​TikTok-trend: vind de foto die NASA maakte op jouw verjaardag

​TikTok-trend: vind de foto die NASA maakte op jouw verjaardag

The picture nasa took on my birthday

Vorig artikel Volgend artikel

Waar je vaak op Instagramreclames voorbij ziet komen dat je iemand een afbeelding van de sterrenhemel op zijn of haar geboortedag cadeau kan doen, is er een veel betere variant. Gewoon de ruimtefoto van jouw geboortedag opzoeken en op social media zetten. Het is nu een hit op onder andere TikTok en in Instagram Stories. Dit is alles wat je erover moet weten.

The picture nasa took on my birthday

Heeft NASA op jouw verjaardag een foto geplaatst van een zwart gat, een zonnestelsel of gewoon een hele berg sterren? Op social media plaatsen mensen volop foto’s van de ruimte op hun geboortedag onder de noemer ‘the picture nasa took on my birthday’, wat klinkt alsof NASA het speciaal voor jou deed.

Niet iedereen weet het, maar NASA runt een website die Astronomy Picture of the Day heet. APOD ziet er extreem ouderwets uit (het lijkt bijna een phishingsite), maar je vindt hierop dagelijks een nieuwe foto van de ruimte. Klik je onder op archief, dan kun je tot 2015 terugkijken, maar wil je tot 1995 terugkijken, dan ga je naar APOD Full Archive bovenin. Je ziet dan dat het archief teruggaat tot 16 juni 1995. Hier wordt het een beetje ongemakkelijk, want verder terug gaat het niet.

Ruimtefoto op jouw verjaardag

Kortom, deze trend op social media is er echt eentje voor de Generatie Z en een klein deel van de millennials. Pech dan maar? Dat hoeft niet, je kunt namelijk ook zien welke foto Hubble heeft gemaakt op je verjaardag. Dat kan ook je twaalfde of je dertigste verjaardag zijn geweest, want op de speciale Hubble-verjaardagspagina kun je alleen je verjaardagsdatum invullen, zoals 2 april, om te zien wat voor prachtigs Hubble kiekte op die dag in een willekeurig jaar. Er staan ook al meteen deelknoppen bij, want NASA weet heel goed dat het hiermee aan een ware social mediatrend meedoet.

Zoek je naar 2 april, dan zie je bijvoorbeeld 2 april in 2009, toen Hubble een foto nam van galaxies ARP 274: “Arp 274 is een systeem van drie sterrenstelsels die elkaar gedeeltelijk lijken te overlappen. Twee van de sterrenstelsels vormen snel nieuwe sterren, wat duidelijk te zien is aan de helderblauwe knopen die langs de armen van het sterrenstelsel aan de rechterkant en langs het kleine sterrenstelsel aan de linkerkant zijn geregen."

NASA hubble

Eindeloos interessant

Voor je het weet ben je drie uur verder, want de kleine info is zo interessant dat je het liefst elke datum zou opzoeken, of in ieder geval de trouwdag van je ouders, de geboortedatum van je hond en de dag dat jij je coronabooster kreeg. De ruimte blijkt wederom eindeloos interessant en NASA heeft een leuke manier gevonden om dat nog eens aan te stippen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...