Technology18.06.2008

Draadloze WiMAX-internetverbinding in Amsterdam


draadloze-wimax-internetverbinding-in-am.jpg
draadloze-wimax-internetverbinding-in-am.jpg

Gisteren kon het publiek in Amsterdam zich verbazen over een uniek schouwspel: een rijdend bed, uitgerust met een draadloze WiMAX-internetverbinding. Het rijdende bed maakte deel uit van een demo van ‘aerea‘: eerste mobiele WiMAX 16e-netwerk in Europa, dat ook gisteren door Worldmax en Intel in de RAI in Amsterdam is gedemonstreerd.

De ‘bewoner’ van het demobed en zijn metgezellen konden, dankzij aerea, tijdens het rijden in heel Amsterdam op hun laptop genieten van mobiel entertainment (video- en muziekdownloads, streaming video, gaming) via een goede draadloze breedband internetverbinding.

Met dit mobiele demobed wilden Worldmax en Intel op ludieke wijze laten zien hoe gemakkelijk het met WiMAX wordt om overal in de stad te kunnen genieten van ‘entertainment on the go’.

Het rijdende bed is overigens niet zomaar een slaapplaats op wieltjes. Hoewel het er op het eerste gezicht uitziet als een ‘normaal’ bed, zorgt een Volkswagenchassis met 1800 cc motor ervoor dat hij zich vlot tussen het drukke Amsterdamse stadverkeer kan mengen. Het rijdende bed voldoet overigens aan alle Nederlandse voorschriften voor de openbare weg en met een topsnelheid van 110 kilometer per uur kan de bestuurder onderweg maar beter niet in slaap vallen. Het bed biedt plaats aan maximaal zeven personen.

Inwoners van Amsterdam kunnen voortaan dus gebruikmaken van een bijzonder aanbod: een pre-paid ‘light’ versie van aerea. Wie zich aanmeldt via www.aerea.nl heeft binnen twee dagen een draadloze breedband internetverbinding voor de laptop, met een ongelimiteerd datagebruik en tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Verder is hiervoor alleen een laptop met een WiMAX-insteekkaart nodig. Deze laaggeprijsde insteekkaart kan direct op de aerea-website worden besteld en wordt binnen twee dagen afgeleverd. Later komt er ook een USB-versie van deze WiMAX-adapter beschikbaar. Uiteraard kunnen consumenten deze WiMAX-adapters blijven gebruiken wanneer aerea na de zomer volledig operationeel wordt.