Social Media13.04.2015

Een sociaal netwerk dat helpt met het behandelen van depressies


Recente
studies lijken erop te wijzen dat sociale netwerken zoals Facebook en Instagram ongelukkige gevoelens en zelfs depressies kunnen veroorzaken bij gebruikers. Een nieuw sociaal netwerk, opgericht door een groep wetenschappers van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT), wil juist het omgekeerde bereiken. Gebruikers die er een statusupdate posten over hun negatieve gevoelens krijgen positieve feedback van anderen.

Het positieve sociale netwerk, Panoply genaamd, is momenteel enkel toegankelijk via Koko, een applicatie voor mobiele telefoons. De groep wetenschappers die de applicatie ontwikkelden staat onder leiding van Robert Morris, een klinisch psycholoog die de overstap maakte naar een carrière in computertechnologie.

Morris vertelt tegenover
Quartz dat hij zich zelf depressief voelde in de periode dat hij deze overstap maakte.
“Ik had het in het begin erg moeilijk aan het MIT. Niet zozeer het leren coderen veroorzaakte gevoelens van depressie, vooral de manier waarop ik erover dacht. Dit is veel te moeilijk dacht ik, ik zal het nooit leren.”

Ondertussen maakte hij constant gebruik van internetforums om hem te helpen bij het leren coderen. Dat gaf hem het idee een soort forum op te richten om te helpen met negatieve gevoelens.

Positief

Het idee dat negatieve gevoelens kunnen verminderen door anderen te vragen om betere manieren aan te reiken om naar bepaalde problemen te kijken is niet nieuw. Het is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. In die klassieke therapievorm worden patiënten gestimuleerd om de manier waarop ze bepaalde situaties evalueren te veranderen. En dat is ook de bedoeling van Panoply.

Aan gebruikers wordt gevraagd om op statusupdates te antwoorden met berichten die een situatie op een positieve manier herinterpreteren. Als iemand bijvoorbeeld post geen aandacht van zijn partner te krijgen, kunnen andere gebruikers misschien antwoorden dat die partner misschien een stressvolle periode doormaakt op zijn werk.

Om kwaadwillende gebruikers uit te sluiten heeft het sociale netwerk een aantal ingebouwde beveiligingen. Zo moeten gebruikers eerst een kort trainingsprogramma volgen dat hen leert empathisch te reageren en negatieve situaties positief te herinterpreteren. Een automatische filter moet ook negatieve of kwaadaardige berichten wegfilteren.

Resultaten

Een
wetenschappelijke studie toonde al aan dat deelnemers met depressieve gevoelens na 3 weken gebruik van Panoply zich beter voelden dan mensen die 3 weken lang een therapie met creatief schrijven hadden gevolgd. Dat laatste is een andere veelbeproefde therapievorm voor de behandeling van depressie.

Experts zijn niet verbaasd over die goede resultaten.
“Mensen vinden het vaak troostend als ze van anderen horen dat ze dezelfde situatie hebben meegemaakt,” vertelt Scott Woodruff, lid van het Amerikaanse Instituut voor Cognitieve Therapie, aan Quartz. “Bovendien is het gemakkelijker om overdreven zelfkritisch gedrag waar te nemen bij anderen dan bij jezelf.”

Toch ziet Woodruff ook gevaren aan dit soort sociale netwerken.
“Wanneer men erg storende negatieve gedachten heeft en een groep mensen zegt dat die gedachten fout zijn, kan dit als een straf opgevat worden.”

De applicatie Koko en het sociale netwerk Panoply zijn momenteel enkel toegankelijk op uitnodiging. Binnenkort worden ze mogelijk wel voor iedereen opengesteld.

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Social Network

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

TikTok begon kort en krachtig, maar gaat nu steeds meer naar langere content: het wil nu zelfs video's van een uur zien.

Social Media17.05.2024

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Dit is wat het is en waarom bepaalde influencers, deinfluencers dus, hiervoor kiezen.

Social Media10.05.2024

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Nieuw: geheime Instagram Stories die onthuld worden in DM’s

Geheime posts maken op Instagram? Dat krijgt een nieuwe dimensie met de Reveal-optie (Onthullen dus). En dit is hoe dat werkt.

Social Media04.05.2024

Nieuw: geheime Instagram Stories die onthuld worden in DM’s

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat

Snapchat is wat laat, maar het gaat gebeuren: je kunt berichten bewerken op het social medium. Er schuilt wel een addertje onder het gras.

Social Media02.05.2024

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat

Instagram wil terug naar authenticiteit: er komt een grote update aan

Geen reposts en dat soort dingen, maar content waarvan je de eerste bent die het plaatst. Dat is wat Instagram graag wil zien. Eindelijk.

Social Media02.05.2024

Instagram wil terug naar authenticiteit: er komt een grote update aan

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers