Startups04.11.2015

Met een MacBook begin je zo je eigen bedrijf


Wanneer je, zeg maar, vijftien jaar geleden een bedrijf wilde beginnen, had je nogal wat geld en hard- en software nodig. Pc’s, switches en routers, een server met Windows Small Business Server en noem maar op. Voordat alles was besteld, geleverd, ingericht en operationeel gemaakt, was je zomaar een paar weken of maanden verder.

Hoe ziet dat er nu uit? Wat je nu nodig hebt, is niet meer dan een MacBook – of een andere laptop of pc – en een creditkaart. That’s it. Voor al je sales- en CRM-activiteiten gebruik je Salesforce (of een andere, vergelijkbare cloudoplossing), voor je kantoorautomatisering is er een brede keus variërend van Office 365 en Google Apps for Business tot allerlei specifieke oplossingen van kleinere spelers. Voor storage zijn er ook tientallen opties: van Dropbox tot Box tot Google Drive.

Waar het op neer komt, is dat je dankzij de cloud bij wijze van spreken binnen een dag operationeel bent. Dat is nogal een verschil met vroeger. Ik zag in een onderzoek dat het starten van een bedrijf vandaag de dag duizend (!) keer goedkoper is dan vijftien jaar geleden.

En dan heb ik het nog niet over de faciliteiten die de overheid en verschillende grote IT-bedrijven anno 2015 bieden om start-ups te helpen succesvol te zijn. Zoals de AWS-sevices van Amazon. Serverruimte per uur inkopen. Een ander goed voorbeeld is StartupDelta.org, waar Neelie Kroes als ambassadeur aan het roer staat, of Startupbootcamp.org, waar ikzelf als Funding Founder bij betrokken was. Twee prima initiatieven die flink aan de weg timmeren.

Lessen

Het starten van een bedrijf is HOT. Vooral doordat onder de jongere generatie het idee van een ‘baan voor het leven’ veel minder leeft. Er is meer ondernemingsgeest en dat is een goede zaak. Niettemin is het niet alles goud wat er blinkt. Een goed idee alleen is niet voldoende. Op basis van mijn eigen ervaringen met het starten van bedrijven zijn dit de belangrijkste lessen.

  • Omring je met experts die je met kennis en ervaring kunnen bijstaan, die snappen welke kant je op wilt en die je daarmee kunnen helpen. Of een bedrijf wel of niet slaagt, ligt zelden aan het idee, maar altijd aan de ondernemer en de mensen om hem of haar heen.
  • Focus niet teveel op het idee, maar op wat het kan doen of betekenen. Om succesvol te zijn, kun je beter een nieuwe invulling aan een bestaand idee geven dan heel veel energie steken in een totaal nieuw concept. Neem een bestaande situatie en bedenk iets dat de branche op zijn kop zet. Be disruptive.
  • Wees zuinig op je geld. De praktijk leert dat een start-up in de loop van de tijd drie keer funding nodig heeft. Hoe groter de funding in elke ronde, hoe meer verwatering voor de starter zelf.
  • Begin nooit een bedrijf om snel veel geld te verdienen. Een bedrijf groeit dankzij de passie van de mensen die er werken, en dankzij hun commitment om een idee vorm te geven.
  • Laat je helpen door anderen. Veel partijen – zoals Portland – hebben een enorme schat aan ervaring op het gebied van sales en marketing, die ze graag delen. Profiteer daarvan. Van iedereen is te leren en als je daartoe bereid bent, creëer je voor jezelf kansen om te groeien.

Deze blogpost is geschreven door George van Brugge, Founder van Portland.

Verder lezen over Mac

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Apple biedt zijn zelfreparatieprogramma nu ook aan in Nederland. Goed nieuws, want hierdoor kun je Apple-onderdelen kopen om zelf je iPhone of je Mac te repareren. Zo heb je dus wel échte onderdelen, maar hoef je geen g...

Gadgets13.12.2023

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

Je moet er even voor opblijven, maar als je een beetje een Mac-fan bent, dan doe je dat natuurlijk. Waar evenementen van Apple meestal in de Amerikaanse ochtend plaatsvinden, heeft het bedrijf nu gekozen voor een moment...

Gadgets30.10.2023

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Apple-verkooppunt Amac heeft een abonnement geintroduceerd waardoor je voor een maandelijks bedrag Apple-computers en andere gadgets van Apple kunt huren. Een gadget-abonnement. Dat past helemaal in de huidige maatschapp...

Gadgets02.06.2023

Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?