Voetbalclub in actie tegen racisme op social media

Voetbalclub in actie tegen racisme op social media

Vorig artikel Volgend artikel

Swansea City maakt een statement tegen racisme op social media. De voetbalclub uit Swansea (Wales) speelt op het tweede niveau in Engeland. Ze willen een standpunt innemen in de strijd tegen misbruik en discriminatie in alle vormen op sociale media. De club boycot een week lang social media. Volgens de club is het stopzetten van uitingen op social media de oplossing.

Iedereen bij de club doet mee

Alle spelers, de staf en de officiële accounts van de club stoppen vanaf donderdag 8 april zeven dagen met posten.

De eerste elftal spelers Jamal Lowe, Ben Cabango en Yan Dhanda van Swansea zijn de afgelopen twee maanden racistisch misbruikt op sociale media, schrijft de BBC. "We hopen dat dit standpunt in de hele club door iedereen zal worden gesteund", zegt Swansea City-aanvoerder Matt Grimes.

CEO Julian Winter van Swansea City heeft een brief gestuurd naar Twitter CEO Jack Dorsey en Facebook's oprichter Mark Zuckerberg. Winter wil het standpunt van de club herhalen dat sociale mediabedrijven strengere straffen moeten introduceren voor degenen die zich misdragen online.

Club ziet voor- en nadelen van social media

“Sociale media hebben het afgelopen decennium voor zoveel positieve dingen gezorgd, maar het misselijkmakende en gemene misbruik dat we dagelijks en wekelijks zien, is volstrekt onaanvaardbaar, en we hopen dat dit standpunt in de hele club door iedereen zal worden gesteund", zegt Julian Winter.

In februari 2020 zei Facebook 'geschokt' te zijn door het online misbruik van voetballers en kondigde het een wijziging aan van de regels voor direct messaging op Instagram.

Eerder al Thierry Henry

Eerder sprak Thierry Henry, voormalige stervoetballer van Arsenal en Frankrijk zich al uit over online racisme. Hij is gestopt met social media. De reden is dat hij vindt dat er eerst iets moet worden gedaan aan online racisme en pesterijen. "Het tijd is om een standpunt in te nemen en mensen te laten beseffen dat het niet oké is om online misbruikt te worden", zegt hij.

[Fotocredits © Thaut Images - Adobe Stock Konstantin Evdokimov on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...