Mede-oprichter Twitter, Jack Dorsey verkoopt z'n eerste tweetje

Mede-oprichter Twitter, Jack Dorsey verkoopt z'n eerste tweetje

Vorig artikel Volgend artikel

Mede-oprichter van Twitter Jack Dorsey heeft zijn allereerste tweet te koop aangeboden. Er wordt al 2,5 miljoen dollar voor geboden. De eerste tweet van Dorsey uit maart 2006 luidt: 'Ik heb net mijn twttr opgezet'.

De tweet wordt verkocht als een niet-vervangbare token (NFT) - een uniek digitaal certificaat dat aangeeft wie de eigenaar is van een foto, video of andere vorm van online media.

Tweet blijft openbaar

De tweet blijft openbaar beschikbaar op Twitter, zelfs nadat het is geveild. De koper ontvangt een certificaat, digitaal ondertekend en geverifieerd door Dorsey zelf, evenals de metadata van de originele tweet. De gegevens bevatten informatie zoals het tijdstip waarop de tweet is gepost en de tekstinhoud.

Marktplaats voor tweetjes

De tweet werd te koop aangeboden op 'Valuables by Cent' - een marktplaats voor tweetjes die drie maanden geleden werd gelanceerd.

In een bericht op de site vergelijken de oprichters van het platform het kopen van een tweet met dat van een meer traditionele handtekening of memorabilia.

"Het bezitten van digitale inhoud kan een financiële investering zijn", zegt Dorsey. "Het kan sentimentele waarde hebben. Net als een handtekening op een honkbalkaart, is de NFT zelf de handtekening van de maker van de inhoud, waardoor het schaars, uniek en waardevol is."

Schermafbeelding 2021-03-08 om 16.20.17
De pagina waar de tweet te koop is. (foto/Twitter)

Nieuwe functies Twitter

Er is meer nieuws. Twitter heeft een paar belangrijke nieuwe functies aangekondigd: de meest opmerkelijke zijn dat Twitteraars geld kunnen vragen aan volgers voor extra content en de mogelijkheid om groepen te maken en eraan deel te nemen op basis van specifieke interesses.

Twitter doet aanpassingen aan meer dingen

Dit zijn twee nieuwe dingen, maar Twitter gaat veel meer doen. Het lijkt er op dat Twitter de succesformules van ander social media platformen kopieert of in ieder geval probeert te verbeteren .

De betalingsfunctie, Super Follows genaamd, stelt Twitteraars in staat om volgers geld te vragen en ze op die manier toegang te geven tot extra content. Dat kunnen bonus-tweets zijn, toegang tot een communitygroep, een abonnement op een nieuwsbrief of een badge die aangeeft dat je erbij hoort. Twitter ziet het als een manier om contentmakers rechtstreeks door hun fans te laten betalen.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...