Trump in principe akkoord met overname TikTok door Oracle en Walmart

Trump in principe akkoord met overname TikTok door Oracle en Walmart

Vorig artikel Volgend artikel

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven dat hij de overname van TikTok door Oracle Corporation in principe goedkeurt. Een overname door een Amerikaanse bedrijf is de enige mogelijkheid voor TikTok om een totaalverbod te voorkomen.

Met de deal wordt de Amerikaanse tak van TikTok volledig gecontroleerd door Oracle en Walmart. Volgens Trump waarborgt dat de veiligheid van de eindgebruikers. De opmerking kwam een dag nadat het Ministerie van Handel aankondigde dat downloads van de app vanaf zondag verboden zouden worden.

Geen achterdeurtjes

Woensdag meende de Commissie voor Buitenlandse Investeringen in de VS (CFIUS), een overheidsinstantie die overnames door buitenlandse bedrijven beoordeelt, dat Oracle als TikTok's 'vertrouwde technologiepartner' niet voldeed aan de Amerikaanse eisen omtrent staatsveiligheid.

Na de aankondiging van CFIUS gingen de onderhandelingen onverminderd door. Bloomberg News wist te melden dat Oracle volledige toegang zou krijgen tot de broncode om ervoor te zorgen dat er geen 'achterdeurtjes' zijn die de overdracht van gebruikersgegevens naar de Chinese overheid mogelijk maken. ByteDance zou in dit scenario de meerderheid van de activa van TikTok blijven bezitten.

Winst voor Trump

De overname van TikTok door een Amerikaanse partij wordt gezien als winst voor Trump. Hij is bang dat de persoonlijke gegevens van de 100 miljoen Amerikaanse gebruikers op het bureau van de Chinese overheid belanden. Zowel TikTok als ByteDance hebben deze mogelijkhied herhaaldelijk ontkend.

Oracle, dat nauwe banden heeft met de Trump-administratie, troeft Microsoft af. Microsoft werd samen met de retailer Walmart beschouwd als de beste kandidaat om TikTok te kopen.

Microsoft, dat in gesprek was om de activa van TikTok in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland te verwerven in een deal ter waarde van $ 30 miljard, kondigde op 12 september aan dat ByteDance hun bod had afgewezen.

Beijing

De onderhandelingen liepen ongeveer drie weken geleden vast nadat Beijing nieuwe regels had aangekondigd die de verkoop van tech - inclusief algoritmen en kunstmatige intelligentie - aan buitenlandse kopers beperken.

Als gevolg hiervan zou Beijing de bevoegdheid hebben om de verkoop van TikTok te herzien, aangezien AI aan de basis staat van het algoritme dat het gedrag van gebruikers analyseert. Analisten denken dat TikTok zonder die technologie veel minder waard is.

Redactie Azië

Jakob Achthoven is woonachtig in Chiang Mai, Thailand, nadat hij daar in 2014 als een “digitale nomade” neerstreek. Vanaf zijn Thaise locatie houdt hij...