1-opties en Lumia-ervaringen voo...

Mobile16.07.2014

Nieuwe Lumia Cyan-software-update rolt vanaf vandaag uit

Derde update Windows Phone 8

Vandaag maakt Microsoft de beschikbaarheid van de derde update voor Windows Phone 8 bekend. Deze update biedt de verschillende Windows Phone apparaten nog meer mogelijkheden door optimale ondersteuning voor grotere sc...

Technology14.10.2013

Derde update Windows Phone 8

Instagram speurt naar foto’s via onofficiële app en verwijdert ze

Instagram verwijdert foto's die via een Windows app van een derde partij worden geüploaded. Al enige tijd wachten gebruikers op een Instagram app voor Windows Phone 8 en Nokia probeerde eerder met de release van de app...

Online30.07.2013

Instagram speurt naar foto’s via onofficiële app en verwijdert ze

‘Microsoft betaalt ontwikkelaars soms wel 100.000 dollar om Windows Phone 8-apps te maken’

Volgens goed ingelichte bronnen betaalt Microsoft gigantische bedragen aan ontwikkelaars om apps te schrijven voor Windows Phone 8. Het bedrijf biedt nu al 100 dollar voor elke app die in de Windows Store terecht komt vo...

Technology16.06.2013

‘Microsoft betaalt ontwikkelaars soms wel 100.000 dollar om Windows Phone 8-apps te maken’

Halo maakt de sprong naar Windows 8 en Windows Phone 8

Microsoft Game Studios kondigde vandaag de volgende Halo titel aan: Halo - Spartan Assault, komt overigens niet beschikbaar voor consoles. De game komt exclusief beschikbaar voor Windows Phone 8, Windows 8 PC's en table...

Technology04.06.2013

Halo maakt de sprong naar Windows 8 en Windows Phone 8

Nu ook Windows Phone 8 app voor Telegraaf

Na de lancering van de Windows 8 app voor tablets, komt de Telegraaf nu ook met een Windows Phone 8 app. Het gaat om een gratis app die draait op alle smartphone met Microsoft's nieuwste besturingssysteem. De tablet app...

Mobile29.03.2013

Nu ook Windows Phone 8 app voor Telegraaf

Huawei veelbelovende uitdager op Windows Phone markt

Huawei zal de Nederlandse markt bestormen met Windows Phone 8 telefoons tegen een prijs van 149 euro per apparaat. Dat kondigde Marc van den Helder, Huawei Marketing Manager Devices, vorige week aan tijdens de officiële...

Technology11.02.2013

Huawei veelbelovende uitdager op Windows Phone markt

Mobile Device Management vanuit de cloud

Microsoft heeft gisteren officieel haar plannen gedeeld om het bedrijven mogelijk te maken vanuit de cloud het beheer te doen van mobiele apparaten. Dit betreft niet alleen het beheer van Windows 8 tablets en Windows Pho...

Technology17.01.2013

Mobile Device Management vanuit de cloud