Startups21.09.2017

Deliveroo groeit hard, maar winst lijkt nog ver weg


Problemen met marges en bezorgers

Als je in of bij de randstad zit ken je Deliveroo ongetwijfeld: de dienst, die het mogelijk maakt om eten te bestellen bij restaurants die normaliter niet aan bezorging zouden doen, blijft maar groeien. Ook in Nederland breidt de van oorsprong Londense bezorgservice zich als een olievlek uit en dat zie je terug in de cijfers van Deliveroo over 2016.

De omzet is gestegen met meer dan 600 procent, wat Deliveroo meteen een zeer succesvolle startup maakt. Maar zoals bij veel startups is er altijd het probleem van het geld: investeerders hebben een dikke pot centen neergelegd in de afgelopen vier jaar om Deliveroo op gang te krijgen, maar echt verdiend wordt er nog niet.

Goede cijfers, flink verlies

Het bedrijf heeft weliswaar en flinke omzet (145 miljoen euro) maar de marges op de bestelling zijn zo flinterdun dat de winst op de bezorgingen zelf zijn in totaal maar net over het miljoen is. Het probleem: met dat ene miljoen moeten dus alle andere zakelijke kosten betaald worden en zoals je wel zou verwachten is dat bij lange na niet genoeg.

Effectief resultaat: meer dan 160 miljoen euro verlies in 2016. De investeerders moeten dus blijven bijpompen om Deliveroo in de lucht te houden en te zorgen dat het bedrijf de alleenheerschappij krijgt in de bezorgmarkt voor eten. Dat zal alleen niet zo makkelijk gaan: concurrenten zat, zoals UberEats, die vooral in het eigen Londen Deliveroo het vuur aan de schenen legt.

Bezorgers niet blij

Dan is er nog het probleem van de beloning van de bezorgers. De ‘gig economy’ is notoir voor de marginale beloningen die mensen krijgen als ze klussen aanpakken voor bijvoorbeeld Uber of Deliveroo. Er is geen minimum loon; er is geen verzekering; dat kost je als opdrachtgever eigenlijk heel weinig, dus dan is het niet toevallig dat Deliveroo ook in Nederland van plan is om alleen nog maar ZZP’ers als bezorgers te willen.

Daar lopen allerlei protesten tegen vanuit de bezorgers zelf en er moet ook vanuit overheidswege nog maar gekeken worden of dat eigenlijk wel mag, om maar aan te geven dat het nog niet zo makkelijk gaat zijn om alles bezorgd te krijgen zonder enige vorm van overhead aan de bedrijfskant.

Dat risico wordt door Deliveroo ook wel onderkend in hun documenten die bij de cijfers gepresenteerd worden, maar of dat vraagtekens of een rem op de investeringen zal zetten is nog maar de vraag. De trein rolt, de consument is blij met de service en dan moet er alleen nog ergens geld beknibbeld worden om meer winst te maken, en dan komt alles goed. Hopen ze.

[Afbeeldingen © Deliveroo]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Food

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout