Social Media22.03.2016

Twitter na 10 jaar onbetwist het snelste nieuwsmedium ter wereld


Marc de Vries 'Het songfestival is veel leuker met Twitter'

Twitter bestond gisteren 10 jaar, alle reden voor een feestje want als je het vandaag 10 jaar hebt weten vol te houden op het internet heb je het goed gedaan. Met 320 miljoen actieve en 500 miljoen passieve (kijkers) gebruikers kun je niet om Twitter heen. Anders dan Facebook of Instagram en met de aankoop van Periscope daardoor nog meer gefocust op het live registreren van wat er ook gebeurt, Anyplace Anywhere Anytime!

Twitter is inmiddels het snelste en meest effectieve nieuwskanaal ter wereld, de politiek kan niet zonder en vandaag met de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel was het weer Twitter waar de eerste berichten, foto’s en video’s verschenen. De actualiteit is soms verrassend, soms leuk en helaas zoals vandaag ook soms afschrikwekkend. Een Amerikaanse studie uitgevoerd door Cision gaf aan dat ruim 50% van de ondervraagde journalisten aan wist te geven dat zij hun functie niet zonder social media meer kunnen uitvoeren. Twitter werd daarbij als belangrijkste medium genoemd.

Twitter hashtags en memes

Naast de nieuwsregistratie zijn er ook de hashtags (#), ooit bedacht door Chris Messina nu ontwerper bij Uber. Iedere gebeurtenis heeft zijn eigen hashtag, spontaan, origineel, relevant en is het ultieme filter van alles wat je wilt weten over het desbetreffende onderwerp. De eerste jaren was Twitter nog zonder foto’s, vandaag haast ondenkbaar. Vaak zijn het de beelden die nog meer zeggen dan de 140 characters. De interactie van beeld is wat dat betreft vele malen hoger.

Beeld heeft Twitter ook iets extra’s gegeven, de zogenaamde memes. Deze internetmemes zijn vaak het begin van onderwerpen die helemaal los (viral) gaan. De natte droom van een marketeer of meer nog de creatieve geest van het internet. Wie niet goed weet wat bedoeld wordt moet recentelijk toch maar even zoeken op de ‘dive‘ van Louis ‘van Gaal‘.

periscope-1
periscope-1

Periscope

Ongeveer een jaar geleden kocht Twitter de livestreaming service Periscope als grote tegenhanger van Meerkat. Deze beide videodiensten naast natuurlijk Youtube, het populaire vloggen onder jongeren en de recentelijk gelanceerde livestreams op Facebook bepalen vandaag in grote mate de populariteit van online video en dan met name op smartphones.

Voor Twitter is Periscope een essentieel onderdeel aan het worden voor live videos. Het platform is de laatste 12 maanden meer dan 150 maal gegroeid in gebruik. De beperking is nog wel dat veel Twitter gebruikers nauwelijks bekend zijn met de werking van Periscope die een stuk eenvoudiger zou kunnen. Of zoals bij Facebook beter kan worden ge-embed in de app van Twitter.

Twitter 10 jaar

Het zijn vooral de ‘niet-gebruikers’ die weten te melden dat Twitter zijn langste tijd heeft gehad. De eerder genoemde cijfers geven echter aan dat Twitter springlevend is en onmisbaar is geworden in de samenleving. Niet Twitter maar de miljoenen gebruikers hebben met elkaar bepaald waar het 140-character fenomeen vandaag voor staat, onbetwist het snelste nieuwsmedium ter wereld! Thanks Twitter en nogmaals gefeliciteerd.

Infographic Twitter 10 jaar met een aantal bijzondere momenten
Infographic Twitter 10 jaar met een aantal bijzondere momenten
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Twitter

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt