Social Media16.05.2017

Instagram Pods voor meer likes en volgers


Hoe social influencers Instagram's algoritme te slim af willen zijn

Sinds Instagram zijn algoritme heeft aangepast en de eerste posts op je Instagram Feed niet automatisch de laatst geposte post van je vrienden is, is het meer dan anders belangrijk om goed je best te doen op je Instagram posts. Of nou ja, als het je doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken en likes en reacties te genereren. Wat voor social influencers en bedrijven vaak wel het geval is. En geef toe, ook jij vindt het leuker om dertig, dan om vijf likes te krijgen, toch? Hoewel het leven niet draait om likes en followers, geeft het vaak toch een goed gevoel als anderen wat jij deelt leuk vinden.

Degenen die het ‘hardst’ getroffen worden door het nieuwe algoritme van Instagram zijn social influencers en bedrijven, zij hebben vooral volgers die ze persoonlijk niet kennen. De follow en like-ratio ligt voor hen een stuk lager dan bij iemand die vooral veel bekenden als volgers heeft. Influencers die al een tijdje meedoen en voor een groot gedeelte ‘oude’ volgers heeft, als in; volgers die ze al meer dan een half jaar hebben, lijken het aller hardst getroffen te worden. Nieuwe volgers hebben de neiging om meer te liken en reacties te geven. En dat is nu juist wat een Instagrampost nodig heeft om hoger in de ranking te komen.

instagrampod
instagrampod

Om dit probleem te slim af te zijn vormen sommige social influencers Pods. Dit zijn groepen van vergelijkbare influencers van maximaal vijftien personen die elkaar groot houden/maken door elkaars foto’s te liken en reacties te plaatsen. Een reactie als ‘so cool’, of een rits aan smileys helpt niet. Er moeten échte reacties geplaatst worden die uit meer bestaan dan smileys en populaire korte zinnetjes om het algoritme van Instagram voor je te laten werken.

Instagram Pods zijn super exclusief, of bepaalde Instagrammers een ‘Pod’ vormen, daar kom je alleen achter als je heel goed oplet. Wil je zelf een Pod vormen met Instagrammers om je eigen Instagram-waarde te vergroten, ga dan als volgt te werk.

instagrampod2
instagrampod2

1. Voeg iedereen die je toe wil voegen aan je Pod toe in een groepsbericht op Instagram en vertel je idee.

2. Laat iedereen zijn notificaties aanzetten voor de andere Pod-leden, zodat wanneer een van de Pod-leden een foto plaatst, de squad (Pod) meteen in actie kan komen en de foto kan liken en een reactie kan plaatsen.

3. Zorg dat je reactie op de foto bestaat uit meer dan vier woorden en geen generieke zinnetjes bevat. Pas je reactie aan op de foto (anders valt het al snel op) en tag de plaatser van de foto voor extra effect.

instagrampod3
instagrampod3

Het kost net even wat meer tijd, maar het moet je Instagram helpen. Zelf heb ik me nog niet aan een Instagram Pod gewaagd, omdat ik niet zoveel met Instagram bezig wil zijn. Maar ik moet toch ook toegeven dat het met de komst van het nieuwe algoritme een stuk moeilijker is om je op deze manier staande te houden op Instagram. Groeide ik vorig jaar in acht maanden tijd met 10.000 volgers, het afgelopen jaar verzamelde ik ‘slechts’ 4000 nieuwe volgers (ik zit nu in totaal op 34K). Wellicht moet ook ik er aan geloven en meer tijd in social media gaan steken, wil ik over een paar jaar nog ‘mee tellen’ op social media.

Annemerel de Jongh

Annemerel schrijft op haar eigen lifestyle blog en werkt daarnaast als freelance redacteur. Je maakt haar blij met goed eten, nieuwe gadgets en hardlopen

Verder lezen over Instagram

Instagram krijgt Peek, een Snapchat-BeReal-hybride

Meta heeft natuurlijk op WhatsApp al toegevoegd dat een foto maar een keer te zien is, maar nu komt het met Peek, waarop de foto ook geen filter mag hebben.

Social Media20.05.2024

Instagram krijgt Peek, een Snapchat-BeReal-hybride

Nieuw: geheime Instagram Stories die onthuld worden in DM’s

Geheime posts maken op Instagram? Dat krijgt een nieuwe dimensie met de Reveal-optie (Onthullen dus). En dit is hoe dat werkt.

Social Media04.05.2024

Nieuw: geheime Instagram Stories die onthuld worden in DM’s

Instagram wil terug naar authenticiteit: er komt een grote update aan

Geen reposts en dat soort dingen, maar content waarvan je de eerste bent die het plaatst. Dat is wat Instagram graag wil zien. Eindelijk.

Social Media02.05.2024

Instagram wil terug naar authenticiteit: er komt een grote update aan

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Threads is een vrij nieuw social medium, maar het telt al 150 miljoen gebruikers die maandelijks actief zijn. Dat is een flinke prestatie.

Social Media25.04.2024

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Het is weer bijna 1 april, de dag om leuke grappen en grollen uit te halen. Wist je dat de oudst bekende 1 april grap voor het eerst werd vermeld in een Franse bron in het jaar 1508. In Engelstalige landen viert men Apri...

Nieuws01.04.2024

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

Deze week hebben we natuurlijk heel veel 1-aprilgrappen viral zien gaan, maar daar besteden we morgen apart aandacht aan in ons 1-april-artikel. Deze week viral gaat ditmaal om andere dingen, waaronder sympathieke sporte...

Social Media31.03.2024

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup