Social Media08.02.2015

Neem die smartphone niet mee naar bed


als je je nachtrust op prijs stelt

Je zult het waarschijnlijk wel vaker gehoord of gelezen hebben, je smartphone mee naar bed nemen is alles behalve smart. Althans als je een goede nachtrust op prijs stelt. Uit nieuw onderzoek, gehouden onder een kleine 10.000 Noorse jongeren tussen de 15 en 19 jaar, wordt wederom dezelfde conclusie getrokken. De smartphone is killing voor je nachtrust.

Hoe meer apparaatgebruik, hoe minder slaap

De tieners hielden zowel hun slaappatroon als gebruik van apparaten bij tijdens de dag, de meeste focus lag op het uur voor bedtijd. De conclusie? Hoe meer apparaten je gebruikt, hoe groter de kans op slapeloosheid. De meeste jongeren gebruikten een apparaat in het laatste uur voordat ze naar bed gingen, en volgens de Noorse wetenschappers was er een duidelijk verband tussen hoe intensief de apparaten gebruikt werden en de tijd die het kostte om in slaap te vallen.

LED-schermen

Wat is de reden van die slapeloosheid? Waarom zorgen die apparaten ervoor dat het lastiger is om in slaap te vallen? Allereerst natuurlijk omdat het nooit bij één keer door je Instagram-feed scrollen blijft, na Instagram volgt Facebook en na Facebook volgt NU.nl en dan Twitter, daarna staan er alweer genoeg nieuwe foto’s op Instagram om je daar weer even mee te vermaken en als je daarmee klaar bent is het weer tijd voor Facebook. Zo gaat dat net zo lang door totdat je eindelijk beseft dat het nu toch echt wel een keer tijd is om te gaan slapen.

Maar ook als je niet meer met je apparaat in de weer bent kan het lastig zijn om in slaap te vallen, de LED-schermen zorgen er namelijk voor dat je wakker blijft. LED-schermen zorgen ervoor dat er minder melatonine – het slaaphormoon – in je hersenen geproduceerd wordt.

Maar er is meer…

Maar volgens de Noorse wetenschappers is er nog veel meer dat voor die verminderde nachtrust zorgt. De radiatie die de apparaten uitstralen zou de nachtrust ook kunnen verstoren. De voorovergebogen positie waarin we de apparaten vaak gebruiken zou kunnen zorgen voor hoofd en spierpijn, waardoor slapen moeilijker is. En dan heb je natuurlijk ook nog het feit dat al die informatie die je tot je neemt, je hersenen ook activeert. Al dat nieuws en die social media kunnen je hersenen over-stimuleren waardoor in slaap vallen natuurlijk een stuk lastiger is.

De oplossing

De oplossing lijkt duidelijk: stop met tablet, smartphone en laptop gebruik in het uur voordat je naar bed gaat. Neem je telefoon niet mee naar bed en kijk vooral niet op Facebook of Instagram als je eigenlijk van plan bent te gaan slapen. Pak in plaats daarvan een boek, het liefst lees je niet op een tablet omdat het scherm daarvan je weer wakker kan houden. Lees je toch op een tablet? Stel je scherm dan zo donker mogelijk in, zodat het licht van het LED-scherm zo min mogelijk invloed op je heeft.

En dan… moet het een stuk makkelijker zijn om in slaap te vallen…

Annemerel de Jongh

Annemerel schrijft op haar eigen lifestyle blog en werkt daarnaast als freelance redacteur. Je maakt haar blij met goed eten, nieuwe gadgets en hardlopen

Verder lezen over Smartphone

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

CMF Phone 1 kost niet heel veel en hij heeft -net als Nothing zelf- een leuke quirky toevoeging om zich te onderscheiden.

Mobile08.07.2024

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Motorola heeft zijn vouwbare telefoon aangekondigd. Het is de Razr 50 Ultra en de standaard-versie Razr 50. De Ultra komt in opvallend roze.

Mobile25.06.2024

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil