Social Media10.10.2018

Snapchat wil Netflix achterna met ‘Original’ microseries


Zelf geproduceerde series krijgen voorrang in de app

Snapchat is nog steeds vooral populair in de VS, maar daar is het social media-bedrijf zich wel aan het ontwikkelen. Tot wat weten we nog niet precies, maar ze hebben zeker plannen. Dat bleek toen ze deze week aankondigden dat er een hele line-up aan shows op de dienst gaat verschijnen. Sommige daarvan zijn gescript, anderen niet, maar allemaal worden ze onder de naam “Snap Originals” gepromoot in de app vanaf nu. Ook zul je ze vaker gaan tegenkomen in de Discover-pagina van de app.

Snap was al bezig met eigen content, maar deze nieuwe series zijn de eerste die volledig gescript zijn en ook in de app prominent getoond worden. De Discover-pagina wordt zelfs aangepast om duidelijk te maken welke video’s door Snap zelf zijn gemaakt en de rest van de video’s die door andere partners gemaakt zijn. Ze krijgen zelfs voorrang op die andere content in de ‘for you’-sectie.

Wat kun je allemaal kijken op Snapchat?

De shows die nu te zien zijn variëren nogal. ‘Endless Summer’ is een reality-serie die twee influencers in Laguna Beach, Californië volgt. Er is ook de gescripte ‘Class of Lies’ serie over twee ’true crime’-podcasters die er achter komen dat een van hun vrienden vermist is. Ook gescript is ‘Co-Ed’, waarbij twee kamergenoten die net aan hun college-opleiding zijn begonnen gevolgd worden.

Er komen nog drie andere shows bij aan het einde van de maand, waaronder ‘Good Luck America’ dat ingaat op de staat van Amerika op dit moment en wat je daar aan kunt doen. Volgens Snap zijn er nog zes die het groene licht hebben gekregen, maar nog gemaakt moeten worden. Al de series zijn ongeveer vijf minuten per aflevering en hebben tussen de acht en 12 afleveringen. Series 2.0 dus, waarbij rekening wordt gehouden met de aandachtsspanne (of beter gezegd het ontbreken daarvan) van de jonge kijker. Natuurlijk worden de series ook opgeleukt door reclame tussendoor en die kun je als kijker niet overslaan. Het goede nieuws is dat de reclames maximaal zes seconden lang zijn.

Ander businessmodel voor Snapchat?

We moeten nog maar zien of deze microseries gaan aanslaan bij de gebruikers van Snap, maar als dat wel zo is zouden ze bij Snap zomaar een nieuwe inkomstenbron te pakken kunnen hebben. Daarnaast zouden ze zich veel beter kunnen profileren als serieuze contentpartner voor (korte) videomakers. Het heeft de dienst de laatste tijd niet echt meegezeten, met de desastreuze redesign en de algemene terugloop in gebruikers.

Snapchat heeft íets nodig om de glijpartij richting de afgrond tegen te houden en misschien is dit het wel. Wie weet? Misschien blijkt straks dat bijna niemand meer het geduld heeft om nog een serie te kijken die een half uur per aflevering duurt. Als Snapchat dat als eerste in de smiezen heeft gehad kunnen ze er hun voordeel mee halen, en anders hebben ze in elk geval een andere manier om boven water te blijven.

[Afbeeldingen © Snap Inc.]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Snapchat

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Snapchat is het social medium dat er verantwoordelijk voor is dat we elkaar foto’s sturen die na één keer kijken verdwijnen. Een geweldig concept dat inmiddels al door veel social media is gestolen. Nu komt het met iets nieuws: nano-Snaps. Net als de iPod Nano van vroeger zijn die lekker klein.

Social Media03.07.2024

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

Snapchat blokkeert vanaf nu automatisch vriendenverzoeken blokkeren als ze van kwaadwillenden afkomstig lijken te zijn. Dat is niet zomaar.

Social Media26.06.2024

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

Een nieuwe wereld opent zich in Snapchat: AI-gegenereerde lenzen

Snap gaat een stapje verder, want het laat je straks zelf lenzen maken op Snapchat, op basis van een AI-prompt.

Social Media20.06.2024

Een nieuwe wereld opent zich in Snapchat: AI-gegenereerde lenzen

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

TikTok introduceert Whee. Maar het is geen mogelijkheid via TikTok: het is een heel nieuwe app. Origineel is het alleen niet.

Social Media19.06.2024

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

TikTok aapt Snapchat na en test Streaks-mogelijkheid

TikTok wil ook graag dat mensen de app vaker openen en er langer blijven hangen, dus daarom komt het met zijn eigen Streaks.

Social Media10.06.2024

TikTok aapt Snapchat na en test Streaks-mogelijkheid

Je kunt straks Snapchat-lenzen gebruiken in Google Chrome

Voor mensen die de optie misten om Snapchat-lenzen te gebruiken is er goed nieuws van Snap, want dat kan nu gewoon op de PC.

Social Media24.05.2024

Je kunt straks Snapchat-lenzen gebruiken in Google Chrome

Instagram krijgt Peek, een Snapchat-BeReal-hybride

Meta heeft natuurlijk op WhatsApp al toegevoegd dat een foto maar een keer te zien is, maar nu komt het met Peek, waarop de foto ook geen filter mag hebben.

Social Media20.05.2024

Instagram krijgt Peek, een Snapchat-BeReal-hybride

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat

Snapchat is wat laat, maar het gaat gebeuren: je kunt berichten bewerken op het social medium. Er schuilt wel een addertje onder het gras.

Social Media02.05.2024

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat