Technology07.06.2011

Nieuwe iOS versie heeft meer dan 200 nieuwe functies


nieuwe-ios-versie-heeft-meer-dan-200-nie.jpg
nieuwe-ios-versie-heeft-meer-dan-200-nie.jpg

Apple heeft gisteren een voorproefje laten zien van iOS 5, de nieuwste versie van een van de meest geavanceerde mobiele besturingssysteem ter wereld. Deelnemers aan het iOS Developer Program kregen al een bètaversie.

De bètarelease van iOS 5 heeft meer dan 200 nieuwe functies, die vanaf dit najaar beschikbaar zullen zijn voor alle bezitters van een iPhone, iPad of iPod touch. Nieuwe functies van iOS 5 zijn onder meer: Berichtencentrum, een innovatieve manier om centraal en zonder onderbrekingen meldingen te bekijken en te beheren; iMessage, een nieuwe berichtenvoorziening waarmee gebruikers gemakkelijk sms’jes, foto’s en filmpjes van het ene iOS-apparaat naar het andere kunnen sturen; en Kiosk, een nieuwe manier om abonnementen op kranten en tijdschriften te kopen en te beheren. Verder is er de nieuwe functie PC Free, waarmee iOS 5-gebruikers hun iOS-apparaat niet op een computer hoeven aan te sluiten om dit te activeren en te configureren, en waarmee ze draadloos software-updates kunnen downloaden.

iOS 5 heeft geweldige nieuwe functies, zoals Berichtencentrum, iMessage en Kiosk. En natuurlijk zijn we heel benieuwd wat onze ontwikkelaars allemaal met de 1500 nieuwe API’s gaan doen“, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. “Het opvallendste aan deze nieuwe iOS-versie is waarschijnlijk dat dit besturingssysteem er helemaal op berekend is om naadloos samen te werken met iCloud, een volgende stap in de post-pc-revolutie die Apple heeft aangezwengeld.”

De combinatie van iOS 5 en iCloud zorgt ervoor dat je alleen maar je Apple ID en wachtwoord hoeft in te voeren, waarna iCloud al je mail, contactgegevens, agenda’s, foto’s, apps, boeken, muziek, enzovoorts op al je apparaten automatisch en draadloos up-to-date houdt. Aansluiten op een computer is dan niet meer nodig. Verder zit er in iOS5:

– Berichtencentrum biedt iOS 5-gebruikers een innovatieve manier om alle meldingen, zoals sms’jes, gemiste oproepen, herinneringen of meldingen over apps, centraal te benaderen. Nieuwe meldingen verschijnen kort boven aan het scherm, zonder je te storen bij wat je aan het doen bent. Eén zoekbewerking volstaat om alle meldingen weer te geven en met één tikje ga je naar de desbetreffende app voor meer informatie. Je ziet meldingen ook verschijnen als het scherm vergrendeld is. Ook dan kun je met één veegbeweging naar de desbetreffende app.

– Kiosk is een overzichtelijke boekenplank met daarop de cover van alle kranten en tijdschriften waarop de gebruiker geabonneerd is. De App Store heeft een nieuwe afdeling met alleen titels waarop je een abonnement kunt nemen. Daar kunnen gebruikers snel de populairste kranten en tijdschriften uit de hele wereld vinden. Nieuwe nummers verschijnen automatisch in Kiosk van abonnees, waarbij meteen de getoonde cover wordt vernieuwd.

– Safari was al ’s werelds populairste browser voor mobiele apparaten, en met iOS 5 zal die populariteit alleen maar toenemen. Nieuwe functies zijn onder andere: Safari Reader, waarmee je alleen de tekst op een webpagina ziet, en in een passende lettergrootte zodat je ongestoord en gemakkelijk kunt scrollen en lezen; een leeslijst, waarmee je artikelen kunt bewaren om later te lezen, en dat kan op al je iOS-apparaten; en tabbladen, waarmee je op iPad eenvoudig van de ene naar de andere webpagina gaat.

– In iOS 5 is een Twitter-voorziening geïntegreerd. Dit betekent dat je maar één keer hoeft in te loggen en vervolgens direct kunt twitteren vanuit al je apps met een Twitter-functie, waaronder Foto’s, Camera, Safari, YouTube en Kaarten. Nieuwe API’s bieden andere ontwikkelaars de mogelijkheid om deze functionaliteit ook te benutten voor hun eigen iOS 5-apps.

– iMessage in iOS 5 trekt de berichtenvoorziening van iPhone door naar alle iOS-apparaten: iPhone, iPad en iPod touch. iMessage is geïntegreerd in de app Berichten en stelt de gebruiker in staat om via Wi-Fi of 3G gemakkelijk sms’jes, foto’s, filmpjes of contactgegevens door te sturen naar een of meer andere personen met een iOS 5-apparaat. iMessages worden automatisch naar alle iOS 5-apparaten van de gebruiker gepusht, zodat de correspondentie via iPhone, iPad en/of iPod touch kan verlopen. iMessage werkt ook met ontvangst- en leesbevestigingen, typindicatie en een veilige totaalversleuteling.

– De nieuwe app Herinneringen is een handig hulpmiddel om taken te beheren. Je kunt aan elkaar gerelateerde taken aanmaken en groeperen, en herinneringen, prioriteiten en einddatums instellen op basis van tijd of locatie. Je wordt dan aan een bepaalde taak herinnerd zodra de deadline in zicht is of wanneer je ergens aankomt of vertrekt. Deze herinneringen kunnen ook in iCal en Outlook worden bekeken en worden automatisch bijgewerkt.

– Nieuwe functies in de apps Camera en Foto’s houden in dat je vanuit een vergrendeld scherm direct toegang hebt tot de camera en dat je met de knop voor het harder zetten van het geluid snel een foto kunt nemen. Verder kun je rasterlijnen aanzetten om je te helpen een foto goed in te kaderen en kun je met één tikje de focus en belichting van een object vastzetten. In de nieuwe Foto’s-app kun je foto’s bijsnijden, draaien en verfijnen, alsook rode ogen verwijderen. Daarnaast kun je je foto’s direct op het apparaat in een album verwerken dat je onderweg aan anderen kunt laten zien.

– De nieuwe functie PC Free stelt iOS 5-gebruikers in staat om hun iOS-apparaat direct na aankoop te activeren en te configureren, zonder dat ze deze op een computer hoeven aan te sluiten. Verder kunnen ze iOS-software-updates met één tikje draadloos downloaden en installeren. Wi-Fi Sync in iOS 5 zorgt ervoor dat materiaal via SSL veilig wordt overgezet en geback-upt en dat aangeschaft materiaal draadloos vanaf het mobiele apparaat naar de iTunes-bibliotheek wordt gesynchroniseerd.

Enkele andere nieuwe functies in iOS 5 zijn:

  • Game Center: gebruikers kunnen voortaan hun foto toevoegen aan hun profiel, nieuwe games kopen in de app Game Center en gemakkelijker vrienden en nieuwe games vinden.
  • Verbeteringen in Mail: gebruikers kunnen voortaan adressen naar berichten slepen en gebruikmaken van een nieuwe opmaakbalk met opties voor vet, cursief, onderstrepen en inspringen.
  • Synchrone weergave via AirPlay: gebruikers kunnen alles op hun iPad 2 draadloos vertonen op een HD-tv via Apple TV.
  • Een systeembreed tweedelig toetsenbord: typen op iPad wordt zo nog eenvoudiger.

Deelnemers aan het iOS Developer Program kunnen de iOS 5-bètasoftware en -SDK per direct downloaden op developer.apple.com. iOS 5 zal dit najaar worden uitgebracht als gratis software-update voor iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 2, iPad, iPod touch (vierde generatie) en iPod touch (derde generatie). Sommige functies en voorzieningen zijn mogelijk niet op alle producten beschikbaar.

Verder lezen over Apple

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eén van die concurrenten is Apple en dat zegt nu ook: “Waar anderen met audioboeken en podcasts aan de slag gaan, zijn wij gericht op muziek met Apple Music.”

Online19.07.2024

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Verder lezen over Steve Jobs

​Steve Jobs day: 5 lessen om van de Apple-oprichter te leren

Het is vandaag Steve Jobs day, een dag om stil te staan bij een techlegende die helaas niet meer onder ons is, maar waarvan we nog steeds dagelijks zijn uitvindingen gebruiken. Uitvindingen die inmiddels wel wat zijn gei...

Technology16.10.2023

​Steve Jobs day: 5 lessen om van de Apple-oprichter te leren

​Apple Park gaat in april open voor de eerste werknemers

We hebben al de nodige drone videos voorbij zien komen van de bouw van de nieuwe Apple Campus, een naam die we gelijk kunnen vergeten. Apple Park is de naam van de ruim 70 hectare grote campus van Apple. En vanaf april z...

Technology22.02.2017

​Apple Park gaat in april open voor de eerste werknemers

We kennen de iPhone tien jaar en dat had best gevierd mogen worden

Je kunt het bijna niet gemist hebben: het is precies tien jaar geleden dat de allereerste iPhone door Steve Jobs werd gepresenteerd op de persconferentie die de smartphone zoals we hem vandaag kennen startte. Een hele ge...

Mobile09.01.2017

We kennen de iPhone tien jaar en dat had best gevierd mogen worden

Kom op Apple
Still remembering Steve Jobs

Het is dit jaar alweer vijf jaar geleden dat Steve Jobs is overleden. Jobs overleed op 5 oktober, 2011, op 56 jarige leeftijd. Miljoenen mensen hebben Apple gemaild met steunbetuigingen, hetgeen resulteerde in een “Rem...

Online24.02.2016

Still remembering Steve Jobs

Bekijk de trailer voor Steve Jobs: The Man in the Machine

Dat Steve Jobs een bijzondere man was, is een understatement. Niet gek dus dat verschillende biografen, filmmakers en documentairemakers Steve's verhaal proberen te belichten. Eén van de meest geanticipeerde projecten i...

Entertainment02.08.2015

Bekijk de trailer voor Steve Jobs: The Man in the Machine

Standbeeld Steve Jobs voor Apple’s Cupertino HQ

Eerder deze week wist Apple Insider te melden dat dit het standbeeld is van Steve Jobs, mede-oprichter van Apple, dat op het hoofdkantoor in Cupertino komt te staan.Een kleiner model van het uiteindelijke ontwerp is afg...

Technology26.02.2014

Standbeeld Steve Jobs voor Apple’s Cupertino HQ

30 jaar “Macintosh”

Vandaag precies 30 jaar geleden werd de "Macintosh" gepresenteerd. In onderstaande video zien we de 30 jaar oude Macintosh onthuld worden door de 30 jaar jongere Steve Jobs. 

Video24.01.2014

30 jaar “Macintosh”

Steve Jobs conflicting point of view about Microsoft (and Bill Gates)

Technology02.01.2014

Steve Jobs conflicting point of view about Microsoft (and Bill Gates)