De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Online haat, we kijken er bijna niet meer van op. Wat mensen in het ‘echte’ leven nooit zouden durven zeggen, wordt online met gemak gedumpt. Veel jonge kinderen hebben niet eens door dat wat ze er zomaar uitgooien, pijn kan doen bij de ontvanger. Waar Twitter en Facebook vooral kampen met hatelijke politiek-getinte berichten, wordt op Instagram juist vaak op de man af getreiterd.
Instagram weet dit ook en probeert een oplossing voor dit complexe probleem te vinden. Het simpelweg blokkeren van een hater is namelijk niet altijd de oplossing, het aanmaken van een nieuwe account is namelijk niet moeilijk. En wat als je je online hater iedere dag gewoon op school tegenkomt, dan ga je een verdere escalatie het liefst gewoon uit de weg en laat je de reacties op je foto maar gewoon staan.
Weet je het zeker?
De eerste nieuwe feature van Instagram die in de afgelopen dagen geïntroduceerd is, is een tool die de verzender van een comment vraagt of het plaatsen van de reactie nu wel zo’n goed idee is. Wanneer er door kunstmatige intelligentie haat is gevonden in het te verzenden bericht vraagt Instagram of je het zeker weet dat je dit bericht gaat versturen.
Dit lijkt een beetje op ‘even tot 10 tellen’. Het kan wellicht de meest impulsieve berichten tegenhouden, maar de ‘echte’ haters zullen zich door zo’n bericht niet laten tegenhouden.
Blokkeren, maar dan anders
De ‘even tot 10 tellen methode’ is dan ook niet de enige feature die Instagram introduceert. Er wordt binnenkort ook getest met een feature die je beschermt tegen haat. Veel Instagrammers durven pesters niet te blokkeren, uit angst voor escalatie. De nieuwe – nog te testen – feature geeft Instagrammers de mogelijkheid om bepaalde mensen te blokkeren. Echter, deze mensen hebben dit zelf niet door. Zelf zien ze namelijk wel de comments onder het bericht staan, maar als jij die persoon geblokkeerd hebt zien anderen de comment pas staan als jij het bericht hebt goedgekeurd.
Dit klinkt als een super goede oplossing voor het probleem, maar als de hater echt kwaadwillig is, dan zijn er nog zat mogelijkheden om te controleren of je wel of niet geblokkeerd bent. Met een anoniem tweede account bijvoorbeeld. Het maakt haten wel een stuk lastiger, dus hopelijk heeft het op de meeste haters wel effect.
En anders moet je maar zo denken: ‘het kost mijn hater een stuk meer moeite om al die berichten te plaatsen, dan dat het mij kost om het bericht met een druk op de knop te verwijderen’.
Verder lezen over Instagram
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Social Media04.09.2024
Hoe lang zullen Instagram Stories nog bestaan?
Social Media03.09.2024
Sociale media mogen niet gedwongen worden kindercontent te filteren
Social Media01.09.2024
Viral Deze Week: onewheelende hond en gratis viral horrorfilm
Social Media28.08.2024
Instagram maakt wallposts en Stories precies hetzelfde
Social Media25.08.2024
Deze Week Viral: very demure, very mindful uitgelegd
Social Media23.08.2024
Instagram voegt overal muziek toe: kies een nummer voor je profiel
Social Media19.08.2024