Rusland wil dat smartphones worden verkocht met Russische software

Rusland wil dat smartphones worden verkocht met Russische software

Wet van kracht

Vorig artikel Volgend artikel

Rusland wil dat smartphones, computers en andere slimme apparaten die in Rusland zijn gekocht draaien op Russische software, dat schrijft Reuters. Rusland heeft daar een wet voor gemaakt. Het land wil hiermee een poging wagen Russische IT-bedrijven te helpen concurreren met buitenlandse tegenhangers.

Moskou wil meer invloed

Moskou probeert de controle over internet te versterken en de afhankelijkheid van buitenlandse bedrijven en landen te verminderen. Dat is een hoofddoel voor Rusland. Er zitten meer wetten in de pijpleiding om het land aantrekkelijker te maken voor IT-bedrijven uit het eigen land. Deze nieuwe wet wordt in de volksmond wel 'de wet tegen Apple’ genoemd.

Het Russische digitale ministerie heeft gezegd dat de wet van toepassing is op smartphones, tablets, smart-tv's, laptops en pc's die na 1 april zijn geproduceerd. "Russische apps moeten naast andere programma's op een lijst worden aangeboden."

De apps op de lijst omvatten internetbrowsers, zoekmachines, kaart- en navigatieproviders en apps voor het gebruik van het betalingssystemen.

Rusland zoekt ruzie met Google, Facebook én Twitter

Rusland zoekt regelmatig ruzie met social media bedrijven uit Amerika. In maart nog klaagde de Russische autoriteiten maar liefst vijf social media bedrijven aan wegens het naar verluidt niet verwijderen van berichten waarin jongeren worden aangespoord om deel te nemen aan illegale protesten. Zo schreef Reuters.

Twitter, Google en Facebook hebben elk drie zaken tegen hen, waarbij elke overtreding bestraft kan worden met een boete van maximaal 4 miljoen Russische roebel (ongeveer 54.000 dollar).

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...