Startups31.05.2024

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI


De bedenker van deal-site Groupon is een rijk man, die al diverse ideeën in goud heeft veranderd. Eric Lefkofsky’s nieuwe plan heet Tempus en het is kunstmatige intelligentie die patiënten moet gaan helpen. Hij kwam op het idee voor deze app toen zijn vrouw borstkanker had en hij data miste. “Ik vond het fascinerend hoe weinig data er werd gebruikt voor haar therapie, wat vooral kwam omdat ons systeem het moeilijk maakt voor doktoren om data te gebruiken als ze real-time klinische beslissingen nemen.”

Tempus

Lefkosfky, die maar liefst 4 miljard euro waard schijnt te zijn, heeft een data-analysebedrijf gestart genaamd Tempus. Het bedrijf bestaat al lang: sinds 2015, maar hij wil er nu een IPO van maken. Tegen Forbes zei hij vorig jaar dat hij een kleine obsessie kreeg met het feit dat er zoveel technologie wordt gemaakt voor andere industrieën, terwijl dat prima op kankerzorg kan worden toegepast om medische specialisten datagedreven beslissingen te helpen maken.

 

Zoals we laatst al zagen bij Elon Musk die voor zijn AI-startup even 6 miljard dollar in het laatje bracht aan investeringen, zo trekt veel geld ook veel geld aan in het geval van Lefkofsky. Het bedrijf heeft al 1,42 miljard dollar aangetrokken in investeringsrondes en is nu 8,1 miljard dollar waard. Het is dus zeker niet gewoon een startup. Echter is het ook nog steeds niet dichtbij winstgevendheid. Er wordt veel geld gestoken in Tempus, dat zich inmiddels een AI-bedrijf noemt. 

Hallucinerende AI

En dat is dan wel weer spannend. We schreven net nog over Google dat zelfs met zijn AI Overview last heeft van een soort hallucinaties, en je moet er toch niet aan denken dat een dokter straks ook denkt dat hij je wond wel even kan dichtpritten. Tegelijkertijd is AI natuurlijk veel meer dan dat: het is ook een tool die in één keer door gigantische aantallen data kan gaan op een manier die de mens nooit zou kunnen. Wat dat betreft kan AI ook in de medische wereld een enorm goed hulpmiddel zijn. Immers zal ook hier, net als bij eigenlijk alle AI-toepassingen benodigd is, nog een menselijke specialist kijken en het eindoordeel vellen.

 

Op dit moment werkt het bij Tempus als volgt. Doktoren kunnen bij Tempus een test aanvragen die kijkt naar het genoom. Vervolgens wordt het sample van de patiënt op 600 genen getest die worden geassocieerd met kanker en zo weet een dokter al gauw meer. Ook werkt het met medische centra om klinische data beter te organiseren. De data van patiënten wordt door de software van Tempus verwijderd, waardoor niemand de gegevens zoals geboortedatum en adres hoeft te weten. Het begon allemaal met kanker, maar daarna volgden depressies, diabetes, corona en hart- en vaatziekten. Dat klinkt op het eerste gezicht vreemd, maar in principe is er in elk ziektebeeld wel bepaalde data die door automatisering en misschien een vleugje AI veel sneller kan worden bekeken.

Slim voor slimme horloges?

Wij zijn vooral benieuwd of een bedrijf als Tempus niet heel veel zou kunnen doen in combinatie met bijvoorbeeld een wearable. We gaan er uiteindelijk toch echt wel naartoe dat we steeds meer meten met onze smartwatches (en wie weet zelfs smart rings, al hebben die wat meer grenzen door hun kleine, harde uiterlijk). Je kunt nu eenmaal bepaalde data met elkaar in verband brengen om tot conclusies te komen: de technologie zoals die van Tempus zou misschien van betekenis kunnen zijn in de wereld van wearables. In ieder geval is het wel ambitieus: het wil immers de beurs op. 

 

Tegelijkertijd is voorzichtigheid geboden bij medische ontdekkingen. Niet alleen met AI, maar in het algemeen met het data gebruiken. Eén van de grootste fouten met data science is dat de data soms niet oke is. Omdat er een vuiltje in het bloed is gekomen, omdat er geen rekening is gehouden met x of y, of omdat er simpelweg niet genoeg data is om een gedegen besluit te nemen. Zeker met zeldzame ziektes of vrij nieuwe ziektes, zoals we een paar jaar geleden allemaal hebben gemerkt met corona, is het moeilijk om op data te kunnen bouwen.

AI in de medische wereld

Echter zijn er ook genoeg ziektebeelden waarmee we al jaren kampen en waarin AI, mits enorm goed gecontroleerd en geanalyseerd, van betekenis kan zijn. Het zal nog jaren duren voordat we iets kunnen merken, want er wordt niet lichtzinnig gedaan over het in gebruik nemen van nieuwe medische toepassingen, naast dat we te maken hebben met een Amerikaanse uitvinding die vooral op de Amerikaanse zorgstelsels van toepassing is, die nu eenmaal heel anders zijn dan die van ons. Maar tegelijkertijd moeten we ons zo langzamerhand wel gaan opmaken voor een wereld waarin AI ook medische experts bereikt, en daardoor dus ook onszelf en dat wat ons kwetsbaar maakt: onze gezondheid.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

De Maand van de Mentale Gezondheid is afgelopen, maar het belang neemt alleen maar toe. Een grote stap hierin is het aanpakken van mentale gezondheidsproblemen op de werkplek. Veelvoorkomende uitdagingen zijn onder andere burn-out, stress en tijdsgebrek. Dit heeft invloed op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk deel van de tijd verloren gaat aan repetitieve en uitputtende taken.

Artificial Intelligence24.07.2024

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

AI wordt onder andere omarmd door YouTube Music, dat nu door kunstmatige intelligentie samengestelde afspeellijsten ondersteunt. 

Online16.07.2024

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Verder lezen over Wetenschap

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook.

Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af