Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Ed Sheeran is weg van Twitter. Hij vertelde The Sun ook waarom: de eindeloze stroom aan pesterijen op de service werden hem uiteindelijk te veel.
“Ik kan het niet meer lezen. Er is niets anders op het platform dan mensen die gemene dingen zeggen voor mij. Een vals commentaar verpest je dag, maar de echte mindfuck voor mij is er achter proberen te komen waarom mensen zo’n grote hekel aan me hebben”.
Sheeran wil wel nog iets van publieke feedback zien, maar Twitter is hem te vals. Hij is niet de enige die dat zo ziet. Andere bekende mensen zoals Stephen Fry, Kanye West, Emma Stone, Louis C.K., Adele, Leslie Jones en Zayn Malik zijn ook al (tijdelijk) gekapt met Twitter omdat het een moeilijke omgeving is om je zelfwaarde te behouden als je bekend bent en mensen structureel hun ongezouten mening over je ventileren, gewoon omdat het kan.
Twitter is al lang bezig met het ‘aanpakken’ van al dat gepest, maar het levert bij lange na niet op wat het moet opleveren: een omgeving die ook te harden is als je bekend bent.
Het is de vloek van social media, zeker als je anonieme accounts kunt aanmaken: niemand doet je wat en dus ben je automatisch geneigd om allerlei dingen te verkondigen die je in normaal gezelschap nooit zou doen. Om de klassieke theorie van Penny Arcade er nog maar eens bij te halen is het simpelweg dit:
Weten is niet oplossen
Maar ja, je weet hoe komt, maar hoe los je het dan op? Twitter heeft de naam al dat het celebrity-onvriendelijk is en de veranderingen leveren maar mondjesmaat resultaat op. Het filteren van bepaalde frasen of woorden helpt iets, net zoals het blokkeren van notificaties van mensen die niet eens een avatar hebben of die niet geverifieerd zijn. Dat er met de feedback van abuse iets wordt gedaan helpt, maar de trollen bewegen vaak sneller dan het platform en dan zit je alsnog met de ellende als celebrity.
Het platform is sinds dat Donald Trump president van de Verenigde Staten is geworden (dat blijft trouwens een moeilijke zin om te schrijven, als we het over pesten hebben) terug in de spotlight omdat de Tweeter in Chief maar onzin blijft uitstrooien op Twitter. Ironisch genoeg is Trump al vaker dan eens in overtreding van de regels van Twitter en had zijn account – net zoals die van alt-right internetpisvlek Milo Yiannopoulos – geblokkeerd moeten worden. Dat gebeurt echter niet, terwijl de man structureel andere gebruikers pest en aanzet tot haat en geweld.
Zo lang Twitter met twee maten meet zullen de mensen met het meeste te verliezen het niet prettig vinden. Als je denkt dat je het maar moet pikken dat je elke dag, de hele dag aangevallen wordt alleen omdat je toevallig bekend bent, ben je trouwens ook onderdeel van het probleem. Twitter kan er niet voor zorgen dat mensen enig fatsoen terugkrijgen op social media, maar structureel pesten is een plaag en als ze dat niet oplossen is het platform ten dode opgeschreven.
[Afbeeldingen © dan177 – Fotolia]
Verder lezen over Twitter
Social Media05.12.2024
Pakjesavond! De leukste inhakers rondom Sinterklaas
Social Media01.12.2024
Deze Week Viral: de koffer in, sloppenmode en meer
Social Media25.11.2024
Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata
Social Media17.11.2024
Deze week viral: Heel Holland Frituurt, Paul vs Tyson en levende mannequins
Social Media13.11.2024
Dit zijn 3 alternatieven voor social medium X
Social Media04.11.2024
X laat mensen die je hebt geblokt toch je posts lezen
Social Media31.10.2024
Happy Halloween: de leukste posts en inhakers
Social Media27.10.2024