Annemerel schrijft op haar eigen lifestyle blog en werkt daarnaast als freelance redacteur. Je maakt haar blij met goed eten, nieuwe gadgets en hardlopen
“Facebook moet worden opgesplitst” aldus Chris Hughes, de kamergenoot van Mark Zuckerberg waarmee hij in de begin jaren 2000 Facebook oprichtte. Hij schreef dit in een uitgebreid stuk voor de New York Times dat gisteren gepubliceerd werd. Hughes werkt dan misschien al ruim tien jaar niet meer voor het bedrijf, het is wel bijzonder dat deze woorden uit zijn mond (of in dit geval pen) komen. Het bedrijf is volgens Chris op dit moment gewoonweg te groot en machtig.
Chris maakt in zijn opiniestuk voor de New York Times dat hij persoonlijk niets tegen zijn oude schoolvriend heeft, maar het bedrijf is gewoon te groot en te machtig geworden. Met Facebook, WhatsApp en Instagram – netwerken die dagelijks door miljarden personen gebruikt worden- is hij van te grote invloed op de maatschappij. En omdat Mark 60% van de stemmen heeft in de board room, kan hij in zijn eentje beslissingen maken over Facebook’s algoritme en zo beslissen wat mensen zien in het News Feed, welke privacy instellingen ze kunnen gebruiken en zelfs welke berichten ze ontvangen.
Door Facebook op te splitsen ziet Chris voordelen voor iedereen. De competitie krijgt eindelijk kans om eerlijk te groeien, digitale adverteerders hebben een keuze over waar ze hun geld naartoe brengen. Zelfs aandeelhouders van Facebook zouden profiteren, omdat uit eerdere splitsingen van grote bedrijven is gebleken dat de waarde van een bedrijf juist vergroot wordt.
Maar de grootste winnaar is het volk. Stel je voor, een competitieve markt waarin je zelf je netwerk uit kunt kiezen. Het netwerk met de beste privacy voorwaarden, een service die misschien geld kost maar waarbij je niet voortdurend reclame voorbij krijgt. Volgens Chris zou er zoveel meer mogelijk zijn met sociale netwerken als de competitie van Facebook zich vrij zou kunnen ontwikkelen.
Hughes pleit voor het scheiden van Facebook, WhatsApp en Instagram. Voordat Zuckerberg verder gaat met zijn plan om Facebook, WhatsApp en Instagram volledig in elkaar op te laten gaan. Zijn monopoly positie is gewoonweg te groot, waardoor het te veel en te grote beslissingen kan maken.
In een reactie op het stuk van Hughes laat Facebook weten dat het accepteert dat succes om verantwoordelijkheid vraagt, maar dat je geen succesvol bedrijf opbreekt om dit te bewerkstelligen. Verantwoordelijkheid van grote techbedrijven kan alleen ontstaan door nieuwe regels voor het internet te introduceren. Iets waar Mark Zuckberg een voorstander van is.
De Democratische senator Elizabeth Warren (die overigens een gooi gaat doen om de Democratisch presidentskandidaat te worden voor 2020) is het eens met Chris Hughes. Techbedrijven hebben volgens haar teveel macht over onze economie, maatschappij en democratie. Volgens Elizabeth is het tijd om #BreakUpBigTech.
Zelf denk ik dat het opsplitsen van Facebook, WhatsApp en Instagram een goede zaak zal zijn. Niet alleen vanwege privacy issues, maar ook omdat ik wel weer eens zin heb in een grote vernieuwing op social media. De laatste echt grote verandering was toen Instagram in augustus 2016 Snapchat kopieerde Instagram Stories introduceerde. Natuurlijk is Instagram Stories sinds dien wel steeds meer uitgebreid en interessanter gemaakt, maar echt iets nieuws hebben we niet gezien. Oh nu vergeet ik IGTV helemaal, maar wie gebruikt dit nu echt dagelijks?
Begin 2018 probeerde de app ‘Véro’ nog door te breken, maar na een paar dagen was ook iedereen dit weer vergeten. En wellicht was dit wél doorgebroken op het moment dat ze een betere concurrentiepositie gehad hadden.
Verder lezen over Facebook
Social Media03.12.2024
Meta test met AI-gegenereerde samenvattingen in Threads
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Online25.07.2024
Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts
Social Media22.07.2024
Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Social Media28.05.2024
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen
Nieuws15.05.2024