Social Media24.04.2017

Naaktfoto’s delen normaal geworden?


één op de vijf tienermeiden doet het

De website Girlscene heeft onderzoek gedaan naar het verspreiden van naaktfoto’s, iets wat de laatste tijd steeds vaker opduikt in het nieuws. Uit dit onderzoek onder 3.000 meiden van rond de 18 jaar blijkt nu dat maar liefst een kwart van de tienermeiden in ieder geval weleens een naaktfoto van zichzelf heeft gemaakt, die ze echt niet altijd voor zichzelf houden. Want één op de vijf heeft deze ook nog eens verzonden naar anderen, in de meeste gevallen wel een bekende: 58 procent van de foto’s worden gestuurd naar vriendjes. Of dat waren ze in ieder geval, op het moment van het maken van de foto.

Het verontrustende hieraan is dat het bijna normaal lijkt om zoiets te doen, want als een kwart van je vriendinnen het doet, dan ga je jezelf bijna nog raar vinden als je het niet doet. Groepsdruk onder tieners is gigantisch. Een ruime meerderheid heeft ook weleens een naaktfoto van iemand anders gezien, die ze soms zelfs ook hebben doorgestuurd. Gelukkig zijn het voornamelijk foto’s met naakt die rondzwerven, video’s maken en versturen wordt veel minder gedaan volgens deze onderzoeksresultaten.

#geenhoofd

Natuurlijk kun je tegen deze meiden zeggen dat het helemaal niet slim is om dat te doen, maar dat zal een boodschap zijn die nauwelijks indruk maakt. Daarom is vorig jaar al een campagne gestart – bedacht door Spuiten en Slikken – die jonge mensen oproept om het in ieder geval op een verstandige manier te doen, als je het dus toch gaat doen. En dat is bijvoorbeeld door een foto te maken zonder je hoofd, of een foto die op een neutrale plek is gemaakt, waarvan niemand met zekerheid kan zeggen wie nu degene op de foto is.

Omdat bovenstaande cijfers – één op de vijf tienermeiden doet het – nogal zorgwekkend zijn, kan het geen kwaad om met de resultaten van de poll van Girlscene in het achterhoofd daar nog eens wat aandacht op te vestigen.

En vergeet ook in ieder geval nooit dat er ook nog zoiets bestaat als hackers. Nu hebben deze het vooral gemunt op bekende mensen, denk aan Jennifer Lawrence die ooit gehackt werd, en blijkbaar is ook Carice van Houten nu slachtoffer hiervan geworden. maar er is niemand die wil dat dot soort beelden van jou online zullen staan. Misschien dus gewoon maar niet maken?

Foto: ASP Inc – Fotolia.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl