Startups05.04.2010

StartHub Portret: 22tracks brengt de coolste muziek geselcteerd door deskundigen


22tracks is een Amsterdamse muziekstartup waar deskundigen in 22 kanalen de coolste tracks selecteren. Een kleine tienduizend bezoekers per dag luisteren naar 22tracks. Dat gaat dus goed. Grootste hobbel zijn zioals altijd bij muziek de rechten. Leonieke Daalder maakte voor StartHub een portret. Verwacht onder meer de volgende quotes:

Factuurtjes maken…. Dat is ook meteen een antwoord op de vraag ‘verdienen we al wat geld met 22tracks’? Nou ja: zoo’n klein beetje. Komt dat boven de streep uit? Nee. Is het voldoende? Nee nog niet. Gaat het goed? Ja het gaat wel heel erg goed.

Wij zijn een promotionele tool. Een plaat blijft er bij ons vier weken opstaan en gaat er dan weer af. Dus wij proberen een soort van boost te geven aan de online verkoop en de naamsbekendheid van artiesten.”

“We doen tweeënhalf miljoen tracks per maand op dit moment. We hebben inmiddels tussen de negen en tienduizend bezoekers per dag die allemaal tien tot elf tracks luisteren, dus dat zijn wel echt flinke bedragen die we volgens de richtlijnen zouden moeten betalen. Als je uitgaat van het normale BUMA-tarief, dan zouden we op jaarbasis op grond van deze bezoekcijfers een ton kwijt zijn. Dat zou hem voor 22tracks never gaan worden.”

“Ik ga ervan uit dat we de BUMA voor het eind van het jaar echt geregeld hebben. Ik hoop zelfs nu binnen een maand, want het duurt me veel te lang.”

“Mooiste baan ooit? Nee dat is natuurlijk profvoetballer. Elke dag een beetje rollen in het gras en een paar ton per week opstrijken. Dat is de mooiste baan ter wereld. (…) Dit is een hele goede tweede.”

“Sowieso als je iets voor jezelf kunt opzetten wat echt leuk is en waar je dan van kunt leven, dat is natuurlijk geniaal. Eigen baas, ja.”