Technology26.10.2012

Nederlandse media over Windows 8


nederlandse-media-over-windows-8.jpg
nederlandse-media-over-windows-8.jpg

Gisteren heeft Microsoft in New York Windows 8 gelanceerd. Meer daarover kun je lezen in het artikel over de lancering. Het is de Nederlandse media ook opgevallen dat Windows 8 gelanceerd is. Het NOS Nieuws, RTL XL en De Wereld Draait door besteedde er aandacht aan. Allen waren opmerkelijk veel positiever dan sommige techblogs op het internet zijn.

Volgens de NOS gaat Microsoft de strijd aan met Apple en Google voor de markt van Smart Phones en Tablets. De startknop maakt volgens NOS plaats voor een startscherm die je kan besturen met je vinger en muis. Eén besturingssysteem voor alle apparaten. Daarin loopt Microsoft met Windows 8 volgens NOS voorop. 

IT-deskundige Koen Crijns vertelt dat Apple al vier stappen vooruit is. Microsoft Nederland directeur Theo Rinsema reageert hierop dat ze enige tijd hebben genomen om één User Interface te bieden die alle apparaten gecombineerd, maar dat ze zeker nog niet te laat zijn.

RTLXL opent met de woorden dat Windows een totale facelift heeft gekregen en dat de beroemde startbalk helemaal weg is. Ze beginnen met een terugblik op Windows 95. Vervolgens doen ze een rondje langs enkele experts en consumenten. De reporter geeft aan dat op straat het nieuwe uiterlijk van Windows goed valt. De opmerkingen kleurrijk, overzichtelijk, toegankelijk en vrij grote overgang worden geuit. Dat laatste wordt wel genuanceerd met de constatering dat de oude vertrouwde desktop nog gewoon aanwezig is.

RTLXL legt ook uit waarom het zo belangrijk voor Microsoft is dat dit een succes wordt. Ze vatten samen dat op dit moment Windows telefoons en tablets nauwelijks gebruikt worden en het voor de toekomst van Microsoft belangrijk is dat dit veranderd. In een interview met iemand van Tweakers.net wordt uitgelegd dat de huidige prijsstelling van Windows 8 (30 euro) zo aantrekkelijk is omdat het voor consumenten een hele logische stap kan zijn om zodra Windows 8 op een computer gebruikt wordt, dit ook op een telefoon of tablet te gaan doen. Tot zover RTL XL.

Het eerste item in De Wereld Draait Door is Windows 8. Matthijs heeft hiervoor naast zijn tafeldame Jojanneke, Alexander Klöpping uitgenodigd. Die beschrijft dat er momenteel een tablet oorlog gaande is tussen Apple, Google en Microsoft. Alexander geeft een korte geschiedenis waarbij hij de introductie van Windows 95 bespreekt en hoe cool dat destijds wel niet was. Alexander geeft in levendige bewoordingen weer dat Microsoft daarna volgens hem enkele keren de bal heeft gemist. Telkens had Microsoft een briljant idee maar kwam ze niet tot uitvoering.

Met Windows 8 verandert dat volgens Alexander. Windows 8 is een echt nieuw besturingssysteem dat door sommige gebruikers als enorme verandering gepercipieerd zal worden. Dat kan een probleem zijn volgens Alexander aangezien sommige Windows gebruikers helemaal niet van verandering houden. Ze zijn gewend aan een startbalk, startmenu, rollende groene heuvels en dat soort werk.

Na een korte demonstratie door Alexander legt Matthijs het verband. Windows 8 werkt met apps. Na een korte discussie of iedereen dit wel zal snappen vat tafeldame Jojanneke het samen. Het ziet er juist uit als iets dat ook bejaarden en kleuters gebruikt kan worden.

Microsoft zet volgens Alexander met Windows 8 een nieuw paradigma van wat computers zijn.

In een demonstratie laat Alexander de overgang van de Modern UI en traditionele desktop zien. Dit kan volgens Alexander schizofreen overkomen. Toch is het ook wel weer makkelijk dat de oude Windows programma’s nog gewoon werken. Alexander is ook onder de indruk van de nieuwe hardware-modellen die beschikbaar zijn. De hybrid is volgens Alexander daar een goed voorbeeld van. Overdag een laptop, ’s avonds een tablet.

Jojanneke sluit af. Volgens haar gebruiken alle coole mensen Apple. Alexander is het er niet mee eens. Windows 8 en de vernieuwing die dit teweeg brengt is een stuk cooler dan hoe de iPad eruit ziet. Hij denkt dat sommige mensen die Apple gebruiken nu zullen switchen naar Windows 8.

Alexander sluit af met enkele aandachtspunten. Er zou verwarring kunnen ontstaan tussen Windows RT en Windows 8. Daarnaast maakt het wisselen tussen de desktop en Modern UI af en toe schizofrene indruk.

Natuurlijk de nodige aandachtspunten maar zowel RTL XL en De Wereld Draait Door zijn beide relatief positief. Wat denk jij van Windows 8?

Danny Burlage

Danny is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell.

Verder lezen over Microsoft

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Verder lezen over Windows 8

Microsoft sluit App-ontwikkelaars 24 uur op tijdens BarCode [Adv]

Eerder deze maand hebben een aantal app ontwikkelaars zich vrijwillig 24 uur op laten sluiten in de oude gevangenis van Rotterdam. Tijdens deze 24-uursmarathon, genaamd BarCode, hebben de aanwezige ontwikkelaars ongestoo...

Technology26.02.2014

Microsoft sluit App-ontwikkelaars 24 uur op tijdens BarCode [Adv]

Chrome komt met nieuwe versie voor Windows 8

Op de officiële blog over Chrome is aangekondigd dat de nieuwste versie van Chrome voor Windows 8 uit de Beta versie is gekomen. Daarmee creeert Google op een Windows 8 machine niet alleen een uitstekende browser, maar...

Technology15.01.2014

Chrome komt met nieuwe versie voor Windows 8

10 redenen om over te stappen naar Windows 8.1

Bijna een jaar terug lanceerde Microsoft Windows 8. De overstap van Windows 7 naar Windows 8 is voor velen een evengrote revolutie als de overstap van Windows 3.1 naar Windows 95 18 jaar geleden. Hoewel gebouwd op de ond...

Technology13.11.2013

10 redenen om over te stappen naar Windows 8.1

Windows 8 stijgt in augustus naar global OS-marktaandeel van 7,4%

De nieuwe cijfers van Net Applications over marktaandeel van internet traffic van augustus 2013 zijn beschikbaar en Windows 8 stijgt daarin (van 5,4% in juli) naar 7,4%, wat voor één maand best een grote groei is. Het...

Technology02.09.2013

Windows 8 stijgt in augustus naar global OS-marktaandeel van 7,4%

Het gaat niet goed met de verkoop van Windows 8

In één week melden zowel HP, als Dell en de grote Amerikaanse winkelketen in kantoorartikelen Staples dat de verkoop van Windows 8-based computers moeizaam gaat. En dat betekent dan ook automatisch dat de verkoop van W...

Technology25.08.2013

Het gaat niet goed met de verkoop van Windows 8

Windows 8 heeft nu 5,1% marktaandeel en is Windows Vista voorbij

De helft van 2013 hebben we weer achter de rug, Windows 8 blijft langzaamaan groeien terwijl Windows XP en Vista wat afnemen. Inmiddels is Windows 8 wel de grens van 5% marktaandeel gepasseerd, en is ook de voorganger va...

Technology02.07.2013

Windows 8 heeft nu 5,1% marktaandeel en is Windows Vista voorbij

Samsung presenteert twee nieuwe Windows 8 tablets

Samsung presenteert de ATIV Q en ATIV Tab 3, twee nieuwe Windows 8 tablets. De tablets bieden veel mogelijkheden om content te maken, te gebruiken en te delen. De ATIV Q blinkt uit in flexibiliteit, want je kunt deze tab...

Gadgets21.06.2013

Samsung presenteert twee nieuwe Windows 8 tablets

Kleinere Windows 8 tablets krijgen gratis versie Office 2013

Microsoft onthulde dat toekomstige 7- en 8-inch Windows 8 tablets verscheept zullen worden met een gratis versie van Office 2013. Tijdens het congres Computex vandaag vertelde Windows' CFO Tami Reller dat Office Home & S...

Technology05.06.2013

Kleinere Windows 8 tablets krijgen gratis versie Office 2013