Parler was een maandje uit de lucht maar is weer online

Parler was een maandje uit de lucht maar is weer online

Vorig artikel Volgend artikel

Het alternatieve sociale netwerk Parler is na een maand offline weer in de lucht. Het bedrijf maakte in een persbericht bekend dat de app nu toegankelijk is voor gebruikers met bestaande accounts en vanaf volgende week nieuwe aanmeldingen zal accepteren.

De herlancering komt nadat Apple, Google en Amazon de service hebben opgeschort in de nasleep van de aanval van januari op het Amerikaanse Capitool. Op Parler verschenen toen veel gewelddadige bedreigingen.

Parler is anders dan andere vinden ze zelf

Parler omschrijft zichzelf als neutraal als het om een politiek standpunt gaat. Maar in de praktijk werd de app populair bij rechtse en conservatieve gebruikers die ofwel werden verbannen van grotere websites en apps of het oneens waren met het factchecken van platforms zoals Twitter en Facebook.

Na de verkiezingen in Amerika werd Parler een platform voor de pro-Trump-campagne 'Stop the Steal'. Trump beweerde dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen en dat hij ondanks de harde bewijzen toch gewonnen had. De site ging offline op 10 januari, toen de oude host Amazon Web Services zijn account opschortte.

Parler app populair

Parler is een Amerikaans bedrijf dat inmiddels miljoenen gebruikers telt. Het in 2018 opgerichte Parler heeft zeker door de Amerikaanse verkiezingen een nog grotere schare aan fans om zich heen verzameld. Vooral rechts en conservatief, maar ook extremer: de neofascistische beweging Proud Boys bijvoorbeeld.

Parler staat het toe om 1.000 karakters te gebruiken in één bericht en belooft dat je mag zeggen wat je wil. Verder is het qua gebruik eigenlijk hetzelfde als Twitter: een retweet heet een ‘echo’ en een like heet een ‘vote’.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...