Facebook handelt in strijd met privacywetgeving

Facebook handelt in strijd met privacywetgeving

Vorig artikel Volgend artikel

Uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijkt dat Facebook handelt in strijd met de Nederlandse privacywetgeving.

Een van de overtredingen die Facebook volgens AP begaat is het onvolledig informeren van de bijna tien miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers over gebruik van hun persoonsgegevens.

Bijzondere gegevens van gevoelige aard worden volgens de Autoriteit Persoonsgegevens ook zonder uitdrukkelijke toestemming van gebruikers gebruikt. Gegevens over seksuele geaardheid worden bijvoorbeeld gebruikt om op basis hiervan gerichte advertenties te tonen. Hier is Facebook inmiddels wel mee gestopt.

Momenteel wordt door de AP beoordeeld of de overige overtredingen inmiddels ook niet meer begaan worden. Als dat niet het geval is, kan Autoriteit Persoonsgegevens besluiten Facebook een sanctie op te leggen.

Facebook overtreedt de Nederlandse privacywet op de volgende punten:

  • Wijze van informeren
  • Informatie over de soorten persoonsgegevens
  • Informatieoverbijzonderepersoonsgegevens
  • Informatieoverdeverwerkingvanlocatiegegevens
  • Informatie over volgen van websitebezoek en app-gebruik buiten de Facebook-omgeving
  • Informatieover(uitdrukkelijke)toestemming
  • Informatieoverdeopt-outmogelijkhedenvangebruikersvooradvertentiedoeleinden

Facebook geeft in een eerste reactie aan het niet eens te zijn met de beschuldigingen.

Facebook: "Hoewel we voldoen aan Europese wetgeving voor gegevensbescherming en wij het niet eens zijn met de bevindingen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zijn we tevreden dat bepaalde zorgen van de AP inmiddels zijn opgelost. We bestuderen het rapport en staan open voor verder overleg hierover met de AP.''

Meer content

Annemerel de Jongh

Annemerel schrijft op haar eigen lifestyle blog en werkt daarnaast als freelance redacteur. Je maakt haar blij met goed eten, nieuwe gadgets en hardlo...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies