Startups13.01.2012

Het is tijd voor auto-social; Nine connections gaat langzaam open (invites)


het-is-tijd-voor-auto-social-nine-connec.jpg
het-is-tijd-voor-auto-social-nine-connec.jpg

In onze van Alpha naar Beta-serie op DutchCowboys hebben we de laatste tijd vooral gesproken over ontwikkelingen in het veld van social news recommendation en content curation. Nu is het tijd voor een update over nine connections zelf, en willen we de DC-lezers exclusieve invites geven.

Nine connections is een intelligent, laagdrempelig en efficiënt nieuwsnetwerk dat het nieuws diep uit het Twitter-netwerk haalt. Wij zorgen dat nieuws dat voor jou persoonlijk relevant is sneller bij jou komt – zonder dat je daar zelf veel voor hoeft te doen – in een aantrekkelijke news reader app (vooralsnog webbased only). In november wijzigden we de naam van FdForward in nine connections. Dit viel samen met een grondig redesign en het limiteren van een ‘grid’ – een samengesteld groepje mensen rond een bepaald thema – op 9 personen. We kwamen er namelijk na uitvoerig alpha-testen achter dat je maar een paar connecties nodig hebt om relevant nieuws uit het netwerk te kunnen trekken.

Facebook ontdekte al dat bij sociale netwerken six degrees of separation four degrees of separation zijn. We kunnen dus in principe bijna al het nieuws in het netwerk vangen, maar jij bepaalt welke ingang je kiest. Je kunt iedere twitteraar of nine connections-member in een grid slepen, en verschillende grids maken zodat je op verschillende momenten verschillende nieuws-behoeftes kunt bevredigen. ’s Avonds heb je bijvoorbeeld meer behoefte aan nieuws uit je omgeving en overdag aan nieuws over je werkgebied. En op andere momenten wil je intunen in de wereld van nieuws van internationale journalisten, tech professionals of vc’s. De grids hebben we openbaar gemaakt, waardoor anderen zich kunnen abonneren op jouw grids en omgekeerd. En we hebben een timelapse ingesteld, waardoor je kunt aangeven of je een nieuwsselectie van de hele dag wilt, van de laatste uren of nieuws wat op dit moment ontkiemt.

Op Le Web in december hebben we onze core user base verder uitgebreid door heel gericht invites uit te delen en feedback te krijgen. We merkten daar ook weer dat het onderwerp social news readers heel hot is, door alle buzz rondom Flipboard voor iPhone en de lancering van Google Currents. Nine connections opereert wel in hetzelfde gebied, alleen zijn wij geen social news reader maar hebben een nieuw ‘viral news network’ gebouwd. In plaats van het nieuws van je vrienden, circles of followings – of oude media-kanalen – te filteren en in een nieuw jasje te steken, voegen we een nieuw soort intelligentie toe aan de nieuwsaggregatie: Het nieuws is nu zelf intelligent geworden en gaat door netwerken heen op zoek naar jou, als het relevant voor je is.

We graven feitelijk dus een aantal lagen dieper om te kijken welk nieuws relevant voor jou kan zijn en leren van jouw gedrag wat relevante paden in het netwerk voor jou zijn. Let wel, we hebben het hier over paden in menselijke netwerken en geen semantische paden – zoals bij Zite het geval is. Interessant nieuws laat zich niet in onderwerpen vangen. Langs de belangrijke paden reist het nieuws met warp speed – je hoeft namelijk niet te wachten voor iemand in jouw directe netwerk iets actief heeft gedeeld – maar andere paden worden niet afgesloten, waardoor de mogelijkheid tot ‘serendipiteit’ (verrassend relevant) behouden blijft.

Ook bij de crème de la crème van de internetindustrie op Le Web merkten we dat de behoefte aan een intelligente nieuwsreader in het tijdperk van information overload op dit moment nog latent aanwezig is. Sociale nieuwsnetwerken voorzien in onze behoefte aan persoonlijke filtering, maar steeds meer mensen zien in dat het niet volstaat als volwaardig nieuwsnetwerk en dat vooral algemeen nieuws of lichtzinnige ego-deelverhalen doordringen door de sociale selectie. Het bewustzijn dat zo’n systeem nodig is voor de digitale nieuwsjunk werd bij al onze contacten direct aangewakkerd.

Het post-social tijdperk breekt aan. We kunnen bijna niet meer tijd besteden dan we al doen aan sociale media. De netwerken zelf zullen intelligenter moeten worden: smart social, of zoals wij zeggen auto-social. De hoogste tijd dus om nine connections langzaam, maar selectief – open te stellen. Wij stellen hierom 1000 invites beschikbaar voor jullie. Gebruik onderstaande link voor direct toegang tot nine connections.

Krijg je invite hier.

Dit artikel is onderdeel van de DutchCowboys-startupserie ‘Van alpha naar beta’ en is geschreven door sociale-mediaredacteur Heleen van Lier voor nine connections (voorheen FdForward).