Startups15.09.2016

Mobility lab: gave innovaties in Rotterdam


Pakketjes, parkeren en andere praktische uitvindingen

Nergens je fiets kunnen stallen terwijl je de trein moet halen, thuis moeten blijven voor pakketjes, zoeken naar een parkeerplek in een drukke stad. Deze ‘problemen’ behoren binnenkort allemaal tot de verleden tijd, als de tien start-ups uit Rotterdam die uitgekozen zijn voor een speciaal project hun zin krijgen.

Startups

De tien geselecteerde startups krijgen van het Mobility Lab hulp met het testen van hun innovaties, gericht op mobiliteit, in een echte omgeving en met echte mensen. Voor startups is dit vaak een moeilijke fase: het eerste prototype is klaar, maar investeerders en klanten willen eerst bewijs zien dat de innovatie werkt.

Een aantal van de start-ups hebben interessante concepten, zoals bijvoorbeeld Feetzdock, een geautomatiseerd fietsparkeersysteem. Je kunt via een app of een andere snelle manier om te betalen binnen 20 seconden je fiets stallen en het systeem is makkelijk uit te breiden, wat het ideaal zou maken voor drukke openbaar vervoer-knooppunten.

Pakketjes

Een ander interessant idee is Mypo, een kluis die je tijdelijk aan je voordeur kunt vastmaken en waarin bezorgers pakketjes veilig en traceerbaar kunnen achterlaten. Scheelt onnodig rijden, tripjes naar het postkantoor en ruzie met de buren omdat er voor de zevende keer deze week een pakketje bij hen is achtergelaten.

Een soortgelijk idee wordt onderzocht door Viatim, die willen kijken of het praktisch is om voor mensen die veel thuis zijn in hun eigen buurt als soort van pakketcentrum dienst te doen zodat er niemand twee keer hoeft te rijden.

Mypo, de tijdelijke kluis voor pakketjes.
Mypo, de tijdelijke kluis voor pakketjes.

Andere innovaties zijn iets minder sexy, maar hebben betrekking op zaken die wel belangrijk zijn voor het in stand houden van de mobiliteit, zoals een verbeterde en veilige versie van de scootmobiel, een mogelijkheid om electrische auto’s ook te laten ’tanken’ als er geen laadstation in de buurt is, mogelijkheden om je auto te delen met anderen en het vinden van een parkeerplaats zonder al te veel uitstoot.

Testers gezocht

Rotterdam Mobility Lab is een mooi concept en een goede manier om de start-up mentaliteit in Nederland een extra zetje in de rug te geven, maar uiteindelijk zijn er wel ook bedrijven en mensen nodig om deze concepten te testen, dus als er gegadigden zijn kunnen die zich hier aanmelden.

[Afbeelding © .shock – Fotolia]

Verder lezen over Innovatie

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

McDonald’s heeft recent wel geprobeerd om die mensen te vervangen door AI, maar die deed het waarschijnlijk minder goed dan zijn menselijke collega.

Online17.06.2024

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Het leek even moeilijk te worden voor de hyperloop, maar de studenten van TU Delft hebben nu een groot succes bereikt.

Technology10.06.2024

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

Philips TV zal na 73 jaar tv-kijken in Nederland (waar zij de grondlegger van zijn) voor jou niet een onbekende zijn. In 1985 waren zij daarnaast de eerste die met de platte tv kwamen zoals we die tegenwoordig kennen en dit jaar vieren ze het 20-jarige bestaan van Ambilight TV.

Technology29.05.2024

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare