Startups13.10.2016

Impossible Foods maakt neppe hamburgers van planten


En ze smaken ook nog eens goed!

Welkom in Sillicon Valley, de plek waar de start-up Impossible Foods bezig is om een plantaardige hamburger te maken die wél naar echt vlees smaakt.

Een derde van het bouwland ter wereld is gewijd aan veeteelt. Het methaan dat dat geproduceerd wordt door de dierlijke landbouw is een van de grootste bronnen van uitstoot van broeikasgassen en draagt bij aan een klimaatverandering. Rundvee en opgeslagen mest zijn de belangrijkste bronnen van methaan. Methaan wordt weliswaar in kleinere hoeveelheden uitgestoten dan bijvoorbeeld kooldioxide (CO2, wordt uitgestoten door verbruik van elektriciteit, gas, diesel en andere brandstoffen). Maar feit is wel dat methaan een sterker effect heeft dan kooldioxide: methaan is 21 keer sterker.

Bill Gates investeert

Wetenschappers van de bedrijven Impossible Foods en Beyond burgers zijn ervan overtuigd dat op een dag de vraag naar duurzaam rundvlees zal stijgen en dat de vegetarische hamburgers die nu op de markt zijn niet lekker genoeg zijn als vervanging. Investeerders lijken het ermee eens te zijn, want Impossible Foods haalde 182 miljoen dollar op, inclusief geld van Bill Gates en Google Ventures.

Burgers van planten

Recode ging op onderzoek uit. Want hoe smaakt die burger nou écht? En hoe wordt deze high-tech hamburger gemaakt? Ze maken hun hamburgers niet zomaar van zwarte bonen en tofu, maar ze huurden wetenschappers in om de elementen van runderhamburgers te ontleden en aan de hand daarvan bijpassende ingrediënten te vinden. Zo bleek dat de kenmerkende vleessmaak ook in planten zit… De vlezige textuur wordt nagebootst door aardappeleiwit en verder zit er ook soja en kokosolie in de burger. De bloed-achtige substantie wordt nagebootst met een stof genaamd ‘heem’.

De reporter van Recode neemt een hap van de burger en ze zegt dat hij precies naar een hamburger smaakt. Hoe bizar?! Betekent dit dat iedereen in de toekomst vegetariër wordt en dat we alleen nog maar van dit neppe vlees gaan eten? Ik ben heel benieuwd…

De hamburgers worden al geserveerd in Nishi, een high-end restaurant in New York, en er zijn ook plannen om naar Los Angeles en San Francisco te gaan.

Tedje van Gils

Tedje is blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Verder is ze tekstschrijver bij Red Banana. Ze is film- en serieverslaafd en houdt van lekker eten, reizen en beauty.

Verder lezen over Food

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model