Minister Ollongren wil controle op nepnieuws

Minister Ollongren wil controle op nepnieuws

Vorig artikel Volgend artikel

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is beducht op het verspreiden van nepnieuws (fake news) via social media. Volgend jaar zijn er Tweede Kamerverkiezingen en Ollongren is bang dat er veel nepnieuws in de wereld wordt geslingerd: ,,Daar moeten we wel rekening mee houden", zei ze in het tv-programma WNL op Zondag op NPO1.

Ze vindt onder andere dat het labelen van tweets in Nederland ook mogelijk moet zijn.

Tweede Kamerverkiezingen en Ollongren

Op woensdag 17 maart verkiezingen 2021 zijn er Tweede Kamerverkiezingen. ,,De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwen al jaren over het gevaar van nepnieuws."

Ze benadrukt dat onwelwillende mensen online kunnen infiltreren bij politieke partijen. ,,De verkiezingen zijn over drie maanden. We moeten nu al extra alert zijn."

Geen Ministerie van Waarheid

In het tv-programma zei de minister dat er geen 'Ministerie van Waarheid' bestaat. ,,Het kan gebeuren dat je beïnvloed wordt, zonder dat je dat weet."

,,Journalisten en wetenschappers hebben de plicht om de waarheid naar voren te brengen", meent de D66-minister.

Ze heeft ook een dwingend advies voor social mediabedrijven: ,,Blijf transparant en maak je algoritmes openbaar. Dan kunnen wetenschappers die beoordelen. En waarschuwen als iets evident niet waar is. Als het objectief niet waar is dan is het evrstandig om een waarschuwing mee te geven."

Kijk hier de uitzending terug.

Venster met informatie over de uitgever

YouTube legt tegenwoordig uit van welke nieuwsuitgever de video is die je aan het kijken bent. Handig of overbodig? De wereld wordt gek gemaakt door fake news (nepnieuws) en dit zou wel eens écht nieuws van nepnieuws kunnen scheiden.

Als een kanaal eigendom is van een nieuwsuitgever die door een overheid of met openbare middelen wordt gefinancierd, wordt er (mogelijk) een venster met informatie over de uitgever getoond op de weergave pagina van de video’s. Die informatie komt van Wikipedia.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...